8.1.2014

Isä Camillon musta pasta on taivaallisen hyvää

Lautasella olevan mustan pasta-aterian olemuksesta voi löytää yhtäläisyyksiä Isä Camilloon, tuohon Giovanni Guareschin luomaan voimalliseen pappishahmoon. Tumman annoksen yksinkertaisuus hiljentää hetkeksi ennen ateriointia. Hieman kontrastia tuovat päälle leikatut liperinvalkeat juustolastut. Kylmäsavulohen punertava väri ennakoi tulevaa makuelämystä, joka tarjoaa voimallista sisältöä ja jättää tyytyväisen, täyteläisen olon.

 Pastan ja viinin yhdistelmässä on väriä ja makua.

Mustekalan väri sävyttää pastaa
Kuivista tai tuorepastoista saa helposti monipuolista ja täyttävää ruokaa. Isä Camillon annokseen käytetään kuivattua, pitkää nauhamaista spagettia, joka on värjätty mustekalan musteella. Pastalle sopii hyvin tomaattipohjainen kastike, jolle kerma antaa sopivaa täyteläisyyttä. Pasta keitetään väljässä vedessä lähes kypsäksi, al dente, eikä keitinveteen lisätä öljyä. Valmis pasta valutetaan lävikössä ja sekoitetaan kastikkeen joukkoon. Vaihtelua väri- ja makumaailmaan saa kun mustan pastan tilalle vaihtaa vihreän tuorepastan, tagliatelle verden.

Mustaa pastaa kahdelle:
100 g kylmäsavulohta suikaleina
0,5 dl tomaattimehua
0,5 dl valkoviiniä
vajaa dl kermaa
mustapippuria
200g keitettyä mustaa pastaa

Kuumenna kylmäsavulohi ja tomaattimehu pannulla, lisää valkoviini ja lopuksi kerma. Hauduta hetki, mausta vastarouhitulla mustapippurilla ja kaada kastike kypsennetyn kuuman pastan sekaan. Nosta tarjolle juustoraastetta, vaaleaa leipää, vettä ja valkoviiniä.

Musta pasta on helppo valmistaa ja helppo nauttia.

Aromaattisuus yhdistää pastan ja viinin.
Isä Camillon pasta saa runsaan makunsa kylmäsavulohesta ja tomaattimehusta. Kastikkeen hapokkuus ja savun aromit on syytä huomioida viinivalinnassa. La Celia Chardonnay-Viognier reserva ‑valkoviinissä on riittävää vastapainoa ruoan voimakkuudelle. Chardonnayn kuiva hapokkuus leikkaa lohen rasvaisuutta ja Viognierin hedelmäisyys sekä aromaattisuus täydentävät kokonaisuutta, joka käy hyvin yksiin kermaisen aterian kanssa. Korkealla Andien rinteillä, 900─1500 metrin korkeudessa, sijaitsevien viiniköynnösten rypäleet ovat kypsyneet hitaasti, jolloin niistä on tullut konsentroituneita ja aromaattisia. Puristettu viinimehu on käytetty aluksi terässammioissa, jonka jälkeen se on siirretty ranskalaisiin tammitynnyreihin. Kypsien rypäleiden tuottama korkea alkoholipitoisuus ja täyteläisen viinin vaniljainen tammisuus maistuvat mausteisena runsautena, jonka jälkimaku säilyy kielellä pitkään.
 
Chardonnay- ja Viognier-rypäleet tarjoavat aromaattisen viininautinnon joka padrellekin maistuu.

Viinilasillinen:
La Celia Chardonnay-Viognier Reserva. Argentiina, Uco Valley 2011. Alko n:ro 540837. Hinta 11,48.
Vihertävänkeltainen, limettinen tuoksu ja kuiva, hedelmäinen, mausteinen sekä pirteän hapokas maku.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti