Kalaisat kuhapuikot tarjoavat makua ja rakennetta

Kala on kuulunut iät ajat suomalaisten arvostamiin ja käyttämiin ruoka-aineisiin. Kala eri muodissa muodostaa ruokavaliomme perustan niin arjessa kuin juhlassa. Suomen Gallupin muutaman vuoden takaisen Elintarviketiedon mukaan kala komeilee suomalaisten ruokasuosikkien kärkipäässä. Paistettu kala on toiseksi suosituin, uunikala mahtuu hyvin kymmenen suosituimman joukkoon ja kohta perässä tulee kalakeitto. Kalan suosion taustalla on sen ikiaikainen, perinteinen historia ja tuttuus suomalaisessa ruokataloudessa, samoin kuin kalan terveellisyys rasvahappojen, vitamiinien, ravintoaineiden ja keveyden lähteenä.

Ei siis ihme että Kuluttajatutkimuksen mukaan 95 % suomalaisista, siis lähes jokainen, syö kalaa. Mielenkiintoista on se, että viimeisen vuosikymmenen aikana kala, ja nimenomaan kalapuikot ovat nousseet yhdeksi koululaisten suosikkiruoaksi. Taustalla voi olla koululaisten toive ravitsevasta perusruoasta, jossa kalapuikoista valmistettu ruoka on miedon makuista sekä ruodottomana helposti syötävässä muodossa.

On hyvä että kalaa tarjotaan ja opitaan syömään jo lapsena. Kalapuikkoja on tarjolla monessa muodossa, on olemassa kalapuikkoja ja sitten on KALAPUIKKOJA. Kokonaisesta kuhasta tehdyt kalapuikot tarjoavat rakenteen ja makunsa puolesta kokeilemisen arvoisen makuelämyksen, jossa kuhan hienostunut maku ja pehmeän tiivis rakenne pääsevät oikeuksiin.

Kaksi miljoonaa satunnaisesti kalastavaa suomalaista eivät voi olla väärässä, kuhan kalastus on koukuttava ja palkitseva harrastus, joka onnistuessaan tarjoaa tuoreen raaka-aineen vaikkapa kuhapuikoille.

Kuhapuikkojen valmistus alkaa kalan fileoimisella ruodottomaksi. Kalasta on laskettu veret pois heti veneessä. Kala puhkaistaan ja leikataan fileet selkäruodosta irti, viilletään vatsaruodot fileistä pois ja viilletään filee irti nahasta.

Lopputuloksena, harjoituksen ja terävän veitsen myötä, kalafileistä irtoaa nahkapuoli suomuineen.

Ja käteen jää tuore, puhdas, nahaton ja ruodoton kuhafilee, josta leikataan kätevästi kalaisat kuhapuikot.

Kuhafileestä leikataan yhdeksän pitkulaista puikonmallista kalapalaa. Ne suolataan, pyöritellään korppujauhoseoksessa hyvin ja paistetaan pannulla voissa rapeiksi. Kuhapuikkojen kumppaniksi valmistetaan hienoja paistinperunoita. Ensiksi kokonaiset perunat keitetään kuorineen lähes kypsiksi, sen jälkeen ne kuoritaan ja leikataan pitkulaisiksi tangoiksi. Perunatangot pyöritetään vehnäjauhoseoksessa jossa on suolaa sekä paprikajauhetta ja paistetaan pannulla voissa kullankeltaisiksi. Kuha-ja perunapuikot nostetaan tarjolle rémoulade-kastikkeen kanssa.

Hienostuneisuus ja vivahteikkuus yhdistävät viinin ja ruoan
Italian Garda järven ympäristö tarjoaa Trebbiano di Lugana -rypäleille ihanteelliset kasvuolosuhteet. Zenaton Lunaga San Bernadetton olemuksessa voin aistia raikkaan, hedelmäisen sekä mineraalisen vivahteen. Viinissä Luganan vivahteikkuus ja pehmeän täyteläinen hapokkuus tarjoavat tasapainoisen kumppanuuden kuhapuikkojen hienostuneen kalaisalle sekä hennon paahteiselle maulle.

Viinilasillinen:
Zenato Lugana San Bernadetto. Italia, Veneto 2018. Trebbiano di Lugana. Alko 8234. Hinta 14,99.
Vaaleankeltainen, tuoksu kypsän hedelmäinen ja maku kuiva (5 g/l), hapokas (5,7 g/l), yrttinen, pirteän hedelmäinen.

Rémouladekastike
1 pieni suolakurkku
3 rkl kaprista
1 ruukku ruohosipulia
1/2 sitruuna
1,5 tl dijon-sinappia
2 dl majoneesia
suolaa ja valkopippuria

Halkaise suolakurkku ja poista siemenet. Hienonna pieniksi kuutioiksi. Lisää joukkoon hienonnettu kapris sekä ruohosipulia. Purista mukaan sitruunanmehu. Sekoita joukkoon sinappi ja majoneesi. Mausta vielä suolalla ja pippurilla. Anna kastikkeen maustua hetken ennen tarjoilua.

Teksti ja kuvat; Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti