Tutustu rypäleeseen – Albariño, Alvarinho, Viognier

 
Viinin olemus ja maku lähtevät rypäleistä. Jokaisella rypäleellä on omat ominaispiirteensä värin, tuoksun ja maun perusteella. Perehtymällä niihin avautuvat viinien taustat, samoin kuin viinien yhdistäminen eri ruokien kanssa. Kuopion Kansalaisopistolla perehdyttiin rypäleisiin maistelemalla ja arvioimalla saman rypäleen viinillisiä toteutuksia eri kasvualustoilla (terroir) sekä eri puolella viinimaailmaa.

Aromikkuus ja mausteisuus tuovat vivahteikkuutta valkoviineihin
Tämän päivän viini-ihmisille yksilöllisyys, vivahteikkuus ja jopa erikoisuus ovat viinien valintakriteerejä. Perinteisten ja tuttujen valkoisten rypäleiden rinnalle haetaan makuelämyksiä hieman harvinaisemmista ja haasteellisemmistakin rypäleistä. Mausteisten valkoviinien väri on normaalia voimakkaampi, ja tuoksut sekä maut ovat selvästi aistittavissa. Viinien aromikkuus antaa hieman enemmän mietittävää ja haasteellisuutta, kun niille haetaan sopivia ruokakumppaneita. Myös luonnonmukaisuus ja kestävä kehitys vaikuttavat yhä useammin viinivalintoihin.

Albariñon hienostuneisuus viehättää
Albariño-rypäleen kotiseutu on Iberian niemimaan luoteisosa Espanjan Galiciassa ja Portugalin Minhossa. Espanjan puolelta tunnetuimmat viinit tulevat Rias Baixas’n alueelta ja Portugalista Vinho Verden alueelta, jossa rypäle tunnetaan nimellä Alvarinho. Albariño on paksukuorinen, pienisatoinen ja vaikeasti viljeltävä rypäle. Rypäleelle tyypilliset tuoksut ovat lähellä kypsän persikan ja aprikoosin aromeja. Viinien aromaattisuus nousee tuoksussa hyvin esille ja maku on hapokas sekä hienostunut. Alvarinhoa pidetään yhtenä Portugalin jaloista rypäleistä. Siitä saadaan intensiivisiä, sitruksen aromisia ja täyteläisen hapokkaita viinejä jotka ikääntyvät hyvin. 

Albariño rypäleellä on pitkä historia Rias Baixasin alueella.

Viognier, Rhônen klassikkorypäle valloittaa maailmaa
Lumoava viininautinto löytyy lasillisesta viognieriä. Kulttimaineeseen noussut valkoviini pursuaa eksoottisten hedelmien, kukkien ja ruohon aromeja. Viognier-rypäleen intensiivisyys tulee esille viinin syvänkeltaisen värissä, tuoksussa sekä maussa. Kuivassa ja lämpimässä ilmanalassa rypäleistä kehittyy runsaan täyteläisiä sekä hyvin aromikkaita. Vaikeasti viljeltävä rypäle tuottaa pienen sadon ja on herkkä kasvitaudeille. Viognierille tunnusomainen vähähappoisuus saa kuivan viinin maistumaan hieman makealta. Viineille on ominaista korkea alkoholipitoisuus ja pitkä jälkimaku. Parhaimmillaan aromaattisimmillaan Viognierissa on hienostunut tasapaino kypsän voimakkuuden ja hajuveden hienostuneiden aromien välillä. Aprikoosi, persikka, mausteet ja kukat ovat Viognierille tyypillisiä aromeja.

Viognier-rypäle on noussut viinin käyttäjien tietoisuuteen vasta viimeisten vuosikymmenien aikana. Rypäle oli painua unholaan, sillä 1960-luvun lopulla sen viljelyala maailmassa oli vain 16 hehtaaria. Viognieristä valmistettuja viinejä lienee nautittu Pohjois-Rhônessa jo Rooman vallan aikana. Rypäle yhdistetään yhteen Ranskan pienimpään viinialueeseen Condrieu’n ja sen sisällä olevaan Château Grillettiin. Näillä tarhoilla Viognieristä tuotetaan trendikästä valkoviiniä. Ranskassa rypäle on saanut Rhônen lisäksi kasvualaa 1990-luvulta lähtien erityisesti Languedocissa sekä Provencessa. Uuden maailman viinialueilla Viognier on löytänyt vankan jalansijan. Australiassa Viognier-köynnöksiä istutettiin Barossan viinilaaksoon jo 1980-luvun alussa. Maa onkin noussut yhdeksi eteläisen pallonpuoliskon johtavaksi laadukkaan Viognierin tuottajaksi. Erityisen suosituksi Viognier on noussut Kalifornian viinitarhoilla. Myös Etelä-Amerikan ihanteellisissa kasvuolosuhteissa kypsyneistä rypäleistä saadaan aromikkaita viinejä, joilla on hyvä hinta-laatusuhde. Voi sanoa, että Viognier rypäle on kokenut kiistämättömän uudelleen tulemisen viinimaailmassa, ja lunastanut paikkansa varteenotettavien rypäleiden sekä viinien parissa.

Pohjois-Rhônen viinitarhat Lyonista etelään ovat otollista aluetta Viognierin viljelyyn. Jyrkkärinteisillä, graniittipohjaisilla tarhoilla maaperä imee vettä hyvin. Aurinko pääsee paistamaan esteettömästi ja rypäleisiin kehittyy ainutlaatuisia aromeja.

Viinilasillinen:
Albariño.
Lagar da Condesa Albariño. Espanja, Galicia 2014. Alko 918467. Hinta 20,40.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu hedelmäinen ja maku kuiva (4 g/l), hyvin hapokas (6,8 g/l) sekä pirteän hedelmäinen.

Atlantis Albariño. Espanja, Galicia 2016. Alko 948387. Hinta 15,39.
Viherkeltainen, tuoksu trooppisen hedelmäinen ja maku kuiva (2 g/l), sitruksinen sekä hapokas (5,8 g/l).

Pazo das Bruxas. Espanja, Rias Baixas 2015. Albariño. Ravintolamyynnissä.
Viherkeltainen ja tuoksussa omenaa sekä sitrusta ja maku kuiva, aromaattinen sekä elegantti jälkimaku. Ei tammea.

Garzón Albariño. Uruguay, Punta del Este 2014. Alko 934927. Hinta 15,39.
Vihertävänkeltainen, tuoksu kukkainen ja maku kuiva (2 g/l), sitruksinen, hapokas (6,1 g/l), hedelmäinen, mineraalinen.

Alvarinho
Morgadio da Torre Alvarinho Vinho Verde. Portugal, Vinho Verde 2016. Alko 561147. Hinta 15,30.
Sitruunankeltainen, tuoksu greippinen ja maku kuiva (1 g/l), limenttinen, karviaismainen, hapokas (5,4 g/l), kevyen mausteinen, mineraalinen.

Anta de Cima Argilla White. Portugal, Alentejano 2015. Verdejo, Alvarunho, Viosinho. Alko 915767. Hinta 23,83.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu greippinen ja maku kuiva (1 g/l), yrttinen, hapokas (5,7 g/l) sekä mineraalinen. Eko.

Viognier
Chapoutier Domaine des Granges de Mirabel Viognier. Ranska, Rhône 2016. Alko 543247. Hinta 18,30.
Vaaleanvihertävänkeltainen, tuoksu hunajameloninen, eksoottinen ja maku kuiva (1 g/l), hennon raparperinen, öljymäinen, kukkainen, hapokas (4,2 g/l) sekä yrttinen. Luomu. Biobynaaminen. Vulkaaninen kasvualusta. Ylikypsä.

Don Pascual. Uruguay 2016. Viognier. Price 16,00 (Uruguay)
Yellow-ambar in color. Fruity in the nose. Aroma: intense notes of pineapple with little whiffs of grapefruit. Taste: little oily, medium persistent, minerality on the palate, accidity in the finish. Better nose than mouth! Satisfactory!

K Art den Hoed Viognier. Yhdysvallat, Washington 2014. Alko917857. Hinta 33,81. Kypsytys tammessa sur lie 6 kk.
Vaaleankeltainen, tuoksu aprikoosinen ja maku kuiva (3g/l), sitruksinen, kukkainen sekä hapokas (5,8 g/l).

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti