Mökkilounas maistuu kesävieraillekin

Lounaan laittaminen onnistuu kätevästi kesäkeittiön tai grillin ääressä. Lohesta, kananmunista ja yrteistä valmistuu kevyt ja maistuva ateria, jota kelpaa tarjota lounasvieraille. Ohuet lohifileet kypsyvät nopeasti parilalla paahtamalla tai halstarilla grillaamalla. Ateriaa täydentää kuohkea munakokkeli, jota vastaleikatut yrtit mukavasti sävyttävät.

          

Lohifileet munakokkelin kera:
100 g lohifilettä syöjää kohden
karkeaa suolaa
hyppysellinen sokeria
kananmunia
maitoa tai hapokasta kivennäisvettä
hienoa suolaa
tuoretta tilliä ja ruohosipulia

          
Mausta kalafileet karkealla suolalla ja sokerilla, anna suolautua kylmässä pari tuntia. Pyyhi ylimääräinen suola pois ja leikkaa fileestä 2–3 ohutta annossiivua. Pikalounasta valmistettaessa kalafileet voi suolata hienolla suolalla juuri ennen kypsentämistäkin. Parilalla/halstarilla lohi kypsyy nopeasti ja paahtuu kauniin raitaiseksi. Munakokkelista saa kuohkean, kun sekaan vatkaa ruokalusikallisen maitoa tai kivennäisvettä. Tuore tilli- ja ruohosipulisilppu antaa ruokaan raikkaan lisämaun.

Chardonnay maistuu lohen kanssa.
Klassinen valkoinen Chardonnay-rypäle on kotiutunut hyvin Espanjan pohjoisiin osiin. Pyreneiden vuoriston reuna-alueilla ja Kataloniassa on lämpöä, viileyttä sekä kosteutta rypäleiden optimaaliselle kypsymiselle. Nykyaikaisilla viinin valmistustekniikoilla, koneellisella yöaikaisella korjuulla ja kylmäkontrolloidulla käymisellä rypäleelle tyypilliset hedelmäiset aromit saadaan talteen mahdollisimman raikkaina. Espanjalaisten viinitekijöiden hyvin hallitsemalla tammikypsytyksellä viineihin saadaan monipuolisuutta ja runsautta. Chardonnay-viinien kuivan terävä hapokkuus leikkaa hyvin lohen rasvaisuutta ja tammen sävyttämä vaniljaisuus sopii hyvin savun sävyttämän paahteisen kalan kanssa.

          
Coto de Imaz Reserva Blanco on Chardonnay-rypäleistä valmistettu täyteläinen ja monivivahteinen valkoviini. Viiniköynnökset ovat kasvaneet 875 metrin korkeudessa moreenisella rinteellä, näin rypäleet ovat säilyneet terveinä ja niihin on taltioitunut raikkautta sekä tasapainoista rakennetta. Viinin hienostuneen tammisen vivahteikkuuden taustalla on kysyminen 12 kuukauden ajan vain vesihöyryllä käsitellyissä uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä. Lisää syvyyttä ja olemusta viini on saanut kypsyessään sakkansa päällä. Lopuksi viini on kypsynyt vielä pullossa vähintään vuoden ajan.

Viinilasillinen:
Coto de Imaz Reserva Blanco.
Espanja, Rioja 2019. Chardonnay. Alko 947012. Hinta 19,99.
Kullankeltainen, tuoksu hedelmäinen, maku kuiva (2 g/l), aromaattinen, hunajainen, vivahteikas, tamminen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti