Nyhjää tyhjästä herkullinen ja halpa possuburger

Sanonta ”halpaa ja hyvää ei ole” kääntyy päälaelleen, kun ostaa porsaan potkia ja hauduttaa niistä puu-uunissa ylikypsää porsaan lihaa. Lopputulos, mausteista ja pehmeän makuista possulihaa sekä itsetehtyjä sämpylöitä espanjalaisen punaviinin kanssa, on suora vastaus edullisesta ruoasta ja viinistä!

          
Tästä se ruoan valmistus alkaa. Possunpotkat on halkaistu sekä huuhdeltu hyvin. Niihin on hierottu mausteseos, johon on rouhittu karkeaa suolaa ja mustapippuria. Näin liha saa maustua yön yli.

Possunpotka on lihas-, side- ja rasvakudoksen muodostama kokonaisuus. Tuttu sanonta, liha on luun vieressä maukkainta, realisoituu luusta ja sen sidekudoksista saatavista makuvivahteista. Uunin korkea, yli 130 asteinen lämpötila synnyttää kypsyvään lihaan nopeasti monipuolisen makukirjon, jossa on paahteisia, pähkinäisiä ja karamellimaisia piirteitä. Nämä aromit syntyvät proteiinien ja hiilihydraattien (sokerin) välisestä ns. Maillardin-reaktiosta. Puu-uuni antaa makuihin vielä oman vivahteensa, joka täydentää possun pehmeyttä ja maukkautta. Possunpotka on hinnaltaan todella edullinen ruoho-osa, josta kotona valmistettujen possubugereiden yksikköhinnaksi jää vaivaiset 50 senttiä.

          
Seitsemän tuntia puu-uunissa ja mausteliemessä hautuneet porsaan potkat ovat pehmeää, lähes lusikalla syötävää mausteista lihaherkkua.

Mausteseos / 1 kilo possun lihaa:
4 rkl hunajaa
1 dl chili-tomaattimurskaa
2 rkl soijakastiketta
4 valkosipulinkynttä murskattuina
0,5 dl rypsiöljyä
1 dl punaviiniä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
tuoreita salvian lehtiä

Notkista hunajaa hieman kattilassa, sekoita siihen muut ainekset ja mausta lopuksi. Laita sopiviksi palasiksi pilkotut potkat uunivuokaan, kaada päälle mausteseos ja nosta paistos uuniin kypsymään.

          
Suosittu nyhtöpossu lisukkeineen on monipuolista ja maukasta sormiruokaa, jossa maut ja hinta ovat enemmän kuin kohdallaan.


Mausteinen possuburger on kypsän pehmeä kokonaisuus, jonka kanssa maistuu espanjalainen nuorehko crianza-kypsytetty riojolainen punaviini. Tempranillosta tehty punaviini, sen monimuotoinen aromikkuus ja makujen pyöreys sekä pehmeys ja hento paahtuneisuus ovat täsmävalinta possuburgerille.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti