Crema Catalanan kuoren alta paljastuu samettinen makeus

Paahtovanukkaalla on monta nimeä ja valmistustapaa. Erilaiset raaka-aineet ja valmistustyylit tuovat vaihtelua lopputulokseen. Lähtökohdan muodostaa maito- ja kermapohjainen vanukas, jonka sokeroitu pinta poltetaan kovaksi ennen tarjoilua.

          

Crema catalana on perinteinen espanjalainen makean mausteinen jälkiruoka, jonka pinta karamellisoidaan ennen tarjoilua. Tyypillisen espanjalaisen vanukkaan olemus on keveän ohut, sillä valmistuksessa käytetään usein pelkästään maitoa. Makeutta ja mausteisuutta antavat sokeri, vaniljatanko, kaneli tai sahrami. Jälkiruoalle ominainen ruskistunut pinta saadaan aikaiseksi, kun vanukkaan pinnalle ripoteltu sokeri paahdetaan kovaksi pienellä kaasuliekillä tai uunissa grillivastusten alla.

          

Crema catalana:
5 dl maitoa
1 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelysjauhoa (Maizenaa)
4 kananmunan keltuaista kevyesti vatkattuna
maustamiseen:
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
pinnalle
kanelia
fariini- tai ruokosokeria

Laita ainekset kattilaan ja kuumenna seosta jatkuvasti sekoittaen. Älä päästä kiehumaan. Ota keitos liedeltä, kun se alkaa paksuuntua. Mausta se vaniljasokerilla sekä kanelilla. Kaada mataliin annosvuokiin, ripottele pinnalle kanelia ja tummaa sokeria. Kuumenna uunin yläosassa grillivastusten alla, kunnes sokeri on karamellisoitunut ja tehnyt pinnasta paahteisen sekä rapean.

          
Väkevöity viini pärjää paahteisen vanukkaan kaverina
Paahtovanukkaan makeus ja paahteisuus edellyttävät juomakumppanilta voimaa ja hapokkuutta. Tarjoile jälkiruoan kanssa Moscatel-rypäleistä tehtyä espanjalaista väkevöityä viiniä. Rypäle antaa viiniin voimakkaan paahteisen aromikkuuden ja hedelmäisen hapokkuuden. Viinin ruskeat värisävyt, täyteläinen makeus ja rusinainen paahteisuus rakentavat Crema catalanan kanssa kokonaisuuden, jossa maut ovat kohdallaan.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti