Majavan ja Malbecin nautinnollinen makuliitto

Joskus, parhaimmillaan, käy niin että kaksi raaka-ainetta kohtaavat keittiössä ja lopputulos on paljon enemmän kuin näiden kahden summa. Metsästäjäkaverilta saadut majavan lihat innoittivat etsimään kovin harvinaiselle ja arvostetulle raaka-aineelle arvoistansa viiniä. Vasta haasteellisten kasvuolosuhteiden, viinimaailman katolle nousun ja osaavan viinin tekemisen taidon myötä löytyi Andien vuoristosta vivahteikas ja maistuva viinikumppani majavaruoalle. Näin rakentui Majavan ja Malbecin makuliitto, jossa täyteläisyys, vivahteikkuus ja pehmeä aromikkuus kohtasivat unohtumattomassa ruokaelämyksessä.

Majavan tummassa lihassa on villieläimelle tyypillistä voimaa, tiukkuutta (sidekalvoja), vivahteikkuutta ja poikkeavasti rasvaisuutta, joten sen valmistaminen ruoaksi vaatii huolellisuutta. Lihaisista takajaloista ja fileen lihoista on hyvä ensiksi poistaa kaikki näkyvä rasva ja sen jälkeen paloitella liha tarkoitukseen sopivaksi.

Majavastroganoff, 4 annosta:
500 g majavan lihaa luuttomana ja rasvattomana, tai hyvin riippunutta härän pihvilihaa
2 rkl voita
1 sipulia silputtuna
pannun huuhdeliemi
1 tl suolaa
mustapippuria
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl vettä
1 dl fraichea tai ruokakermaa
1 rkl balsamiviinietikkaa
suolakurkkua kuutioina
1 dl hillosipuleita

Puhdista liha, poista kaikki näkyvä rasva, kuivaa hyvin ja leikkaa noin 1,5 - 2.0 cm:n kokoisiksi kuutioiksi. Ruskista paistinpannulla pieni erä kerrallaan. Lisä sipulisilppu joukkoon, anna hautua hetken ja nosta kattilaan. Lisää vesi pannulle ja kaada huuhdevesi kattilaan. Suurusta stroganoff ripottelemalla jauhot kastikkeeseen ja sekoittamalla hyvin. Lisää suola ja pippuri. Anna kypsyä kevyesti poreillen 2-3 tuntia.. Lisää loppuvaiheessa kerma, balsamiviinietikka sekä kurkkukuutio ja hillosopulit. Tarjoile perunamuusin, vihreiden parsojen, kypsien puolukoiden ja argentiinalaisen punaviinin kanssa.

Leikatut ja kuutioidut majavan lihat odottavat pannulle ja pataan pääsyä.

Malbecin viinivalinnoissa yksi on ylitse muiden
Lautasella oleva majavastroganoff saa viinikumppanikseen Malbec-viinin suoraan huipulta, nimittäin Tapiche Terroir Series Finca Coletton, Viini tulee yhdeltä niiltä kolmelta viinitilalta, jotka Trapichen viinitalo vuosittain valitsee 200 viinitilojen omistajien keskuudesta edustamaan Argentiinan ja Malbegin parasta viiniosaamista. Finca Coletto sijaitsee Mendozassa Tupugatossa Uco-Valleyn viinialueella, joka on yksi Argentiinan arvostetuimpia. El Parel -viinitilan köynnökset ovat liki 60 vuotta vanhoja ja sijaitsevat 1127 metrin korkeudella meren pinnasta. Viinitarhojen sijainti korkealla yli kilometrin korkeudessa merenpinnasta luovat olosuhteet, joissa auringon intensiivinen valo ja lämpö, kivinen vettä läpäisevä maaperä, kuivuus, pitkä kasvukausi sekä päivien ja öiden väliset suuret lämpötilaerot tarjoavat haasteelliset, mutta samalla ihanteelliset kasvuolosuhteet viiniköynnöksille. Tätä kautta saatavista värikylläisistä, vivahteikkaista ja raikkaista rypäleistä on tuotettu perinteisellä tavalla intensiivinen punaviini, joka on kypsynyt puolitoista vuotta uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä, saaden olemukseensa vielä lisää aromikkuutta ja syvyyttä.


Argentiinan kuumissa olosuhteissa tuotetuissa malbec-viineistä löytyy värikyyläisyyttä, intensiteettiä, tasapainoista hapokkuutta, parkkihapon pehmeää puraisua jopa vivahdus makeuttakin. Maistelussa kaksi eri Malbecia, jotka kumpikin on tuotettu korkealla Andien vuoristossa, yli kilometrin korkeudessa, Finca Coletto (1127m) ja Las Moras (1350m).

Viinilasillinen:
Trapiche Terroir Series Finca Coletto Malbec. Argentiina, Mendosa, Uco Valley 2014. Alko 931468. Hinta 29,98.
Tummanpunainen, tuoksu mustaherukkainen, maku erittäin täyteläinen, tanniininen, mausteinen, tamminen ja roteva.
Finca Las Moras Black Label Malbec. Argentiina, San Juan 2017. Alko 432277. Hinta 14,98.
Tummanpunainen, tuoksu kirsikkainen, maku täyteläinen,keskitanniininen,mustikkainen,mausteinen, mehevän hilloinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti