30.4.2020

Muurinpohjaletut kesän airueina

Kuu kiurusta kesään, puolikuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen ja pääskysestä ei päivääkään. Meille tutun hokeman mukaan täällä Savossa odotellaan enää pääskystä jotta päästään kesään. Tuota kaivattua liverrystä ja taitolentonäytöstä odotellessa voi valmistaa toisen kesää ennakoivan elämyksen ja paistaa pihakeittiössä kauden ensimmäiset muurinpohjaletut. Se jos mikä saa mielen kesäiseksi ja herättää makuaistit valloilleen!

Parhaat lähiseudun raaka-aineet ja perinteiset muurinpohjaletut ovat makujen parhaat lähettiläät. Muurinpohjaletut ovat pitsinohuita ja hienostuneiden savuisten herkkujen kanssa maistuvat tuoreet lähiseudun maut; nokkoset, korvasienet ja savukala.

Nokkosmuhennos:
250 g nokkosen versoja
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
1 pieni sipuli
hieman suolaa, rouhittua pippuria, muskottipähkinää, sokeria
Käsittele nokkoset kiehauttamalla ne kuumassa vedessä. Hienonna valutetut lehdet sekä sipuli silpuksi. Sekoita vehnäjauhot maitoon ja anna niiden turvota hieman. Kuumenna rasva kattilassa ja kuullota siinä sipulisilppu. Lisää maitoseos hitaasti koko ajan sekoittaen. Lisää nokkoset ja anna muhennoksen hautua lempeästi 10 minuuttia ja mausta. Tarvittaessa sokeri pehmentää nokkosen karvautta.

Savukalatahna:
300 g savukalaa (ahven, lahna, siika)
1 pieni sipuli
1 prk ranskankermaa
1 dl kuohukermaa
2 tl sitruunamehua
0,5 dl hienonnettua tilliä
roseepippuria
Hienonna ruodoton savukala ja sipuli. Yhdistä ainekset ja lisää vatkattu kerma viimeiseksi.

Sienimuhennos:
2 dl puhdistettuja ja paloiteltuja korvasieniä
1 pieni sipuli
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl ruokakermaa
valkopippuria, suolaa
Silppua sipuli hienoksi ja hauduta voissa. Lisää sitten hienonnetut sienet ja anna niiden paistua hetken. Ripottele päälle jauhot ja lisää kerma muhennokseen. Hauduta hiljaisella lämmöllä 15 minuuttia ja mausta.

Muurinpohjalettu paistuu avotulella ja saa siten hienostuneen paahteisen arominsa.

Yläsavolaiset muurinpohjaletut:
1 l maitoa
2 kananmunaa
2,5 dl ohrajauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
voita paistamiseen
Tee taikina turpoamaan kaksi tuntia ennen paistamista. Lisää hieman ennen paistamista kevyesti vatkatut kananmunat ja suola. Kuumenna lettupannu kuumaksi, paista letut suuriksi ja pitsimäisen ohuiksi. Tarjoa muurinpohjaletut erilaisilla suolaisilla ja makeilla täytteillä.

Iso paistolasta on kätevä väline lettujen teossa. Oleellista on antaa letun paistua kunnolla ennen kääntämistä.

Lettu taittuu moneen muotoon, jossa tasainen edustaa ranskalaista ja pyöreä suomalaista perinnettä. Nautinnon kruunaa letun ja sen täytteen täyteläinen makukokonaisuus.

Viileän raikas, hedelmäinen, puolimakea Footmark-Riesling sopii täydellisesti muurinpohjaletun ja sen kanssa tarjottavien metsämarjojen aromikkaisiin makuihin.

Viinilasillinen.
Footmark Semi Sweet Riesling. Saksa, Mosel 2018. Alko 936432. Hinta 9,98. Alkoholia 9 %.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu keltaomenainen, maku puolimakea (35 g/l), hapokas (6.4 g/l), pirteän hedelmäinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti