Viiriäiset ja viinit – Pääsiäisen hienostunut makuelämys

Pääsiäinen on ilon juhla ja pääsiäisen juhlapyhiin päättyy myös perinteinen paaston aika. Pääsiäisen juhla-aterialle katetaan hienostuneita, nautinnollisia, kevyemmän vaihtoehdon ruokia, joissa on esteettisyyttä ja tarinallisuutta. Pääsiäispöydän juhlaruoan, viiriäisen, tausta juontaa sopivasti Pääsiäisen taustaan liittyen yli kahden vuosituhannen taakse. Silloinhan viiriäisparvet tarjosivat ruokaa ja pelastuksen nälkäiselle vaeltajajoukolle, joka oli palaamassa orjuudesta luvattuun maahan. Tarina tarjoaa maistuvaa täytettä, kun viiriäispaistoksen kanssa tarjotaan, vuosituhantisen tarinan mannan sijaan, keveän kermaisaa polentaa.

Tuoreet yrtit taltioivat viiriäisiin aromikkuutta ja vivahteikkuutta.

Viiriäiset padassa:
6 kpl patavalmista viiriäistä,
voita paistamiseen
kanalientä kypsentämiseen
marinadi:
1 dl tuoretta persiljaa
2 rkl tuoretta timjamia
3 rkl tuoretta basilikaa
1-2 rkl oliivi-/rypsiöljyä
2 dl valkoviiniä

Anna pakasteviiriäisten sulaa ja kuivaa talouspaperilla lopuksi hyvin. Hienonnan yrtit ja sekoita öljyn ja viinin kanssa hyvin kulhossa. Nosta viiriäiset kulhoon, kääntele ja anna marinoitua kulhossa usean tunnin (4-6) ajan. Nosta viiriäiset huoneenlämpöön tuntia ennen ruoaksi valmistamista. Laita voi kasariin ja ruskista lintujen pintaan kaunis väri. Kaada sekaan marinadiliemi ja kanalientä. Anna viiriäisten hautua noin 20 minuuttia padassa niitä välillä käännellen. Tarkista maku ja lisää sekaan hieman tuoreitä yrttejä.
 
 

Polenta, neljälle hengelle:
4 dl vettä
1 tl suolaa
3 dl maissisuurimoita eli polentaa
kermaa
parmesanraastetta
voita
valkopippuria
oliiviöljyä

Kiehauta 4 dl vettä, lisää suola ja 3 dl polentaa. Sekoita puuhaarukalla ja kypsytä miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa kerma, parmesanraaste ja voita maun mukaan. Mausta polenta kevyesti juuri rouhitulla valkopippurilla ja lusikallisella oliiviöljyä. Polentan keveys, aromikkaat mausteet ja tuoreet yrtit sekä vivahteikas punaviinit muodostavan juhlavan ja maukkaan ateriakokonaisuuden.

Viiriäinen ja viini tarjoavat harvinaista ja haasteellista herkkua
Viiriäinen on hieman harvinaisempaa ruokaa, joten tämän lautaselle pyrähtäneen pikkuherkun kumppanina maistuvat haasteelliset ja tasapainoisen tyylikkäät Pinot Noir -viinit. Pinot Noir -rypäleistä tehdyissä viineissä nousevat esille marjaisuus, vivahteikkuus sekä heleys. Viinien suunmyötäinen, kypsä tanniinisuus sekä hyvä happorakenne rakentavat maukkaan makuliiton yrttisen viiriäispaistoksen kanssa. Näin hieman harvinaisempi viiriäinen ja haasteellinen Pinot Noir -viini löytävät pääsiäispöydässä toisensa, tyylikkäästi ja nautinnollisesti.

Viinilasillinen:
Tommasi Perla Pinot Nero Brut. Italia, Lombardia. Alko 908417. Hinta 12,60.
Oljenkeltainen, tuoksu hedelmäinen ja maku erittäin kuiva (8 g/l), hapokas (5,6 g/l), hennon mineraalinen sekä pirteä.
 
Domaines Schlumberger Les Princes Abbés Pinot Noir. Ranska, Alsace 2016. Alko 901377. Hinta 26,71.
Hennon rubiininpunainen, tuoksu vadelmainen, maku kevyt, keskitanniininen, mausteinen, hapokas, raikkaan marjaisa.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti