Junioreitten juhlaa lauantain lounasmöötillä

Lauantai on nuorisolle lepopäivä, silloin agenda on vapaa. Syödä kuitenkin pitää, ja mikäpä sen palkitsevampaa kuin kokkailla pienellä porukalla mieleiset eväät. Nälkäisemmät voivat valmistaa snadit alkupalakääröt samalla kun isommat kotikokit kokkaavat isompaan nälkään lihaisat eväät. Kokoavana raaka-aineena ovat aina maistuvat nakit, joiden ympärille lounas sitten rakennetaan.

Nakkikäärö on helppo tehdä ja maistuu niin nuorille kuin vanhemmillekin. Nakkimakkara on juuri sopivan kokoinen pieni välipala ja taikinaan käärittynä siitä saa kompaktin sekä helposti nautittavan pienen suolaisen.

Nakkikääröt maistuvat lämpiminä heti uunista otettuina kuin kylmänäkin.

Nakkikääröt:
paketti voi-/lehtitaikinaa
paketti nakkeja
kananmuna
 Sulata taikinalevyt huoneen lämmössä, leikkaa puoliksi ja kaulitse puolikkaita hieman pitkittäissuuntaan. Kääri nakit taikinalevyihin niin, että päät jäävät hieman näkyville. Painele kääröjä hieman tiiviimmiksi ja laita pellille sauma peltiä vasten. Voitele kääröt kananmunalla ja paista uunissa 200 asteessa noin 12─14 minuuttia, kunnes taikina on saanut kauniin värin.

Lihapiirakat ovat täyttä ruokaa viimeiseen suupalaseen asti. Kotona tehdyissä piiraissa voi toteuttaa mielihalujaan niin täytteiden, makujen kuin koon osalta. Piirakat ovat helppoa arkiruokaa, joten niitä kannattaa tehdä kerralla kunnon määrä ja laittaa osa pakkaseen. Sieltä niistä saa kätevän retkievään tai välipalan ulkoilupäivän päätteeksi.

Täyte:
1,0 dl rikottuja ohrasuurimoita
0,5 l vettä
1,5 tl suolaa
2 pientä sipulia
lihaliemikuutio
2,0 dl vettä
400 g jauhelihaa
suolaa, pippuria

Keitä ohrasuurimoita noin 30 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Valmista lihaliemi kattilaan ja hauduta siinä hienonnetut sipulit pehmeiksi. Murenna joukkoon jauheliha ja keitä se kypsäksi (noin 10 minuuttia). Sekoita mukaan ohrasuurimot, mausta täyte ja jäähdytä.

Taikina:
0,5 l vettä
pala (50g) hiivaa
2 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
7 dl hiivaleipäjauhoja
0,5 dl rypsiöljyä
Liuota hiiva haaleaan veteen, lisää joukkoon suola, jauhot. Lisää öljy, alusta taikina kiinteäksi, anna kohota.

Keittäminen:
6 dl rypsiöljyä
Kaaviloi taikina 3 mm vahvuiseksi levyksi ja leikkaa siitä noin 10 cm:n halkaisijaltaan olevia pyörylöitä. Levitä piirakoiden toiselle puoliskolle ohueksi kerroksesi runsas ruokalusikallinen jäähtynyttä täytettä. Taita toinen reuna päälle ja painele reunat tiiviisti kiinni. Kuumenna öljy laakeassa pannussa ja paista piirakat molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Valuta piiraat talouspaperin päällä. Piirakat voi myös valmistaa uunissa voitelemalla ne ensin kananmunalla ja paistamalla kypsiksi 200 asteessa.
 
Voipaperiin kääritty kuuma lihapiirakka kahdella nakilla on kulttievästä. Höyrytetyillä nakeilla ketsupin ja sinapin kanssa lihis on vastustamaton herkku. Se maistuu kaiken ikäisille ja on parhaimmillaan nautittuna kylmän maidon kera.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti