7.8.2011

Viinimatkalla Chilessä. Curico, Maule, Itata, Bío Bío ja Malleco. Osa 4/8.

Tervehdys kaikille viinimatkalaisille! Tervetuloa viinimatkalle Chileen. Reissulla tutustumme ensin maan viinilaaksoihin, niiden viineihin ja suomalaisiin ruokiin jotka maistuvat ko. viinien kanssa. Matkan loppupuolella käymme läpi perustekijöitä, jotka ovat Chilen viinien taustalla.

Hola. Viinimatkallamme Chilen eteläosissa saavumme Miguel Torresin viinitilalle Curicóon. Miguel Torres on yksi viinimaailman tunnetuimpia viinipersoonia. Torrres oli ensimmäinen ulkomaalainen joka asettautui Chileen, ja espanjalainen viinitalo on toiminut Chilessä yli 30 vuotta. Miguel Torres toi ensimmäisenä Chileen teräksiset viinitankit, kuten myös ranskalaiset tammitynnyrit. Täälläkin vastaanotto sykähdyttää suomalaisia viinimatkaajia heti portilla.

Miguel Torresille on aina ollut ominaista kokeellisuus viiniasioissa, sekä maan alkuperäisten rypälelajikkeiden suosiminen. Niin myös Chilessä, jossa perinteisestä Pais-rypäleestä valmistetaan kuohuviiniä.

Torresilla viinimatkailu on tärkeä osa liiketoimintaa. Niinpä lounaskin nautitaan hieman juhlavammin, Toisaalta monipuolinen ruokamenu antaa mahdollisuuden tutustua talon laajaan viinivalikoimaan.

Vierailu Torresilla päättyi viinitarhalle. Fernando Almeda näyttää Viinilehden päätoimittaja Seppo Määttäselle miten vanhoista viiniköynnöksistä otetaan pistokkaita, vanhojen köynnösten suoria jälkeläisiä. Näin saadaan jatkuvuutta nuorista taimista, joilla on saman perimä.

Iltaa myöten ajamme vielä etelämmäksi Bío Bío viinilaaksoon. Olemme nyt noin 500 kilometrin päässä Santiagosta. Majoitumme Verandan viinitilalle vanhaan taloon, joka sijaitsee viinitarhojen keskellä. Odotusta on ilmassa, sillä Bío Bío on viinialueena vielä uusi, ja varsinkin heidät viileämmän ilmanalan valko- ja punaviinit. Onneksi on ilta, sillä laseista päätellen viinien maistelusta näyttää tulevan pitempi prosessi. Näinkin voi viinimatkalla käydä.
Bío Bíon viinitarhat sijaitsevat kumpuilevilla mäkien rinteillä. Maisema on paljolti suomalainen, on vettä ja metsiä. Tarhoilla näkee kuinka uudet viinialueet ja istutukset valtavaa alaa. Alueen yleisilmettä kuvaa hyvin horisonttiin asti ulottuvat viiniköynnösten istutukset. Tulevaisuus on maassa ja jo kasvamassa!

Aamu Verandan viinitarhalla alkaa calicatan äärellä. Maahan kaivettu kuoppa todentaa, että Bío Bíon maaperä on hiekkainen ja sopii viileän ilmastoon kanssa viinirypäleiden tuotantoon oikein hyvin.

Välillä on hyvä käväistä viinikellareissakin haistelemassa viinin ja hiivan tuoksuja. Samalla voi todeta ovatko tynnyrit Ranskasta vai USA:sta sekä tynnyreiden värin, joka kertoo niiden käyttöiästä.

Paluu Santiagoon vie aikaa, sillä automatkaa on 500 kilometriä. Aikaa jää tähän mennessä nähtyjen ja koettujen elämysten sulatteluun. Maisemia katsellessa huomaa oikealla viinitarhoja suojaavan Andien vuoriston näyttäytyvän välillä lähempänä ja välillä kauempana.

Chimbarongo sijaitsee Rapelin laaksossa aivan valtatien varressa. Se tarjoaa matkan varrella hyvän pysähdyspaikan tutustua paikalliseen kauppakulttuuriin ja ihailla kauniista sekä aidosta rottingista tehtyjä huonekaluja. Harmi vaan, että on niin pitkä matka kuljettaa tilaa vieviä matkamuistoja kotiin!

Lopuksi päästään mukavaan aihealueeseen, ruokaan. Veli-Matti Isotalo mainitsi blogin palautteessa pitävänsä Torresin Gewürztraminerista. Ajattelin tässä yhteydessä nostaa esille suomalaisen kuhan. Kun se maustetaan inkiväärillä ja valmistetaan höyryttämällä bambukorissa (Dim sum) saadaan kalaruokaa, jossa aromit ja maut ovat tallella.

Gewürztraminer-rypäleistä tehdyissä chileläisissä valkoviineissä erottuvat päällimmäisenä selkeä aromaattisuus sekä makea vivahde. Hennon hapokas viini maistuu erinomaisesti mausteisen fenkolin ja voimakkaan inkiväärin kumppanina ja sopii Dim sum -kuhalle täydellisesti.

Lopuksi sitten Hirvenmiekka pistää makuhermoon. Laitan tämän siksi, että suomalainen metsäriistan kuningas, hirvi, maistuu todella hyvin Maulen aromikkaiden punaviinien kanssa. Samalla muistutan, että nyt on viimeinen aika valmistaa pakasteesta viime metsästyskauden riistasaalis ruoaksi esim. grillaamalla.

Olemme nyt viinimatkamme puolivälissä. Seuraavina viikkoina perehdymme hieman syvemmin Chilen viineihin ja niiden tekemisen taustoihin.

Teksti ja osa kuvista: Heikki Remes
Ruokakuvat: Eeva ja Maija Remes
Maisemakuvat: Mikko Niemi

Ps. Kerro mielipiteesi viinimatkastamme. Mikäli haluat kommentoida etenemistämme, niin klikkaa juttuamme sen otsikkoriviltä. Voit kertoa ajatuksesi jutun lopun Kerro mielipiteesi -osioon.
Viiniterveisin Heikki, viinimies Juankoskelta.

4 kommenttia:

  1. Löytyykö Bio Bion alueelta jotain hyvää viiniä, jota olisi tarjolla Alkossa?

    VastaaPoista
  2. Jaanalle viinimiete Bío Bíosta.
    Bío Bío on uusi alue viinimielessä. Sieltä tulevat kaikki Alkon viinit ovat hyviä. Cono Sur Visión Single Vineyard Riesling on todella hyvä ja rapea valkkari, jossa Riesling-rypäle on edustavimmillaan. Hieno viini kalalle.Punaisista sinun pitää valita Malbec- tai Pinot Noir -rypäleiden kesken. Kummallakin on etunsa. Malbec maistuu grilliruokien kanssa ja Pinot Noir poikkeaa "normaalista" Pinotista, minun mielestä parempaan suuntaan. H.

    VastaaPoista
  3. Kiitos suosituksista! Pitänee kokeilla.
    Mikä on mielestäsi paras jälkiruokaviini Chilestä? Tuleeko Bio Biosta mitään?

    VastaaPoista
  4. Hei Jaana. Kysyit oikeasta asiasta, sillä jälkiruokaviinit ovat minusta ehdoton must. Tosin Chilessä ei ole montaa laatua jälkiruokaviinejä.Mutta sitäkin parempia. Late harvest -viinit ovat TODELLA etsimisen arvoisia. Harmi vaan, että Alkossa ei taida tällä hetkellä olla yhtään ko. viiniä. Tiedoksesi, ja vain Sinulle, Cono Sur on juuri viimeistelemässä Bío Bío:sta tulevaa Late Harvestia. Se pitäisi julkaista tulevan syksyn aikana. Sitä odotellessa kokeile Torresin Vendimia Tardiaa, joka tulee läheltä Curicosta. Sekin on erittäin hyvä. Toki Sinulle Bío Bíosta löytyy yksi jälkiruokaviini ja sen Cono Surin kuohuva. Kuplathan sopivat aina juhlaan ja jälkiruoaksi, vaikka yksinään. H

    VastaaPoista