22.4.2013

Ankankoipi-confit on vivahteikas ja vaivaton ruoka makuja arvostavalle

Ankanrasvassa haudutetut ankankoivet (confit de canard) sopii rentoon tarjoiluun, sillä sitä maukkaampaa ja helpompaa ruokaa on vaikea löytää. Confit tarjoaa ankankoivet omassa rasvassaan kypsennettynä, jolloin lopputulos on mureata ja pehmeän maukasta. Ankankoivet ja pinot noir -punaviini muodostavat klassisen makukokonaisuuden, joka sopii maistuvaan sekä laadukkaaseen ateriointiin.

Ankankoipia saa säilykkeinä hyvin varustelluista kaupoista ja niiden valmistaminen on helppoa. Ylimääräinen rasva pyyhitään koivista pois ja niitä lämmitetään 150‒175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Säilykepurkissa oleva ylimääräinen rasva kannattaa ottaa talteen, sillä se on mainiota paistorasvaa. Ankankoivet valmistuvat myös paistinpannussa, jossa ne kypsyvät rapeiksi paistamalla ne omassa rasvassaan. 

Ankankoipien kanssa maistuu pehmeän täyteläinen perunapaistos. Paistoksessa peruna- ja palsternakkakuutiot sekä kevät- ja ruohosipuliseos freesataan voi-ruokaöljyseoksessa, jonka jälkeen kokonaisuus haudutetaan kypsäksi kermassa. Lusikallinen karviaishilloa antaa väriä, makeutta sekä aromikkuutta annoksen makuihin.

Ankankoivista rakentuu mukava makukokonaisuus kun sen kumppanina on tarjolla ratatouille sekä tuoreita herneenversoja ja persiljasilppua.

Ratatouille
2 kepasipulia
2 salottisipulia
3 eriväristä paprikaa
1 kesäkurpitsa
1 munakoiso
oliiviöljyä
3‒4 tuoretta tomaattia
1‒2 dl paseerattua tomaattia
laakerinlehtiä, valkosipulin kynsiä, basilikaa, (provecale-seosta), mustapippuria myllystä, rosmariinia, merisuolaa
viimeistelyyn tuoretta persiljaa, 1 rkl hunajaa

Pese kesäkurpitsat ja munakoisot, niitä ei kuorita. Pese myös paprikat ja poista niistä siemenkodat. (paprikat voi halutessa paahtaa kuumassa uunissa nopeasti). Paloittele kaikki kasvikset n. 2 cm kuutioiksi. Kuullota sipulilohkoja kuumassa rautapadassa öljyssä. Lisää muut kasvikset ja kuullota myös niitä. Lisää sitten pataan kasvisten joukkoon suola, mausteet ja tomaatit. Anna hautua hiljalleen, välillä sekoitellen, n. 20‒30 min. kannella peitettynä. Lisää loppuvaiheessa pinnalle silputtu persilja ja hunaja.

Pinot noirin aromaattisuus, hyvä happorakenne ja kiltit tanniinit tekevät siitä monikäyttöisen ruokaviinin. Varsinkin linnuista valmistettujen ruokien kanssa viinin hienostuneet, vivahteikkaat ominaisuudet tulevat hyvin esille. Muutkin hennon marjaisat sekä vähätanniiniset punaviinit sopivat hyvin ankankoipien makuihin.

Viinilasillinen:
Castillo de Molina Reserva Pinot Noir Gran Reserva. Chile, Curicó Valley 2018. Alko 455377. Hinta 12,48.
Rubiininpunainen, mansikan tuoksuinen ja keskitäyteläinen viini, jonka maku on hapokas sekä hennon vaniljainen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com  

2 kommenttia:

  1. kyllâ aidompi vaihtoehto olisi Pomme de terre a la Sarladaise ja oliviiôljyssâ paistetut tatit valkosipulin ja persiljan kanssa. Myôskin ratatoille keitto-ohje olisi parempi jos kuullotetaan jokainen vihannes erikseen ja vasta sen jâlkeen yhdistetâân ja annetaan hautua hissukseen ainakin pari tuntia - vinkki minâ aina kuorin munakoisot koska niiden kuori on ja jââ aina kovaksi ja ei sula vatsassakaan. terveisin Suomalais-Ranskalais amatôôri kokki lounais Ranskasta

    VastaaPoista
  2. Kiitokset amatöörikokille osaavista ja koetuista vihjeistä. Tokihan vaihtoehtoja löytyy ja itsekin olen tattien ykkösystävä. Jutun sisin oli tuoda ihmisille tietoon ankanconfit. Tämän ajan ihmisellä ei ole aikaa tehdä confitia alusta alakaen. Siksi tuo valmissäilyke ja sille sitten jääkaapissa olleista tarvikkeista lisukkeet. Mitä tulee munakoisoihin, niin täällä ainakin on saatu hyviä tuotteita, jotka soveltuvat kuorineen ja sulavatkin sulavasti. Au revoir H.

    VastaaPoista