5.11.2014

Jälkiruoka on aterian kruunu

Jälkiruoka on enemmän kuin aterian päätös. Parhaimmillaan ruokailu saa arvoisensa huipennuksen, joka jää mieleen makujensa tai esillepanon kautta. Perinteinen marjapuuro saa uusia ulottuvuuksia kun se tehdään kypsistä karpaloista ja tarjoillaan vivahteikkaan viinin kanssa.


Karpalo kypsyy kylmässä
Karpalon löytää avoimilta soilta tai metsälampien penkereiltä. Marjat kypsyvät syksyllä myöhään ja niitä voi kerätä aina pysyvän lumen tuloon asti. Parhaimmillaan marjat ovat ensimmäisten hallaöiden jälkeen. Erityisen aromikkailta ja pehmeiltä maistuvat keväällä lumettomilta pälviltä löytyvät karpalot. Punaiset marjat ovat hapokkaita ja sisältävät paljon fenolisia yhdisteitä. Antioksidantteina toimivat kuoren flavonoidit lisäävät elimistön vastustuskykyä, estävät tulehduksia ja ehkäisevät allergioita.

Karpalo viihtyy kosteilla ja soisilla paikoilla sammalten seassa.
   
Karpalopuuro
1 l vettä
3 dl karpaloita
2 dl sokeria
1,5 dl mannasuurimoita
3 dl kotimaisia pakastevadelmia

Survo karpalot kattilassa, lisää vesi ja keitä noin 5─10 minuuttia, jolloin marjojen aromit ja väriaineet tiivistyvät mehuun. Siivilöi liemi ja lisää kattilaan sokeri sekä mannasuurimot. Keitä hiljalleen noin 7 minuuttia. Nosta puurokattila kylmään vesihauteeseen, lisää sekaan pakastevadelmat ja vatkaa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.

Brachetton ja karpalopuuron väriyhdistelmä on harmoninen ja makuelämys tasapainoinen.

Brachetto on värikylläinen ja aistillinen rypäle
Brachetto -lajike on peräisin antiikin Rooman ajoilta, ja sitä viljellään Piemonten kukkuloilla Luoteis-Italiassa. Rypäle on vähäsatoinen ja siitä tuotetaan kevyitä, mutta voimakastuoksuisia viinejä. Kirsikka, mansikka ja vadelma ovat esillä viinin aromeissa kuten myös hajuveden hienostuneet vivahteet. Brachetto-viineille on tunnusomaista niiden hento pirskahtelevuus ja vähäinen alkoholi. Eleganttia viiniä kutsutaan myös rakkauden viiniksi.

Punaiselle puurolle punaista viiniä
Karpalopuuron maku on pehmeähkö ja makeahko. Karpalon hapokkuus antaa ruokaan mukavaa terävyyttä, ja luontaisen kaunis punainen väri tuo sävyjä esillepanoon. Brachetto d’Acqui viinissä on syvää väriä, rypäleiden luontaista hedelmäisyyttä ja makeutta. Viinissä on myös paljon raikkautta, joka maistuu tasapainoisesti karpalopuuron marjaisan hapokkuuden kanssa.


Viinilasillinen:
Brachetto d’Acqui Castelgaro. Italia, Piemonte 2013. Alko tilausvalikoimanro 914216. Hinta 11,99/500ml.
Karpalonpunainen, hennon pirskahteleva, hienostunut marjaisa sekä kukkainen tuoksu ja makea (140 g/l), hapokas, raikas ja matala-alkoholinen (7 %) maku.

Teksti ja karpalokuva: Heikki Remes
Ruoka-/viinikuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti