Hyvää uuden viinisadon, Beaujolais Nouveau -aikaa

Marraskuun kolmas torstai on päivä jolloin joka puolella maapalloa nostetaan malja uuden sadon viineille. Beaujolais Nouveau on tämän viinitapahtuman alkusysäys ja edelleen sen keskeinen ilmentymä. Tänä päivänä ympäri maailmaa korkataan liki kolmekymmentä miljoonaa pulloa primeur-viiniä juhlistamaan uuden viinisadon ensimmäisiä tunnelmia ja makuja.
 
Nuoruus on Beaujolais Nouveaun valttina
Beaujolais Nouveau on viininä nuorin mahdollinen, se pullotetaan ainoastaan muutama viikko rypäleiden poimimisen jälkeen. Viinin tehdään Gamay-rypäleistä, jotka poimitaan käsin ja suljetaan terttuina hermeettisiin käymistankkeihin. Käymisastioihin johdettu hiilidioksidi saa aikaan käymisen joka murskaa rypäleet sisältäpäin. Näin rypäleiden kuorista ei erity viiniin paljoakaan parkkihappoja ja viini maistuu pehmeältä ja hedelmäiseltä.
 
Beaujolais Nouveaussa on kyse ennen kaikkea viinin nuoruudesta, jossa sinipunainen väri ja maun tuoreus, raikkaus sekä keveys ovat helposti tunnistettavissa. Viini on parhaimmillaan, kun se tarjotaan lähes jääkaappikylmänä, eli alle 10-asteisena. Viini on myös tarkoitettu nautittavaksi mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen. Beaujolais Nouveau vapautuu myyntiin Ranskan viinilainsäädännön mukaan vuosittain marraskuun kolmantena torstaina minuutin yli puolen yön.

Lasillinen ”Busoleeta” kohotetaan uuden sadon viinien kunniaksi. Viini on tarkoitettu rentoon hauskanpitoon ja sitä voi arvioida hieman keveämmällä otteella, ei otsaa rypistellen, vaan ”Juicen kunnan”, Juankosken, ruoka- ja viiniporukan malliin.
 
 
Kolme pointtia Beaujolais Nouveausta
1.Beaujolais Nouveau tehdään yksinomaan käsin poimituista Gamay-rypäleistä.
2.Viini valmistetaan hiilidioksidikäymisen kautta, jolloin käyminen tapahtuu rypäleiden sisältäpäin, tuottaen viinillisen värin ja makuun rypäleiden hedelmäisyyden sekä raikkauden.
3.Uuden sadon Beaujolais Nouveau -viiniä myydään nykyään vuosittain noin 30 miljoonaa pullollista, kun viinin ensimmäisenä julkaisuvuotena 1951 myynti oli tuskin 2 miljoonaa pullollista.
 
Viinilasillinen:
Beaujolais Nouveau. Ranska, Beaujolais 2014. Gamay-rypäle. Alko nro 455357. Hinta 9,98.
Punainen, nuoren viinin marjaisa tuoksu ja kevyt, pehmeä, nuori ja raikas maku.

Teksti ja ryhmäkuva: Heikki Remes
Viinikuvat: Eeva Remes
Etiketti- ja pullokuva: Georges Duboeuf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti