Savun sankarit juhlivat Suomen suvessa

Suomen kesä on täynnä valoa, väriä, aurinkoa ja sateita. Unohtamatta satojen tuhansien mökkisaunojen, grillien ja nuotiotulien savuja. Savut ovat pääosassa myös kesäisten ruokien makupaleteissa. Makkara, tuo suomalaisen kesän täyssäilyke, ei maistu miltään ellei se saa nuotiosta pintaansa hieman nokea ja savua. Savua kannattaa myös hakea makkaran kanssa tarjottavista viineistä.


Nuotiomakkara on kesäidylli maukkaimmillaan.

Makkara miestä myöten
Tänä päivänä makkaroissa on valinnanvaraa, sillä paistotikkuun voi pujottaa perinteistä lenkkiä, täyteläistä grillimakkaraa tai aromaattisia erikoismakkaroita. Makkaran olemus rakentuu raaka-aineista, ennen kaikkea lihapitoisuudesta, massan rakenteesta ja maustamisesta. Maukas suutuntuma on hyvän nuotiomakkaran edellytys, ja se vaatii tuotteelta sopivaa rasvaisuutta. Rasva tekee makkaran rakenteesta pehmeän, sulattaen ja sitoen eri ainesosia yhteen sekä tasapainottaen suolaisuutta. Nykyajan kuluttaja vaatii paistomakkaraltaankin monipuolisuutta, laadukkuutta ja lihaisaa makua.

Makkaralle maukasta ja maanläheistä viiniä
Makkara saa nuotion savusta nokisen arominsa ja liekkien paahteisuus pukee sille hiilisen univormun. Kypsälle makkaralle riittää vähätanniininen viini, mutta aromiaineet, suola, rasva sekä savu vaativat viiniltä tasapainottavaa hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja täyteläisyyttä
   Viini saa makunsa ja piirteensä rypäleistä. Argentiinalainen Malbec-rypäle on oivallinen valinta, sillä siitä tehdyn punaviinin mausteiset ja intensiiviset aromit pureutuvat mukavasti nuotiomakkaran makuihin. Viinin maanläheisyys ja parkkihappojen miellyttävä pehmeys tekevät makuelämyksestä tasapainoisen. Viinin korkea alkoholipitoisuus antaa tarvittavaa voimaa nuotion mustaamalle makkaralle.
   Espanjalainen Monastrell-rypäle kypsyy hitaasti lämpöisillä kasvupaikoilla, jolloin se saa vivahteikkaan, maanläheisen ja alkoholipitoisen olemuksen. Viiniin rypäle jättää täyteläisen ja mausteisen piirteen, jota kypsyttäminen tammitynnyrissä pehmentää. Niinpä punaviini sopii erityisesti pippuria sekä juustoa sisältävien grillimakkaroiden makuihin.
    Etelä-afrikkalainen Pinotage-rypäle ja sen mausteiset sekä savuiset piirteet ovat kuin tehdyt nuotiomakkaralle. Viinistä löytyy vivahteikkuutta, voimakkuutta ja täyteläisyyttä. Makea marjaisuus sekä toisaalta paahteisuus ja savuisuus ovat Pinotagelle ominaisia piirteitä. Tammikypsytyksen tuoma mausteisuus tekee Pinotagesta yhteensopivan monenlaisille makkaroille.


Maanläheiset, maukkaat ja savuiset punaviinit maistuvat nuotiomakkaran kanssa.

Viinilasillinen:
Calafate Reserva Malbec. Argentiina, Patagonia 2010. Alko nro 482107. Hinta 11,99.
Punainen, marjainen viini, jonka maku on täyteläinen sekä notkea, tanniininen ja pippurinen.

Los Monteros. Monastrell. Espanja, Valencia 2008. Alko nro 6812. Hinta 8,90.
Rubiinipunainen, kypsän marjainen ja kirsikkainen viini, jonka maku on paahteinen, mausteinen ja pitkä.

KWV Pinotage. Etelä-Afrikka 2010. Alko nro 6726. Hinta 9,99.
Tummanpunainen, makean luumuinen tuoksu ja täyteläinen, mausteinen sekä savuinen maku.

Teksti: Heikki Remes        Kuvat: Eeva ja Heikki Remes             www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti