Parsa nousee Västinniemellä, osa 3

Kolme ja puoli viikkoa on mennyt, mutta viileä keli on selvästi hidastanut kasvua. Versoja nousee hitaammin, eikä kasvu ei ole niin ripeää.Vaihteeksi parsaa hieman tyylikkäämmin laitettuna. Lounasaterialla parsan kumppaniksi lautaselle voi nostaa uppomunan ja ilmakuivattua kinkkua.

Keitetty parsa
1 nippu tuoreita parsatankoja
vettä
suolaa
ilmakuivattua kinkkua
kananmunia
valkoviinietikkaa
rypsiöljyä

Huuhdo parsat, poista puumainen kantaosa ja kuori tyviosien kovat pinnat pois. Kiehauta vesi ja lisää suola. Parsa on parhaimmillaan al dente, sillä lähes kypsäksi keitettynä sen rakenne säilyy kiinteänä ja pureksittavana. Parsakattilan puuttuessa niput voidaan keittää kattilassa, jonka sisälle reunaa vasten laitetaan pari puukauhaa. Keittäminen onnistuu parhaiten 6–8 parsatangon nipuissa, jotka asetetaan nojalleen puisia apuvälineitä vasten. Tyviosat ovat vedessä ja ohuet latvaosat jäävät pinnan yläpuolelle. Viiden minuutin keittämisen jälkeen poistetaan apuvälineet ja jatketaan parsatankojen keittämistä kokonaan vedessä 2–3 minuuttia. Valuta parsatangot ja tarjoile uppomunan sekä ilmakuivatun kinkun kanssa. Annoksen päälle voi pirskotella hieman rypsiöljyä makua antamaan.Parsan versot puskevat hiekan läpi. Parsapenkki on puhdistettu rikkaruohoista ja saanut lisää hiekkaa versojen ympärille.


Kevät parsaviikot jatkuvat edelleen. Kolmessa viikossa kymmenestä taimesta on saatu leikatuksi noin 40 versoa. Toisaalta hyvä, että kasvu on hieman hidastunut, jotta parsa ei pääse valtaamaan koko ruokalistaa. Oheisessa kuvassa on viimeisin saalis suoraan matkalla kohti keittiötä. Todellista lähiruokaa!
Parsa ja hedelmäinen valkoviini on tyylikäs yhdistelmä
Parsan hento maku kaipaa rinnalleen mietoja viinikumppaneita. Uppomuna tuo lounasannokseen täyteläisyyttä ja ilmakuivattu kinkku suolaista vivahteikkuutta. Chileläinen Cono Sur Riesling ja Italialainen Montalto Pinot Grigio ovat hedelmäisiä valkoviinejä, jotka ovat kypsyneet lämpökontrolloiduissa terästankeissa ja näin säilyttäneet raikkautensa. Samoin viineissä on säilyneet  Riesling-  ja Pinot Grigio- rypäleille ominaiset piirteet, hedelmäisyys ja hapokkuus sekä tietty mineraalisuus.


Parsaviiniksi käy hyvin myös riesling Chilestä ja pinot grigio Italiasta. Molemmat kestävän kehityksen viinejä ja maistuvat sopivat hyvin luonnonmukaisesti kasvatetun parsan makuihin.

Viinilasillinen:
Cono Sur Riesling. Chile, Bio-Bio Valley 2011. Alko nro 582197. Hinta 8,98.
Keltainen, sitruksinen sekä omenainen tuoksu ja kuiva, hapokas, hedelmäinen sekä mineraalinen maku.

Montalto Pinot Grigio. Italia, Sisilia 2011. Alko 536818. Hinta 8,72/1L. Luonnonmukaiset rypäleet.
Vaaleankeltainen, hennon hedelmäinen tuoksu ja kuiva, sitruksinen sekä hapokas maku. Litran muovipullo.

Teksti: Heikki Remes    Kuvat: Eeva Remes                                                      www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti