Kasvihuone avaa ovensa

Kasvihuone on jokaisen kotipuutarhurin toiveissa. Se antaa kasveille tasaiset kasvuolosuhteet, ja suojaa niitä sateen, tuulen sekä tuhoeläinten vaikutuksilta. Kasvihuoneissa on valinnan varaa moneen makuun ja kokoon. Oleellisinta on onnistumisen tunne. Se, kun itse kylvetystä kasvin siemenestä nousseesta kasvista saa taittaa ensimmäisen hedelmän ja nauttia sen tuoksun ja maun tuoreudesta sekä aromikkuudesta. 


Kasvihuoneen avaus on juhlatapaus, jonka kunniaksi kannattaa nostaa malja. Vaikkapa kestävän kehityksen mukaisella kuohuviinillä, joka avautuu hieman juhlavammin sabragen kautta.

Torresin kuohuvat kestävän kehityksen airueina
Espanjalainen Miguel Torres on viinimaailman todellinen grand old man. Uudella vuosituhannella Miguel Torresin panostus on yhä tiiviimmin kohdistunut ympäristökysymyksiin. Eläkkeelle jäätyäänkin viinirypäleet ovat säilyneet hänen erityisen mielenkiintonsa kohteena. Espanjan Kataloniassa hän on palannut juurilleen espanjalaisten, lähes unohduksiin kadonneiden rypäleiden pariin. Sama toistuu myös Chilessä Curicossa, jonne Torres saapui jo vuonna 1979. Miguel Torres toi Chileen nykyaikaisen viininvalmistustaidon terästankkeineen, ja on ollut nostamassa Chilen viinejä nykyiselle kansainväliselle tasolle. Tänä päivänä saadaan nauttia Torresin yli kolme vuoden uurastuksesta ja yhteistyöstä chileläisen Talcan yliopiston kanssa. Tuloksena on Pais-rypäleestä valmistettu kuohuviini. Pais oli ensimmäinen rypäle joka saapui eurooppalaisten maahanmuuttajien mukana Chileen 1500-luvun puolivälissä. Rypäle sai väheksytyn, paikallislajikkeen leiman ja painui unohduksiin vuosikymmenten ajaksi. Nyt rypäle on tehnyt uuden tulemisensa ja takaa myös Fair Trade -viininä paikallisille rypäleenviljelijöille paremman toimeentulon.


Pais-rypäle vielä nimettömänä kuohuviininä kehityskaaren alussa. Viinilehden Seppo Määttäsellä ja viinimies Heikki Remeksellä on harvinainen tilaisuus maistella kehitysvaiheessa olevaa kuohuviiniä Curicossa syksyllä 2010. Viinin Pais-rypäleet tulivat Cauquenesin alueelta.Kuvassa Torresin Santa Digna Estelado Rosé, kolmen vuoden kehitystyön tulos, esittäytyy Torresin toisen chileläisen kuohuviinin, Torres Brut ”Reserva de la Famiglian” rinnalla. Molemmat kuohuviinit edustavat korkeatasoisia, palkittuja ja perinteisellä menetelmällä valmistettuja kuohuviinejä.

Viinilasillinen:
Torres Santa Digna Estelado Rosé. Chile, Curico Valley, Pais-rypäle. Ravintolamyynti.
Vaaleanpunainen, marjaisa tuoksu ja runsas, raikas sekä paahteinen maku, jossa kestävät pienet kuplat.
Torres Brut ”Reserva de la Famiglia”. Chile, Curico Valley. Pinot Noir -rypäle. Ravintolamyynti.
Kullankeltainen, kukkainen ja marjainen tuoksu sekä kuiva, pehmeä, hedelmäinen ja pitkä maku.
 

Avajaismalja toivottaa onnea uudelle kasvihuoneelle ja kesälle. Vesa Immonen, ohikulkumatkalla mökilleen, sai maisteltavakseen Pais-rypäleestä tehdyn chileläisen rosékuohuviinin. Viinin raikkaus ja pirteä hapokkuus sopivat maistelijoiden mielestä hyvin suomalaisen kesään ja kesäkeittiön makuihin.

Teksti: Heikki Remes    Kuvat: Eeva ja Heikki Remes                                                    www.viinimies.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti