Caldo verde on keveä kesäruoka

Vihreä keitto, Caldo Verde, tulee Portugalin pohjoisosasta Minhosta. Keitto saa raaka-aineensa tuoreista juureksista ja vihanneksista. Mausteiset makkarat antavat täyteläisyyttä vivahteikkaaseen ja kevyeen ruokaan. Portugalilaisten viinien hedelmäisyys ja värikkyys sopivat ruoan kumppaniksi.

Värikkäät vihannekset ja viinit sopivat ruoanlaittoon. Vihreiden vihannesten C-vitamiini ja valkoisten kasvisten flavonoidit antavat suojaravinteita ja parantavat elimistön puolustuskykyä. Roseeviinin värikkyys ja terveelliset flavonoidit tuovat omalta osaltaan mielihyvää aterialle.


Portugalissa caldo verde on usein tarjolla erilaisissa juhlissa. Joskus sitä tarjotaan alkuruokana, tai myöhäisenä yöpalana. Keiton kanssa kastettavaksi on usein tarjolla leipää, joka on leivottu maissista.

Lehtikaalissa on makua ja mausteisuutta
Lehtikaalissa on paljon rautaa ja C-vitamiinia, betakaroteenia, kalsiumia ja proteiineja. Perinteinen kaalikerän muoto on muuttunut kasviksi, jossa on tummanvihreät, kiharareunaiset ja erittäin koristeelliset lehdet. Lehtikaali kestää hyvin kylmää. Jäätyessä sen hiilihydraatit muuttuvat sokereiksi, jolloin kaali maku muuttuu miedommaksi ja makeammaksi. Lehtikaali sopii erityisen hyvin salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin.

 Lehtikaali on vähemmän tunnettu lehtivihannes, joka kuitenkin löytyy yhä useamman kotitarveviljelijän puutarhasta.

 Kaalin karkea lehtiruoti pilkotaan ja esikypsennetään ennen lehtiosan lisäämistä lämpimiin ruokiin.

Caldo Verde (vihreä keitto), 6 annosta
250 g chorico-makkaroita
4 rkl + 4 tl oliiviöljyä
1 iso sipuli hienonnettuna
3‒4 perunaa (n.750 g) jauhoisia perunoita
2‒3 valkosipulin kynttä
1 1/2 l vettä
1‒2 tl suolaa
400 g lehtikaalia
mustapippuria myllystä
Kypsennä chorico-makkarat, anna jäähtyä hieman ja paloittele. Kuumenna 4 rkl oliiviöljyä kattilassa ja kuullota siinä sipuli pehmeäksi. Lisää lohkotut perunat ja pienitty valkosipuli. Lisää vesi ja suola. Keitä, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Soseuta seos sauvavatkaimella tai survimella. Pane keitos takaisin levylle. Lisää suikaloitu kaali, 4 tl öljyä ja hiukan mustapippuria. Keitä, kunnes kaali on kypsää (3‒4 min). Lisää makkarasuikaleet ja keitä kunnes ne kuumenevat. Älä keitä liikaa, jotta kaali säilyy kiinteänä ja vihreän värisenä.

Portugalilaiset viinit tuovat väriä ja raikkautta ruokapöytään

Lancers on portugalilainen roséviini. Viiniin käytetään parhaimpia portugalilaisia rypäleitä ja sovelletaan nykyaikaisinta valmistustekniikkaa. Lancersistä löytyy roséille tyypillisiä vaaleanpunaisia värisävyjä, joita täydentää appelsiinin aurinkoinen vivahde. Kevyesti kuohahtavan viinin jäännössokeri tekee kokonaisuudesta puolikuivan ja helposti nautittavan.

 Periquita valkoviini sopii hyvin kasvispainotteiselle ja keveälle ruoalle. Muscat ja Arinto -rypäleet ovat poimittu ja käytetty erikseen. Näin viinin on saatu Muscatin aromaattiset ominaisuudet sekä Arinton hapokkuus ja raikkaus. Pientä osaa viinistä on säilytetty hetken tammitynnyreissä, jolloin raikkaus on säilynyt ja makuun on saatu lisää rakennetta.

Viinilasillinen:
Lancers Rosé. Portugali, Terras do Sado. Alko tilausvalikoima n:ro 920497. Hinta 8,98.
Oranssinpunainen, marjaisa tuoksu ja puolikuiva (15g/l), kevyesti pirskahteleva, raikas sekä pehmeä maku.

Periquita White. Portugali 2010. Moscatel, Arinto. Alko tilausvalikoimanro 922707. Hinta 8,69.
Vaaleanvihertävänkeltainen, kukkainen tuoksu ja kuiva (5 g/l), hennon hapokas ja aromikas maku.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti