12.7.2013

Rosvopaisti on odotettu kesäinen ruokalaji ja ohjelmanumero

Ruoan valmistus maakuopassa on ikivanha tapa, jossa rosvopaisti johdattaa ruoan kypsentämisen ja makujen alkulähteille. Parhaimmillaan se tarjoaa tekemistä ja maisteltavaa isolle porukalle mökki- tai omakotiympäristössä. Tämän ajan ”lampaansyöjille” perinteinen hiekkaan kaivettu kypsennysmonttu on vaihtunut kivillä vuoratuksi kuopaksi. Mielenkiintoinen ja siisti ratkaisu on hauduttaa ruoka muuripadassa.

Rosvopaisti on kesäruokien klassikko, joka paljastaa makunsa kun ruokanyytit avataan.

Rosvopaisti unohtaa kiireen ja korostaa makuja
Ruoan valmistus maakuopassa hauduttamalla onnistuu ensikertalaisellekin, sillä valmistus on yksinkertaista, ja ruoka kypsyy ajan kanssa vaivattomasti. Rosvopaistiin käy niin lampaanpaisti, naudan entrecôte kuin porsaan kassler, ja kokonainen broileri kypsyy hautuessaan suussa sulavan mureaksi. Lihat maustetaan marinoitumaan yön yli, aamulla ne kääritään pakettiin ja laitetaan lopuksi hautumaan esilämmitettyyn kuoppaan muutamaksi tunniksi. Kesäinen luonto antaa kattaukselle ja ruoalle uusia ulottuvuuksia sekä makuelämyksiä.

Perinteinen rosvopaisti:
1 lampaanpaisti 1,5‒2 kg
maustamiseen:
2 rkl karkeata suolaa
2 tl mustapippuria kokonaisina
1 tl viherpippuria kokonaisina
5 kpl valkosipulinkynsiä
tuoretta rosmariinia, salviaa, timjamia
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl oliiviöljyä
voipaperia ja foliota
katiskaverkkoa

Murskaa suola ja kokonaiset pippurit huhmareessa. Tee lampaanpaistiin veitsellä syviä koloja. Työnnä koloihin ensin mausteseosta ja sitten valkosipulinkynsi. Hiero paistin pintaan hunaja-öljyseos sekä silputut yrtit ja loput mausteet. Laita paistos muovipussin, jossa sitä on helppo käännellä, ja anna lihan marinoitua kylmässä yön yli.
Seuraavana päivänä polta kuopassa nuotiota noin kaksi tuntia. Näin hiekka ja kivet kuumenevat sekä varastoivat ruuan kypsyttämiseen tarvittavan lämmön. Nosta lihat lämpiämään tunti ennen valmistamista. Ota lihat muovipussista, kostuta voipaperi, ja kääri kaksinkertaisena paistin päälle. Lisää päällimmäiseksi kaksi kerrosta foliota. Ruokapaketin ympärille voi pyöräyttää katiskaverkkoa, niin valmiin ja polttavan ruuan pois nostaminen sujuu kätevästi. Paisti asetetaan hiilloksen päälle ja peitetään tiiviisti hiekalla. Rosvopaisti lampaasta kypsyy meheväksi noin kolmessa tunnissa. Lämmön varmistamiseksi voi haudutuskuopan päällä polttaa nuotiota.

Lihapakettiin laitettu lämpömittari varmistaa ruoan kypsyyden.

Rosvopaisti kypsyy kuopassa tai muuripadassa
Rosvopaistin tekeminen hiekkakuopassa onnistuu vallan mainiosti. Kompakti ja siistimpi tapa on kypsentää paisti kivillä vuoratussa kolossa. Tiilikuopan saa mitoitetuksi sopivan kokoiseksi pienemmällekin paistille.

Tiilistä kasataan hiekkakuoppaan eräänlainen uuni, joka lämmitetään nuotion avulla.

Paisti laitetaan kuoppaan, peitetään hiekalla ja päällä pidetään nuotiota riittävän lämmön varmistamiseksi. 

Muuripata tarjoaa uudenlaisen version rosvopaistin kypsentämiseen.
Pata nostetaan nuotiopaikalle, täytetään hiekalla ja lämmitetään kuumaksi. Ruokaa tehdessä padasta siirretään lämmintä hiekkaa syrjään, paistikääröt nostetaan hiekkapedille ja sitten lapioidaan hiekka takaisin paistin päälle. Rosvopaisti saa kypsyä hiekkaan hautautuneena noin kolme tuntia.

Muuripata uusiokäytössä on oivallinen tapa valmistaa rosvopaistia vaikka kotipihassa.

Lihapaketti hautuu piilossa hiekassa. Loppuvaiheessa voi lämpömittarin kaivaa varovasti esille ja varmistaa ruoan lämpötilan.

 Tulikuuman paistoksen ympärillä oleva katiskaverkko helpottaa pois nostamista ja siirtelyä.

Rosvopaistin kypsä ja pehmeän makuinen liha maistuu hedelmäisen, aromikkaan sekä vähätanniinisen punaviinin kanssa.

Punaviinit ja rosvopaistit tarjoavat erilaisia ja vivahteikkaita makuelämyksiä. Cabernet Sauvignon maistuu lampaan lihan kanssa. Touriga National maistuu salvialla maustetut porsaan kumppanina ja Pinot Noir on omimmillaan sitruunalla maustetun broilerin kanssa.

Viinilasillinen:
Torres Mas la Plana. Espanja, Penedes 2008. Alko nro 449237. Hinta 47,00
Tummanpunainen, tumman marjainen tuoksu ja erittäin täyteläinen, mausteinen ja hennon nahkainen maku.

Quinta da Garrida. Portugali, Dao 2007. Touriga National. Alko nro 488267. Hinta 14,99
Tummanpunainen, karhunvatukkainen tuoksu ja täyteläinen, luumuinen, yrttinen ja tamminen maku.

Tabali Talinay Salala. Chile, Limari, Pinot Noir 2009.
Punainen, kirsikkainen ja kypsän karpaloinen tuoksu sekä keskitäyteläinen, mausteinen ja pitkä maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www. viinimies.com1 kommentti: