Polttariporukka vapautti Proseccon pullonhengen

Keskisuomalaisen naisporukan polttari-ilta Revontulessa Hankasalmella alkoi räväkästi, paikan nimen edellyttämällä tavalla värikkäästi edeten. Ilta oli ohjelmaa täynnä, joten prosecco-pulloakaan ei keritty avata normaalisti. Sen juhlinnan päätähti suoritti tyylikkäästi sabragella.

Mihin morsian polttareissa törmääkään, niin kuohuviinipullon avaaminen sabragella vesurin avulla oli ainakin tyylipuhdas suoritus. Huom. Korkki lentää kuvassa valopylvästä kohden.

Heti prosecco-pullon avaamisen jälkeen otettu kuvaa kertoo polttariporukan ihmetyksestä, ihastuksesta ja innostuksesta sabragen sujuvuuteen, esityksen estetiikkaan ja kuohuvan kupliin. Mallisuoritus ensikertalaiselle. Viinimiehelle tuli esityksen nähtyään mieleen, että sulhasen ehkä kannattaisi suhtautua positiivisesti morsiamen viiniehdotuksiin, samoin ehkäpä muihinkin mietteisiin kaapin paikasta lähtien!

Viinit johdattivat juhlatunnelmaan
Polttareihin kokoontunut ystäväporukka halusi illan aluksi tutustua viineihin. Kiinnostuksen kohteena olivat kesään ja kesäjuhliin sopivat viinit. Maisteltavana oli viisi erilaista viiniä, joiden kautta keskusteltiin viineihin liittyvistä perusasioista, kuten rypäleistä, viinin arvioinnista sekä ruoan ja viinin liitosta.

Italialainen Asti Gancia odotti tervetuliaismaljana ja tunnelman nostattajana. Elämän pienissä hetkissä lasillinen kuohuvaa on paikallaan, puhumattakaan naimisiin menosta! Kuohuviini tuo juhliin juhlavuutta ja tunnelmaa. Asti Gancia valmistetaan Astin kaupungin ympäristössä sijaitsevilta viinitarhoilta käsin poimituista moscato-rypäleistä. Käyminen tapahtuu terästankeissa kontrolloidussa lämpötilassa. Viini pullotetaan vasta juuri ennen markkinoille tuloa sille tyypillisen hedelmäisen raikkauden säilyttämiseksi. Astin aromikkuus ja raikkaan makea maku oli osalle porukkaa tuttu ja osalle siitä tuli uusi, maukas ystävä.

Saksalainen Black Tower -valkoviini tutustutti hapokkaan Rieslingin ja mausteisen Gewürztraminerin makuihin. Rypäleyhdistelmän aromikkuudelle ja täyteläiselle maulle haettiin ruokakumppania Intian ja Kauko-Idän mausteisista ja tulisista ruokalajeista.

Italialaisen Tommasin roséviinin värin punertava kuulaus, tuoksun ja maun keveys toivat mieleen kesän. Chiaretto di Bardolino Rosé tehdään kolmesta Venton alueen perinteisestä rypälelajikkeesta, joista viini saa värinsä ja aromikkuutensa. Viinin raikkauden ja hedelmäisyyden taustalla on lämpötilakontrolloitu käyminen terästankeissa, samoin 4 kuukauden kypsytys. Roséviini on tarkoitettu nautittavaksi nuorena, joten sitä ei kannata varastoida. Rosén tarjoillaan aina hyvin viilennettynä, noin 7‒10 asteisena.

Punaviininä lasissa oli Malbec-, Shiraz-, Cabernet Sauvignon -rypäleistä valmistettu Pascual Toson Limited Selection argentiinalainen punaviini. Viinin täyteläinen ja vivahteikas tuoksu herätti porukassa ihastusta. Maku oli tiivis sekä tiukka, joka maistajien mielestä ehdottomasti kaipasi seurakseen mausteista liharuokaa grillistä. Kahden pullollisen laatikkoviini on kätevän kokoinen hieman isommankin porukan maisteltavaksi.

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä, avautui Prosecco-kuohuviini, ja julisti nuoruuttaan sekä ilosuuttaan.  Italialainen Prosecco on tämän hetken trendijuoma, joka tunnetaan herkästä ja keveästä raikkaudestaan. Viiniä ei ole tarkoitettu varastoitavaksi. Se on parhaimmillaan nuorena ja tarjotaan hyvin viilennettynä. Gancian Prosecco oli piristävä päätös viinihetkelle, ja toimi ponnahduslautana seuraavalle rastille, jonka polttariporukka oli pystyttänyt morsiamen kunniaksi.

Viinilasillinen:
Gancia Prosecco Brut. Italia, Veneto. Glera (Prosecco). Alko nro 585787. Hinta 11,99.
Vaalean oljenkeltainen, omenainen tuoksu ja kuiva (13 g/l), sitruksinen ja erittäin hapokas maku.

Gancia Asti. Italia, Asti. Moscato Bianco di Ganelli. Alko nro 8901. Hinta 10,99. Alkoholia 7,5 %.
Keltainen, rusinan ja hedelmän tuoksu sekä makea (90g/l), raikas, rusinainen ja hapokas maku.

Black Tower Riesling Gewürztraminer. Saksa, Pfalz 2011. Alko nro 596147. Hinta 8,49.
Hennon keltainen, kukkainen ja hedelmäinen tuoksu sekä puolikuiva (14g/l), aromikas ja täyteläinen maku.

Tommasi Chiaretto di Bardolino Rosé. Italia,Veneto. Corvina, Rondinella, Molinara 2012. Alko nro 430777. Hinta 9,98.
Punertava, kukkainen ja raikas tuoksu sekä kuiva(2,9 g/l), hedelmäinen,  hapokas maku.

Limited Selection Malbec Shiraz Cabernet Sauvig. 1,5 L.Argentiina,Mendoza2010.Alko nro 498328.Hinta19,99.
Rubiininpunainen, hedelmäinen ja mehukas tuoksu sekä täyteläinen, marjaisa, tiivis ja vaniljainen maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti