Luomuviiniä lasissa

Luonnonmukaisuus, perinteet ja pienimuotoisuus ovat tämän ajan trendejä viini-ihmisille. Valinnan taustalla on huoli luonnon tilasta kestävä kehityksen periaatteiden mukaisesti. Myös terveydelliset seikat, kuten luonnonmukaisesti tehtyjen viinien pienempi sulfiittipitoisuus, voi vaikuttaa valintaan. Makueroista ei voi puhua, sillä luomuviinejä ei aistinvaraisesti voi erottaa normaalista viinistä.

Lammaslauma on tuttu näky Parés Baltàn viinitilalla Penedèsin vuoristossa Espanjassa. Lampaat pitävät viinitarhan puhtaana rikkakasveista ja samalla lannoittavat maata. Ne edustavat sitä luonnollista ja luonnonmukaista rypäleiden kasvatusta, jota alueella on harjoitettu jo vuodesta 1790 lähtien.

Luonnonmukaisuus nousukiidossa
Luomuviinit kiinnostavat kuluttajia. Siitä kertovat Alkon vuoden 2012 myyntiedot, joiden mukaan luomualkoholijuomien myynti kasvoi viime vuonna 26 prosenttia edellisvuodesta. Vuoden 2013 viiden ensimmäisen kuukauden aikana luomuviinien myynti on kasvanut yli 17 prosenttia. Luomuviinien osuus kokonaismyynnistä samalta ajalta on 7 % ja luomutuotteiden lukumäärä kokonaisuudesta 12 prosenttia.

Luonnonmukaiseen ja biodynaamiseen rypäleiden viljelyyn kuuluvat perinteiset menetelmät viinitarhalla. Pesälaatikot kertovat mehiläisten käytöstä viiniköynnösten pölytyksessä.

Kestävä kehitys valtaa alaa viinimaailmassa
Vihreät arvot ja kokonaisvaltainen ajattelu, holistisuus, näkyvät yhä laajemmin myös viinimaailmassa. Pyrkimyksenä on orgaaninen, ympäristöä säästävä toiminta tarhalta kuluttajalle asti niin bio-, luomu-, reilunkaupan kuin alkuviineissä.

Luomuviinit valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittaen. Rypäleiden viljelyssä kemialliset lisä- tai torjunta-aineet ovat kiellettyjä. Viljelyssä hyödynnetään luonnon omia menetelmiä, eloperäisiä lannoitteita ja torjunnassa käytetään esimerkiksi leppäkerttuja. Luomuviineissä käytetään vähemmän lisäaineita kuin tavallisissa viineissä ja puolet vähemmän rikkiä säilöntäaineena. Ekoloogisuutta lisäävät ympäristöä säästävät menetelmät energia-asioissa, kuten aurinkokennot ja harmaiden vesien hyötykäyttö. Kierrätystä tapahtuu pakkausmateriaaleissa, kevyemmissä pulloissa ja uusiopaperin käytössä etiketeissä. Luonnonmukaisen viinin tuotantoa valvoo kansainvälinen järjestö, joka edellyttää luomuviljelyä vähintään kolme vuotta ennen viinitarhan sertifiointia luomutilaksi.

Biodynaaminen viinirypäleiden viljely perustuu luonnon ja ihmisen väliseen hyvinvointiin, jossa viinitarha toimii mahdollisimman tasapainoisesti. Viljelijät mieltävät planeettojen liikkeiden, vuodenaikojen vaihteluiden ja ajankierron vaikuttavan viiniköynnösten kasvuun. Työt tarhalla kohdistuvat maahan ja viiniköynnöksiin. Esimerkiksi uudet kasvitaimet istutetaan uuden kuun aikaan, jolloin maan vetovoima on suurimmillaan. Viljely perustuu luonnonvarojen kestävään käyttöön, jossa maaperää ravitaan luonnollisilla lannoitteilla ja kompostilla. Perinteiset menetelmät, kuten hevosten hyödyntäminen kyntötöissä, ovat käytössä. Viiniköynnöksiin käytetään luonnonmukaisia preparaatteja sekä kasvisuutteita ja keinotekoisten lisäaineiden käyttöä vältetään. Ennen tuotteiden luokittelua biodynaamiseksi, on viljelyä pitänyt harjoittaa kyseisten periaatteiden mukaan vähintään kolmen vuoden ajan.

Reilun kaupan viineissä on sosiaalisuus mukana. Toiminta pyrkii poistamaan köyhyyttä ja tuomaan vakautta kehitysmaiden perhetuottajille ja suurtilojen työntekijöille. Järjestelmään kuuluvilla tiloilla työntekijöille taataan hyvät työolosuhteet ja vähintään lainmukainen palkka, eikä lapsityövoimaa käytetä. Rypäleiden tuotannossa noudatetaan ympäristökriteerejä ja toteutetaan luonnonmukaista viljelyä. Merkki takaa sen, että tuote on valmistettu kansainvälisten Reilun kaupan kriteerien mukaan.

Alkuviinit liittyvät osana luomu-, biodynaamisten ja reilun kaupan -viinien joukkoon. Ne valmistetaan mahdollisimman luonnollisesti, alkuperäisillä metodeilla ilman kemiallisia lannoitteita ja ilman mitään lisäaineita. Viinejä, niiden säilyvyyttä tai makuja ei muokata millään tavalla. Viinintekijä pyrkii toimimaan niin lähellä luonnon omia toimintatapoja kuin mahdollista ja samalla käyttää luonnonvaroja vastuullisesti. Tavoitteena on luoda ekosysteemi jossa energia sekä ravinteet kiertävät ja jonka toiminta pitkällä tähtäimellä on kestävä.

Heinäkuusta 2012 lähtien on viinituotannossa EU:ssa voimassa luomusäännökset, jotka määrittelevät miten köynnöksiä ja maata on käsiteltävä. Säännöt koskevat myös viinien valmistusta. Ne määräävät mm. sulfiittien enimmäismäärän valmiissa viinissä, rajaavat mitä lisäaineita saa käyttää, ja kieltävät tietyt menetelmät joilla manipuloidaan viinin ominaisuuksia tavanomaisessa viininvalmistuksessa. Luomuviinit on tunnistettavissa uudesta vihreästä viinilogosta.
 
Parés Baltà on perheomisteinen viinitila Penedèsin viinialueella Koillis-Espanjassa, Barcelonan lähellä. Tilan perinteet viinituotannossa alkavat jo vuodesta 1790. Tänä päivänä viinitilan omistaa Cusinèn perheyhteisö kolmannessa polvessa. Veljekset Joan ja Josep Cusiné Carol vastaavat tilan markkinoinnista ja kehittämisestä. Heidän vaimonsa Maria Elena Jimenez ja Marta Casas ovat enologeja ja vastaavat tilan viinituotannosta. Parés Baltàlla luonnonmukainen viinituotanto on ollut itsestäänselvyys alusta alkaen. Viinitilan uusiutuminen ja kehittyminen kulkevat käsi kädessä kestävän kehityksen sekä perinteiden kunnioittamisen kanssa.

Parés Baltàlla on Penedèsin alueella viisi viinitarhaa, joista osa sijaitsee vuoristossa aina 750 metrin korkeudessa. Viileässä viiniköynnökset tuottavat aromikkaita rypäleitä, joihin taltioituu rakennetta ja täyteläisyyttä.

Parés Baltàn viinijalostamo sijaitsee lähellä viinitarhoja. Näin rypäleet saadaan poimimisen jälkeen nopeasti puristukseen ja edelleen käsittelyyn.

Luonnonmukaisuus yhdistää viinin ja ruoan
Luonnonmukaisiin viineihin käytetään usein käsin poimittuja rypäleitä, jotka on puristettu hellästi. Viinit käytetään usein hitaasti ja kypsytetään sakan päällä, jolloin niiden hedelmäisyys säilyy ja makuun tulee täyteläisyyttä. Rypäleen tyypillinen mineraalisuus ja kukkaisuus sekä kasvupaikan maaperän ominaisuudet tulevat viinissä hyvin esille. Luomuviinit täydentävät tasapainoisesti luonnonmukaisista ja lähellä tuotetuista raaka-aineista valmistettuja ruokia.

Salaateista, minitomaateista, krutongeista ja pähkinöistä rakentuu vivahteikas makukokonaisuus, jonka kruunaa lasillinen viileää ja hapokasta valkoviiniä. Luomua kaikki, luonnollisesti.  

Luomuviini on rypäleiden, maaperän ja viinitekijän yhteistyön tulos
Viini tehdään tarhalla on perustotuus viinintekijälle. Tavoite on saada rypäleiden ominaispiirteet sekä viiniköynnösten kasvupaikan maaperän ominaisuudet siirretyksi viinin. Viinitekijällä on myös oma tärkeä osansa, ensin tarhalla ja sitten kellarissa. Parés Baltàn viinitilalla viinintekijät varmistuvat rypäleiden laadusta tarhalta pulloon. Heidän panoksensa näkyvät myös kellarissa ja uusien viinien sekä rypälesekoitusten kehittelyssä. Lopputuloksen voi maistaa viinitalon luonnonmukaisesti tuotettujen viinien valikoimasta.


Viinilasillinen:
Parés Baltà Brut ‘b’. Espanja, Penedès. Alko nro 523737. Hinta 9,88.
Vaaleankeltainen, sitruksinen tuoksu ja kuiva (7,3 g/l), pienikuplainen cava, jonka maku on hapokas sekä paahteinen.

Blanc de Pacs. Espanja, Katalonia 2011. Alko tilausvalikoima nro 933887. Hinta 9,96.
Vihertävänkeltainen, trooppinen hedelmäinen tuoksu ja kuiva (8,9g/l), raikkaan hapokas sekä hedelmäinen maku.

Savia Viva Familia Tempranillo. Espanja, Penedes 2010. Alko nro 471587. Hinta 7,98.
Rubiininpunainen, kirsikkainen tuoksu ja keskitäyteläinen, mausteinen, pehmeän tanniininen sekä tamminen maku.

Indigena. Espanja, Penedès 2010. Garnatxa. Alko tilausvalikoima nro 956547. Hinta 16,53.
Punainen, marjaisa tuoksu ja keskitäyteläinen, mausteinen, voimakas, tanniininen sekä paahteisen tamminen maku.

Mas Elena. Espanja, Penedès 2010. Cabernet S., Merlot, Cabernet Franc. Alko tilausval.nro 904657. Hinta 12,58.
Purppuranpunainen, marjainen tuoksu ja täyteläinen, kypsän tanniininen, mausteinen, paahteinen ja pitkä maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
Kuva lammaslaumasta tarhalla: Parés Baltà
Viinikuva: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti