Imaami pyörtyi pääsiäisviinien piirittäessä lampaanfileitä

Pääsiäinen päästää paastoajat pannasta. On lupa lopettaa paastoaminen ja nostaa lautaselle pääsiäisen juhla-ateria. Imaamikin ymmärtää hyvän päälle, kun tarjolla on suomalaista lampaanfilettä ja munakoisopaistosta. Viinivalinnasta voi aiheutua positiivinen ongelma, sillä lampaalle on tarjolla valikoima eri maiden laadukkaita punaviinejä.

Pääsiäisen aikaan ilmassa on jo lupaus tulevasta kesästä. Punaviinilähettiläät maistuvat pääsiäisaterialla.

Imaami pyörtyi on munakoisoruokien klassikko. Yksi nimen alkuperän tarinoista päättyy siihen, miten imaami pyörtyi nähdessään oliiviöljylaskun.

Imam bayildi, Imaami pyörtyi (kuudelle):
3 keskikokoista munakoisoa
3 keskikokoista sipulia
4 tuoretta tomaattia
valkosipulia
hyvää oliiviöljyä
pippuriseosta, vegeta-mausteseosta, paprikaa

Kuori munakoisot ja leikkaa 1,5 cm viipaleiksi (tarvittaessa suolaa viipaleet ja pyyhi niihin imeytynyt kosteus). Kuullota munakoisoviipaleet runsaassa oliiviöljyssä molemmin puolin, lisää tarvittaessa öljyä. Anna viipaleiden saada pintaan hieman väriä. Lado viipaleet uunivuoan pohjalle ja mausta. Kuullota karkeasti silputtu sipuli ja viipaloidut valkosipulikynnet oliiviöljyssä. Lisää sipulit uunivuokaan munakoison päälle, mausta. Silppua tomaatit pieniksi kuutioiksi ja peitä paistos tomaattisilpulla. Paista kuumassa uunissa 225 asteessa noin 30‒45 minuuttia.

Pääsiäisen ruoka-aineet ovat yksinkertaiset, mutta tarjoavat maukkaan ateriakokonaisuuden.

Munakoiso viipaloituna ja maustettuna on pohjana Imaami pyörtyi -ruoalle.

Paistettu kotimainen lampaanfile on maukasta lähiruokaa, jossa maku ja pehmeys ovat suussa sulavaa.

Lammasviineissä on mausteisuutta, voimaa sekä vivahteikkuutta. Salaisuus on eri rypäleissä, niiden erilaisissa ominaispiirteissä ja sekoitusuhteissa.


Viinilasillinen:
Margaux. Ranska, Bordeaux 2007. Alko nro 498547. Hinta 19,98.
Tummanpunainen, herukkainen tuoksu ja keskitäyteläinen, mausteinen ja hennon tamminen maku.

Margaux korostaa laatua ja ranskalaisuutta viinimaailmassa. Rypäleet tulevat Margaux’n kunnan alueelta ja viinit ovat pääosin bordeauxlaisten rypälelajikkeiden sekoitteita. Margaux’n blendissä ovat mukana Cabernet Sauvignon, Merlot ja Petit Verdot. Nykysuuntauksen mukaisesti tammen vaikutusta on kevennetty kypsyttämällä viiniä vain puolivuotta tammitynnyreissä, joista yksi kolmasosa on uusia ja loput kerran tai kahdesti käytettyjä.

Châteauneuf du Pape Le Moulin Teyroud. Ranska, Rhône 2010. Alko nro 6911. Hinta 25,40.
Punainen, marjaisa tuoksu ja täyteläinen, karpaloinen, mausteinen ja tamminen maku.

Châteauneuf du Papen rypälesekoituksessa Grenache antaa viinille rakennetta ja voimaa. Mourvedre luovuttaa viiniin täyteläisyyttä, maanläheisyttä ja hedelmäisyyttä. Syrah-rypäleen värikylläisyys, rakenteen monipuolisuus ja mausteisuus täydentävät viinin kokonaisuudeksi, joka sopii pääsiäisen lammasaterialle.

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico. Italia, Veneto 2009. Alko nro 446477. Hinta 36,90.
Syvänpunainen, kypsän marjainen tuoksu ja erittäin täyteläinen, mausteinen, tamminen ja pitkä maku.

Amarone tehdään Veneton alueen kolmesta omasta punaisesta rypälelajikkeesta, nimittäin Corvinasta, Molinarasta ja Rondinellasta. Viinin ainutlaatuisuuden taustalla on perinteinen apassimento-menetelmä, jossa viini valmistetaan kuivatuista viinirypäleistä. Lopputuloksena on vahva, muheva, hienostunut ja aromaattinen viininautinto.

Torres  Sangre de Toro. Espanja, Katalonia 2008. Alko nro 6981. Hinta 9,99.
Rubiininpunainen, maanläheinen ja runsas tuoksu sekä täyteläinen, marjainen, pehmeän mausteinen, tamminen maku.

Sangre de Torossa heijastuu Välimeren viinien marjaisuus ja runsaus. Kaksi perinteisestä espanjalaista rypälettä, Garnacha ja Cariñena, antavat viinille mausteisen sekä paahteisen kokonaisuuden.

Rosemount GSM. Australia, Etelä-Australia 2006. Alko nro 454607. Hinta 24,50.
Punainen, mustaherukkaunen tuoksu ja täyteläinen, hilloinen, nahkainen ja lämmin maku.

Rosemount GSM:ssä kolme perinteistä rhonelaista rypälettä on puristettu akronyymi-viiniksi uuden maailman tyyliin. Grenachen, Syrahin ja Mourvedren erilainen sekoitussuhde korostaa hedelmäisyyttä, täyteläisyyttä ja mausteisuutta.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti