Mämmi ja portviini uudistavat pääsiäisen makuelämyksiä

Pääsiäisenä perinteet ja perinteiset maut ovat pinnalla. Se on myös uusiutumisen aikaa, jolloin pääsiäisen herkkuja voi lähestyä uudesta näkökulmasta. Mämmi, suomalaisten lahja ruokamaailmaan, ja portviini, portugalilaisten lahja viinimaailmaan, synnyttävät uusia makuyhdistelmiä perinteisten rinnalle.

Mämmissä ja portviinissä on pehmeyttä sekä paahteisuutta, jotka täydentävät hyvin pääsiäisen ruokatarjontaan. Yhdessä ne kuitenkin muodostavat kokonaisuuden, josta löytyy uusia, toisiaan täydentäviä makuelämyksiä. Mämmi saa rinnalleen mämmistä tehdyn jäätelön, ja perinteinen portviini valkoisen portin. Makupareihin voi hakea samankaltaisuuksia värien, makeuden ja aromikkuuden perusteella.

Mämmi on ruisjauhoista, maltaista, siirapista sekä pomeranssinkuoresta tehty imelletty puuro. Tumman ruskea väri saa vivahteita ja makua koristeeksi lisätyistä kermavaahdosta sekä nuorista koivun lehdistä.

Jäätelökoneessa mämmin väri ja maku saavat uusia ulottuvuuksia mämmijäätelönä, kun sekoitetaan kaksi osaa kermaa ja yksi osa mämmiä, sekä lisätään hieman vaniljasokeria makua pehmentämään.

Portviinissä on vivahteikkuutta ja voimaa
Portviinin monimuotoinen olemus rakentuu useiden eri rypälelajikkeiden sekoituksesta, jossa rypäleiden väri, aromikkuus ja makeus ovat pääosassa. Viinille tyypillinen makeus saadaan väkevöimällä. Siinä rypälemehu sekoitetaan väkevöityyn viinitisleeseen, jolloin käyminen pysähtyy ja viiniin jää jäännössokeria sitä makeuttamaan. Samalla viinin alkoholipitoisuus nousee. Viini saa lopullisen tyylinsä kypsyessään tammitynnyreissä. Portviinit luokitellaan värin ja tynnyrikypsytyksen pituuden perusteella kolmeen päätyyppiin; valkoiseen, kellanruskeaan(tawny) ja tummanpunaiseen(ruby).
  

Viinilasillinen:
Taylor’s 10 Years Old Tawny Port. Portugali, Douro. Alko nro 334517. Hinta 27,90.
Ruskeanpunainen, hedelmäinen sekä pähkinäinen tuoksu ja makea (110 g/l), viikunainen, runsas ja elegantti maku.
Taylorsin 10 Years Old Tawny edustaa portviiniä, jossa hedelmäisyys on taittumassa hapokkuuden ja mausteisuuden puolelle. Tawnyssa on intensiivinen aromikkuus ja pitkä, noin 10 vuoden kypsytys tammitynnyreissä näkyy jo värissä.  Punaisen portin värisävy muuttuu ajan myötä ruskeanpunaisesta ruskeankeltaiseksi ”tawnyksi”.

Taylors’s Chip Dry White. Portugali, Douro. Alko nro 384187. Hinta 15,98.
Oljenkeltainen, hedelmäinen sekä rusinainen tuoksu ja kuiva (30 g/l), aromaattinen sekä hennon pähkinäinen maku.
Taylorsin valkoinen Chip Dry -portviini tehdään valkoisista Malvasia Fina, Viosinho ja Esgana Câo -rypäleistä. Viini tuo hyvin esille valkoisen portin keveyden ja hedelmäisyyden. Viinit saivat käydä normaalia pitempään, kunnes suurin osa sokerista on muuttunut alkoholiksi. Sen jälkeen käyminen on keskeytetty, ja viinit väkevöitiin neutraalilla rypäleviinalla. Valkoviinit saivat kypsyä erillisinä 4‒5 vuotta suurissa tammisammioissa, jonka jälkeen ne sekoitettiin keskenään hieman ennen pullottamista.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti