Stroganoff vie aitojen makujen äärelle

Mausteinen, kuutioitu liha, pehmeä kastike ja venäläiset lisukkeet, kuten peruna, smetana ja suolakurkku, ovat todellista talviajan ruokaa. Yksinkertaisuudessaan ja makujen moninaisuudessa ne sopivat hyvin kevättalven ateriointiin, vaikka ulkoilun päätteeksi sunnuntailounaalla.

Stroganoff on venäläisen keittiön kuuluisa liharuoka. Liittyipä ruoka Stroganoffin sukuun tai keisarilliseen perheeseen, niin ruoan historia juontaa aina 1700-luvulle. Kokonaisuus rakentuu kuutioidun lihan, kastikkeen, tomaattisoseen, smetanan ja suolakurkun yhdistelmästä.

Stroganoffin pihvi on aito venäläinen ruokaherkku.

Stroganoff, 4 annosta:
600g naudanfileetä tai hyvin riippunutta sisäpaistia
2 rkl voita
½ sipulia silputtuna
pannun huuhdeliemi
1 tl suolaa
valkopippuria
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl vettä
1 dl kermaa
1 rkl tomaattisosetta
suolakurkkua kuutioina
smetanaa annoksiin

Puhdista liha, kuivaa hyvin ja leikkaa poikittaissyiden mukaan 1,5 cm:n kokoisiksi viipaleiksi. Nuiji kevyesti ja leikkaa kuutioiksi. Ruskista paistinpannulla pieni erä kerrallaan. Lisä sipulisilppu joukkoon, anna hautua hetken ja nosta kattilaan. Lisää vesi pannulle ja kaada huuhdevesi kattilaan. Lisää suola ja valkopippuri. Anna kypsyä kevyesti poreillen vähintään tunnin. Valmista suurus lisäämällä jauhot kylmään vesitilkkaan ja sekoittamalla seos kastikkeeseen. Anna kiehua muutama minuutti, jotta jauhot kypsyvät. Lisää kerma, tomaattisose ja kurkkukuutiot. Tarjoile kasvisten, smetanan, kuoriperunoiden, ja gruusialaisen punaviinin kanssa.

Mukuzani punaviini kuuluu oleellisena osana venäläisen keittiön ja sen liharuokien yhteyteen.

Viinilasillinen:
Tbilvino Mukuzani. Georgia 2009. Saperavi. Alko nro 426347. Hinta 13,48.
Syvän tummanpunainen, karpaloinen tuoksu ja keskitäyteläinen, herukkainen, mausteinen ja tamminen maku.

Mukuzani on Georgiasta tuleva viinityyppi, jolla on pitkä historia Venäjän viinituotannossa. Georgian arvellaan olevan maailman vanhin viinimaa, jossa todisteet viininviljelyksestä ajoittuvat aina 8000 vuoden taakse. Maa on vuoristoinen sekä maaperä vaihtelevaa, vuoristo ja lähteet takaavat puhtaan veden saannin. Maassa viljellään lukuisia alkuperäislajikkeita, joista tärkeimmät ovat valkoinen Rkatsiteli ja punainen Saperavi. Saperavi-rypälelajike tuottaa viinejä, jotka kestävät hyvin tammi- ja pullokypsytystä. Punaviini sopii hyvin kaikenlaisten liharuokien seuraksi, esim. haudutettujen pataruokien, lampaan ja porsaan kumppaniksi.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti