Uusivuosi ja makujen sietämätön olemus

Vuoden vaihteen juhlinnassa esillä ovat niin arkiset kuin hieman juhlavammatkin maut. Broilerinmaksasta tehty patee tarjoaa tyylikkään sekä aromaattisen makuelämyksen viilennetyn ja makean valkoviinilasillinen kanssa. Patee on todella helppo tehdä, ja maku on todella maistamisen arvoinen ja viinin kanssa ylivertainen.
 

Broilerinmaksapatee:
-300g broilerin maksaa
-hieman (4-6 cl) konjakkia
-150 g voita
-mustapippuria
-suolaa
-kuivattua torvisientä

Laita broilerin maksapalat matalaan vuokaan ja peitä konjakilla. Kypsennä uunissa 225 asteessa noin puoli tuntia. Nosta maksapalat leikkuulaudalle, muussaa haarukalla ja poista samalla kalvot sekä sidokset. Laita maksa kulhoon ja lisää sekaan sulatettua voita noin puolet maksan painosta. Mausta mustapippurilla sekä suolalla ja sekoita sauvasekoittimella. Muserra lopuksi mustaa torvisientä sekaan, sekoita kevyesti haarukalla ja annostele tarjoiluastioihin.

Vivahteikkuus yhdistää maksan ja makean viinin
Yksi viinimaailman klassisista yhdistelmistä on hanhen-/ankanmaksan ja makean sauternes-viinin liitto. Runsas, makea ja sitruunan sekä hunajan makuinen viini rakentaa pehmeän ja tasapainoisen makuelämyksen vivahteikkaan ankanmaksan kanssa. Varsinkin Ranskassa hanhenmaksa ja makea viini ovat perinteinen alkuruoka uudenvuoden valvojaisten yhteydessä. Broilerinmaksasta tehdyssä pateessa ja sen kanssa tarjotussa, hyvin viilennetyssä makeassa valkoviinissä on paljon samankaltaisia elementtejä. Bordeauxlainen Château Carsin, unkarilainen Tokaji Furmint Late Harvest, alsacelainen Vendanges Tardives Riesling ja saksalainen Gewürztraminer Eiswein edustavat makeiden viinien parhaimmistoa. Niiden makean aromikkaat olemukset sopivat hienosti niin ankan kuin broilerin maksalle.


Viinilasillinen:
Château Carsin. Ranska, Cadillac 2000. Hinta-arvio 12e/ 0,375L.
Kullankeltainen, hennon aprikoosinen tuoksu ja makea, hunajainen, jalohomeinen sekä pehmeän hapokas maku.

Tokaji Furmint Late Harvest (Késói Szüretelésú). Unkari, Tokaji 1999. Hinta-arvio 40e/ 0,5L.
Vaaleanruskea, voimakkaan rusinainen, jaloarominen tuoksu ja makea (100 g/l) sekä ryhdikkään hapokas maku.

Riesling Cuvée Sainte Catherine Vendanges Tardives. Ranska, Alsace 2007. Hinta-arvio 25e/0,75L.
Kullankeltainen, sitruksinen tuoksu ja kuiva, aromikas, hunajainen, tasapainoinen sekä pitkä maku.

Eiswein Gewürztraminer. Saksa, Baden 1999. Hinta-arvio 20e/ 0,5L.
Vaaleankeltainen, eksoottisen hedelmäinen tuoksu ja makeahko, aromikas, mausteinen ja hennon hapokas maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

 

2 kommenttia:

  1. Kiitokset Heikki. Suurena pateen ystävänä voinkin tehdä jo yhden lupauksen vuodelle 2014. Teen ainakin tämän ja pari muuta pateeta!

    VastaaPoista
  2. Tervehdys Janne. Kyllä patee on parasta, ja täytyy sanoa kuin Jukka tarjosi tuota hanhemaksaa alike, niin maku oli todella vivahteikas sekä pehmeän maksamainen. Tarjosin pateen kanssa aitoa Sauternesiä, joten kokonaisuus oli todella nautinnollinen. Uskon kuitenkin että nuo muutkaan makeat viinivaliot eivät jää toiseksi makuvertailussa. H.

    VastaaPoista