Carmín de Peumo on Chilen viinilähettiläs

Joulu on ilmestysten aikaa. Suomen viinitaivaalla loistaa joulun punaisena chileläisenä viinilähettiläänä yksi hienommista carmenére-viineistä, Carmín de Peumo. Tyylikkään yksikertainen etiketti kätkee pullon sisälle joulunpunaisen, mausteisen ja monivivahteisen punaviinin. Viinin, joka on joululahja itsessään.

Carmenére-rypäle on löytänyt paikkansa Chilen maaperässä. Carmenére paljastaa värikylläisyytensä jo satokauden loppuvaiheessa.

Peumon viinialueella Carmenére on loistossaan
Cachapoalin viinilaakso sijaitsee noin sadan kilometrin päässä Santiagosta etelään. Perinteisen maanviljelyalueen ilmasto on välimerellinen. Pitkä, kuuma kesä ja vähäsateinen, viileä talvi sekä voimakas vuorokautinen lämpötilojen vaihtelu luovat ihanteelliset olosuhteen rypäleiden kypsymiselle ja kehittymiselle. Maaperä vaihtelee rakenteeltaan, ja on osin alueen halki kulkevan Cachapoal-joen suistomaata sekä kivien, hiekan, saven ja lietteen seosta. Maa läpäisee hyvin vettä ja ravinteita, jolloin köynnösten kasvu on rajallista ja tuottaa optimaalisen kypsiä rypäleitä. Laakso on yksi Chilen lämpimimpiä. Peumon viinialue sijaitsee viinilaakson länsiosassa Tyynen valtameren läheisyydessä. Lämpötila viilenee rannikkoa kohti mentäessä ja myös etelästä puhaltava tuuli raikastaa sitä. Lämpimälle ilmanalalle tyypilliset päivien ja öiden suuret lämpötilaerot tuottavat rypäleisiin vivahteikkuutta, hapokkuutta sekä kypsyyttä. Näin ilmastollinen kokonaisuus luon Carmenérelle ihanteelliset kasvuolosuhteet.

Punaiset viinitarhat osoittavat Carmenéren kasvualueet, sekä kertovat rypäleiden lähestyvästä poiminta-ajasta.

Carmenére vaatii tarkkuutta viinitarhalla
Carmenére on vähäsatoinen rypäle ja vaatii onnistuakseen lämpimät sekä kuivat kasvuolosuhteet. Rypäle kypsyy poimintakuntoon myöhään ja poimitaan viimeisenä satoa korjattaessa. Erityistä tarkkuutta vaatii oikean kypsymis- ja poimimisajan määrittäminen. Mikäli rypäleet poimitaan liian aikaisin, niihin jää hieman raakoja, yrtteihin ja viherpippureihin vivahtavia piirteitä. Carmenéren laadun varmistamiseksi viinitiloilla poimitaan vain todella kypsät rypäleet. Tämä varmistetaan köynnös köynnökseltä niin, että punalehtisten köynnösten rypäleet poimitaan, ja vihreiden rypäleet jätetään vielä kypsymään.

Carmenère-rypäle on kypsä poimittavaksi.

Carmenère on pyöreähkö, keskikokoinen ja tumma viinirypäle, joka on hyvin hedelmäinen, täynnä aromikkuutta sekä vivahteikkuutta. Sille tunnusomaisia aromeja ovat punaiset marjat, mustaherukka, suklaa ja musta pippuri. Rypälemehun maku on pehmeä ja hillomainen sekä hivenen metsämarjamainen.

Carmín de Peumo on viini-ikoni
Ensi vuosikerrastaan lähtien Carmín de Peumo on luonut rajat Carmenéren laadulle, ja luonut paikkansa yhtenä Chilen ikoniviininä. Viini on kunnianosoitus niin Carmenére-rypäleelle kuin Peumon viinialueelle. Viini on tummanpunainen, lähes mustan värinen ja intensiivisen aromikas. Tuoksussa erottuvat tummat marjat, mausteisuus ja kaakaon sekä savun aromit. Maku on hyvin vivahteikas ja pehmeiden tanniinien myötä suunmyötäinen sekä mehevä. Carmenéressä on voimaa, alkoholia ja pituutta. Ei siis ihme, että Carmín de Peumo on hyvin korkealle noteerattu punaviini eri viinijulkaisuissa ja viinilistauksissa.

Carmenére on Carmin de Peumon päärypäle (90%). Vivahteikkuutta täydentävät Cabernet Sauvignon (5%) ja Cabernet Franc (5%).

Viinilasillinen:
Carmín de Peumo. Chile, Cachapoal Valley, Peumo 2008. Alko nro 470297. Hinta 99,00.
Tummanpunainen, herukkainen tuoksu ja erittäin täyteläinen, tanniininen, mausteinen, tamminen ja pitkä maku.

Teksti ja viinikuva: Heikki Remes
Viinitarhakuvat: Concha y Toro ja Mikko Niemi
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti