Viinimatka – makeat ikoniviinit Sofiassa

Luonnollisuus on avainsana makeista viineistä puhuttaessa. Niissä nautitaan luonnon tarjoamista aromaattisista makuvivahteista. Kulttuurikeskus Sofia Vuosaaressa Kalvikissa tarjosi rauhallisen ja vuorovaikutukseen sopivan paikan viivähtää viinillisissä mietteissä maailman luokan makeiden viinien parissa. 

Makeat viinipullot ovat täynnä makeaa, nestemäistä kultaa.

Ikoniviineissä on ilmettä ja ikiaikaisuutta
Ikoniviinit ovat kuvauksia viiniklassikoista, jotka edustavat maansa ehdotonta viinihuippua. Laadullinen erinomaisuus, persoonallisuus ja korkea arvostus ovat ikoniviineihin liitettäviä piirteitä. Viinien värit ja aromit ovat poikkeuksellisen tiiviitä sekä monivivahteisia. Ikoniviinit ovat erityisen tasapainoisia ja kypsiä, niiden aromeissa on syvyyttä ja pituutta. Tuotannollisesti laadun tasaisuus, ikääntymispotentiaali ja vähäinen tuotanto korostavat huippuviinin luonnetta.

Makeat viinit päättivät ikoniviinit-tapahtumasarjan
Vuosittaisissa kokoontumisissa Kulttuurikeskus Sofiassa ovat olleet niin puna-, valko-, kuohu- kuin väkevöityjen viinien maailman luokan edustajat. Viimeisimpinä, muttei vähäisimpinä, arvioitavina olivat makeita viinejä edustavat viinilähettiläät. Ne tarjosivat mahdollisuuden tutustua ja maistella taustoiltaan sekä valmistustavoiltaan erilaisia viinilajin edustajia niiden kotimaista. Viinit maisteltiin puolisokkona ja pisteytettiin, jolloin lopuksi saatiin esille illan makeiden viinien primus inter pares. Oleellisinta kuitenkin oli osallistujien kokoontuminen viinien ympärille, vapaamuotoinen keskustelu viineistä ja kulttuurista laajemminkin.
 

Makeat viinilähettiläät ja niitä arvioivia viinitietäjiä tastingin tunnelmassa.
 
Tehtävää oli toisillakin viinituomareilla saada makeat viinit paremmuusjärjestykseen.

Legendaarisin jalohomeisista rypäleistä tehdyistä viineistä on Tokaji Aszú, joka edustaa unkarilaista yli 350-vuotista makeiden viinien perinnettä. Aszú-viinien valmistuksessa köynnöksistä poimitaan erilleen homeiset rypäleet, joista valmistetaan tahnaa. Terveistä rypäleistä puristetaan ja käytetään kuiva perusviini, johon Aszú-tahnaa lisätään halutun makeuden saavuttamiseksi. Aszu-viinit luokitellaan puttony- asteikolla, joka kertoo montako viinin korjuuastiallista (puttony) Aszú-tahnaa on lisätty tynnyrilliseen perusviiniä. Makeusaste kasvaa puttony- luvun noustessa, jossa 6 puttonyosin Aszù on makein, ja arvokkain viini.

Sauternes viinit valmistetaan homesienen tartuttamista rypäleistä. Kasvukauden lopulla sopivan kosteissa ja lämpimissä ilmasto-olosuhteissa viinirypäleisiin kehittyy jalohometta. Se imee veden pois rypäleistä tiivistäen niiden sokeri- ja makuaineita. Kurttuiset, homeen kuivattamat ja rusinamaiset rypäleet poimitaan talteen käsin ja niistä puristetaan viiniä, jossa on ainutlaatuista aromikkuutta.

Icewine, jääviini, syntyy ääriolosuhteissa. Se tehdään viinirypäleistä, joiden kasvukautta pitkitetään antamalla niiden olla köynnöksissä kunnes ilman lämpötila painuu pakkasen puolelle. Tällöin olosuhteet ovat talviset, ja lämpötilan ollessa -5 ‒ -8 astetta rypäleiden vesi jäätyy, mutta sokeri ei. Näin rypäleiden makeus tiivistyy hienostuneeksi kokonaisuudeksi. Jalostamossa rypäleet puserretaan välittömästi ennen kuin jää ehtii sulaa. Jääviinin ainutlaatuisuus on sen makeuden ja hapokkuuden tasapainossa sekä aromikkuudessa.
 
Eisweinin, jääviinin, osittain jäätyneet rypäleet poimitaan selkeässä pakkassäässä.

Luonnollisin tapa tehdä makeita viinejä on antaa rypäleiden kypsyä köynnöksissään hyvin pitkään. Sadonkorjuun pitkittyessä ylikypsistä rypäleistä haihtuu vettä, ne kutistuvat ja niihin taltioituu mahdollisimman paljon sokeria, josta jää makeutta viiniin vielä sen käymisen jälkeenkin. Näitä viinejä tuotetaan varsinkin uuden maailman viinitarhoilla, ja ne ovat tunnistettavissa late harvest -merkinnästä.

 Makeiden viinien voittajakolmikossa makujen intensiivisyys, vivahteikkuus ja voima ovat tyylikkäästi esillä. Järjestyksessä Château Carsin, Lenz Moser Trockenbeerenauslese Prestige, Valdivieso Eclat Botrytis Semillon.

Viinilasillinen:
Tokaji Aszú 5 Puttonos. Unkari, Tokaj-Hegyalja 1980. Hinta-arvio 35e/ 0,5L.
Tummanruskea, voimakkaan rusinainen ja jaloarominen makea(135 g/l)viini, joka on ryhdikkään hapokas.

Le Dauphin de Guiraud Sauternes. Ranska, Bordeaux 2004. Sauvig.B. Sémillon. Hinta-arvio 25e/ 0,5L.
Eloisa kullankeltainen väri, elegantti, kukkainen tuoksu ja makea, jalohomeinen, pitkä, tyylikäs maku.

Château Carsin Liquoreux. Ranska, Cadillac 2007. Hinta-arvio 12e/ 0,375L.
Kullankeltainen, hennon aprikoosinen viini, jonka makeutta tasapainottaa pehmeä hapokkuus. Viini tarjoaa hinta-laatusuhteeltaan erinomaisen, kevyemmän Sauternes- tyyppisen vaihtoehdon.

Eiswein Riesling. Saksa, Rheinhessen 2009. Hinta-arvio 28e/ 0,5L.
Vaaleankeltainen, eksoottisen hedelmäinen ja aromikas viini, jonka tasapainoinen maku on hapokas ja pitkäkestoinen. Hienostuneissa aromeissa voi maistaa aprikooseja, hunajaa, omenaa sekä päärynää.

Lenz Moser Trockenbeerenauslese Prestige. Itävalta,Neusiedlersee1999.Riesling.Hinta-arvio55e/ 0,375L.
Tummanruskea, persikkainen tuoksu ja makea (150 g/l), hennon jalohomeinen, hunajainen ja pitkä maku.

EsCarche. Espanja, Jumilla, Hacienda del Carche 2012. Monastrell. Hinta-arvio 20e/ 0,5L.
Lohenpunainen väri, intensiivinen tuoksu ja makea(100g/l), täyteläinen, hennon appelsiininen, tiukka maku.

Valdivieso Eclat Botrytis Semillon. Chile, Lontue (Curico) Valley 2007. Hinta-arvio 22e/ 0,375L.
Kullankeltainen, vivahteikas sitruunan sekä aprikoosin tuoksu ja makea, hunajainen sekä tasapainoinen maku.
 
Teksti ja kuvat: Heikki Remes
Eiswein kuva: Matias Krämer Saksa
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti