24.6.2020

Grilliribsit ovat kesäkeittiön keskiössä

Kesän esirippu repesi heti Juhannukseksi ja grillikansa siirtyi ulkoruokintaan sopivat grilliviinit mukanaan. Yksi kesäkauden kokonaisvaltaisista nautinnoista on ulkona syöminen ja nimenoman ruoan tekeminen sekä nauttiminen mukavalla porukalla piha- tai mökkiympäristössä. Tämän kesä must-ruokaa ovat ribsit. Pienikokoisina ja esikeitettyinä niiden valmistaminen on nopeaa ja kätevää. Hintakin on kohdallaan ja viineinä maistuvat pehmeän hedelmäiset espanjalaiset punaviinit, joiden mausteisuus sopii hyvin grilliruoan paahteisiin aromeihin.
 
Suomalainen järvimaisema, hiilloksen hehku ja lasillinen punaviiniä ovat oleellinen osa kesämökin grilliateriaa.

Meheviä ja maukkaita porsaan grilliribsejä. Porsaan kyljyslihat esivalmistetaan keittämällä vedessä juuresten ja mausteiden kanssa. Harvemmin saatavissa olevat naudanribsit ovat valmiiksi esikypsennettyjä sous vide -menetelmällä lihaliemijauheella maustetussa vedessä.

Esikypsennys varmistaa lihan pehmeyden ja kypsyyden
Kyljysrivien onnistunut grillaaminen on oikea taidon näyte, niin että lopputulos on halutun kypsä, eikä ole sitkeä, eikä karrelle palanut. Varmin ja helpoin tapa on käyttää grillaamiseen esikypsennettyä kyljyslihaa. Lihan kypsennys keittämällä perinteisesti vedessä miedolla lämmöllä on toimiva vaihtoehto. Hienostuneempi vaihtoehto on kypsentää lihat sous vide -menetelmällä tyhjiöpakattuna vesihauteessa. Niin tai näin tehtynä välitulos on pienen vaivan väärti. Sillä lopputulos, ribsien grillaaminen, on vain savuisten makujen sekä värin ottamista grillilihaan. Onnistuminen on takuuvarmaa, maku nautinnollisen pehmeää, jolloin itse kukin pääsee loistamaan grillimestarina.

Grillikylki, 3─4 annosta:
noin kilo porsaanribsejä
2 pientä sipulia
1 palsternakka
10-15 kpl kokonaisia viher- ja mustapippureita
2 laakerinlehteä
0,4 dl karkeaa merisuolaa
vettä
Hiero suola kylkilihojen pintaan, leikkaa isoiksi paloiksi ja nosta kattilaan. Täytä kattila vedellä kunnes lihat peittyvät. Lisää pilkotut juurekset ja mausteet. Kypsennä liedellä miedolla lämmöllä kaksi tuntia. Anna lihojen jäähtyä keitinliemessä ja valmista välillä barbeque-kastike. Voitele lihat kastikkeella ja laita maustumaan kylmään tunniksi. Grillaa niihin kaunis pinta ja leikkaa annospaloiksi. Tarjoile grillattujen kasvisten, viher- tai perunasalaatin sekä vaalean leivän kanssa.

barbeque-kastike:
4 rkl hunajaa
4 rkl tomaattisosetta
1 rkl soijakastiketta
4 valkosipulinkynttä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
hieman paprikajauhetta
tuoretta minttua
Notkista hunajaa hieman kattilassa ja sekoita siihen tomaattisose, soijakastike sekä hienoksi leikatut valkosipulinkynnet. Mausta seos, keitä kasaan ja anna makujen vetäytyä hetken aikaa.

 
Grilliviineissä on tummaa väriä, mausteisuutta sekä pehmeyttä. Vivahteikkaat ja pehmeän marjaisat katalonialaiset punaviinit sopivat tasapainoisesti kypsien ja paahteisten grilliruokien viinikumppaneiksi.

Viinilasillinen:
Radix Radix (Rosé) Pares Balta. Spain, Penedes 2018. A new concept in rosé wine, made exclusively from Syrah, for those who do not conform with the classical. Limited production.

SILVESTRIS Gratavinum. Spain, Priorat 2018. Made of mainly Carinyena and some syrah. A natural wine, just as it was elaborated thousands of years ago. The grapes juice it is only fermented with the wild yeasts of the skins, without sulfites added. Very limited production.

2πr Gratavinum. Espanja, Priorat 2016. Carnatxa, Carinena, Cabernet Sauvignon, Syrah. Alko 917157. Hinta 32,98.
Tummanpunainen, tuoksu tumman marjaisa, maku täyteläinen, pehmeän tanniininen, mausteinen, vivahteikas ja pitkä.

Maisemakuva: Eeva Remes
Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti