4.6.2020

Jänispata ja röstiperunat

Mikäli pakasteesta löytyy vielä menneen talven jänistä, niin nyt on hyvä aika tehdä siitä aromikas pataruoka. Perinteisin tapa valmistaa jäniksestä ruokaa on hauduttaa se isoina paloina uunissa täysin kypsäksi. Näin saadaan esille jäniksen luonnollinen riistan maku, jota mieto maustaminen täydentää. Röstiperunoilla saa vaihtelua pääruoan juureslisukkeille. Viinivaihtoehtoina voi maistella kahta punaviiniä Espanjan Penedesistä.

Jänispadassa maanläheiset maut ja yksinkertainen, selkeä kattaus ovat keskiössä.

Jäniksen lihat saavat ensin marinoitua kunnolla juuresten, mausteiden ja punaviinin kanssa.

Jänispata:
1 jänis paloiteltuna
1 tl karkeaa suolaa
mustapippuria kokonaisena
katajanmarjoja
2 laakerinlehteä
2 sipulia
2 porkkanaa
1 selleri
2-3 dl punaviiniä
1 dl vettä
1 rkl riistafondia/1 lihaliemikuutio
Paistamiseen voita
Laita vesi ja punaviini kattilaan. Kuori ja pilko juurekset, lisää ne ja mausteet kattilaan sekä kiehauta muutama minuutti. Murskaa suola ja mustapippuri morttelissa, hiero lihan pintaan ja laita korkeaan uunivuokaan. Anna liemen jäähtyä ja kaada vuokaan, niin että liha peittyy kokonaan. Peitä paistos foliolla ja anna marinoitua yön yli. Nosta vuoka viileästä lämpiämään tunniksi ja laita sitten noin 150-asteiseen uuniin. Anna kypsyä hitaasti 3-4 tuntia.

Röstiperunat:
8 kiinteää perunaa
1 sipuli
2 tl suolaa
persiljaa
Esikeitä perunoita noin 8 minuuttia ja anna jäähtyä. Kuori ja raasta perunat sekä hienonna sipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Paista röstiperunat voissa pienellä lettupannulla 2-3 minuuttia puoleltaan. Tässä vaihtoehdossa korostuu perunan oma maku, jota mukavasti täydentää persiljan raikkaus ja vihreä värikkyys. Paistamista helpottaa, jos perunamassaan lisää hieman vehnäjauhoja ja kananmunan.

Penedesin pehmeät viinit sopivat jänispaistille
Espanjan Penedesin alueen punaviinit erottuvat persoonallisella olemuksellaan, joihin eri rypäleiden yhdistelmät tuovat oman lisänsä. Kypsän ja pehmeän makuisen jänispaistin kumppanina voi maistella kahta erilaista punaviiniä ja vertailla niiden makujen sopivuutta ruokaan. Mas Petit on klassinen punaviini, jossa Cabernet Sauvignon pehmeä herukkaisuus ja Grenachen aromaattisuus nousevat esille. Mas Elenassa yhdistyvät kolme ranskalaista rypälettä Merlot, Cabernet Sauvignon ja Cabernet Franc. Rypäleet tulevat kukin omilta palstoiltaan ja yhdessä niistä rakentuu intensiivinen, pehmeän tasapainoinen punaviini johon 8 kuukauden tynnyrikypsytys antaa hennon paahteisen vivahteen.

Viinilasillinen:
Mas Petit. Espanja, Penedes 2016. Cabernet Sauvignon, Grenache. Alko 939267. Hinta 12,50. Biodynaaminen, vegaani.
Punainen, tuoksu marjaisa ja maku täyteläinen, keskitanniininen, mausteinen sekä mehevän hilloinen.

Mas Elena. Espanja, Penedes 2015. Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc Alko 459937. Hinta 14,98.
Punainen, tuoksu tumman kirsikkainen, maku täyteläinen, keskitanniininen, viikunainen, mausteinen, kehittynyt.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti