Lipstikkakeiton ja portugalilaisen valkoviinin kombo on kohdallaan

Ruoan ja viinin liitossa tavoitellaan makujen tasapainoa, jossa kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Tämän voi todentaa kun maistaa lipstikasta valmistettua keittoa alentejolaisen valkoviinin kanssa.
 
Aromikas ja kesäinen lipstikkakeitto tarjoaa vastustamattoman makunautinnon. Lipstikan vahva aromikkuus antaa keitolle täyteläisen maun. Kevyen yrttinen ruoka maistuu myös lämpimänä kesäpäivänä.

Lipstikkakeitto:
1 dl silputtua lipstikkaa
6 nuorta sipulia
2 valkosipulin kynttä
4 perunaa
2 kanaliemikuutiota
1 l vettä
2 dl kermaa
ruohosipulisilppua
voita

Silppua valkosipulinkynnet ja sipuli, hauduta voissa kattilassa pehmeiksi. Lisää kuutioidut perunat ja silputtu lipstikka. Anna muhia kattilassa hetken. Lisää vesi ja kanaliemikuutiot, anna keiton kiehua hiljalleen puolisen tuntia. Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää kerma ja kuumenna. Lisää valmiiseen keittoon lopuksi ruohosipulisilppua.
 
Lipstikka eli rohtoliperi on ikivanha, Iranin alueelta kotoisin oleva mausteyrtti. Liperin tunnistaa sille ominaisista lehtisellerin, purjon tai lihaliemen aromeista. Erityisen hyvin lipstikka sopii keittojen ja liemien maustamiseen. Lipstikalla sanotaan olevan parantavia ominaisuuksia: se lieventää astman oireita, parantaa ruokahalua ja poistaa kehosta nestettä. Aikoinaan lipstikkaa käytettiin lemmenyrttinä. Tämä näkyy nimissä joita se on eri kielissä saanut. Englanniksi lipstikka on ”lovage” ja saksaksi ”liebesstückel”.

Aromit yhdistävät ruoan ja viinin
Lipstikkakeitossa korostuu yrttisyys sekä pyöreän täyteläinen maku. Aromikkaalle ruoalle haetaan viinikumppania vivahteikkaasta ja yrttisestä valkoviinistä. Herdade São Miguel Colheita Seleccionada Branco on portugalilainen valkoviini, jossa kolme eri rypälettä, Antão Vaz, Verdelho, Viognier, rakentavat kesäisen viinikokonaisuuden. Antão Vaz -rypäle tulee Alentejon alueelta ja antaa viinille eloisuutta, täyteläisyyttä ja purevaa hapokkuutta. Verdelho-rypäle tuo viiniin sitruksista aromikkuutta, purevuutta ja hedelmäisyyttä. Viognier-rypäleen ominaisuudet; hienostuneisuus, eksoottinen hedelmäisyys ja vähähappoisuus ovat myös hyvin esillä viinissä, joka kokonaisuutena toimii tasapainoisesti lipstikkakeiton kanssa. Lämmin keitto sekä noin 10 asteiseksi viilennetty viini muodostavat maistuvan ja virkistävän kesäpäivän aterian.
 
Viinilasillinen:
Herdade São Miguel Colheita Seleccionada Branco. Portugali, Alentejo 2017. Alko 942067. Hinta 13,76.
Keltainen, tuoksu trooppisen hedelmäinen ja maku kuiva, hapokas (5,2 g/l), kukkainen, mineraalinen ja ryhdikäs.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti