Venetsialaisten viettoa Västinniemellä – luonto pääosassa, luonnon eväitä lautasella ja lasissa

Suomalaiseen menoon venetsialaiset - veden, tulen ja valon juhla - sopii täydellisesti, sillä vesi on meille tuhansien järvien maan asukkaille yksi oleellisimmista ja tutuista elementeistä. Elokuun lopulla vietettäviin venetsialaisiin on hyvä ”virallisesti” päättää kesä-, mökki- ja huvilakausi. Rannalle viritellään nuotioita, lyhtyjä ja noutopöytään maukkaita pieniä ruoka/viinijuttuja, joita voi illan aikaan omaan tahtiin napostella ja maistella. Syksyinen kuulaus, tummuva ilta ja veden läheisyys virittävät kiireettömään ja nautinnolliseen yhdessäoloon. Tarjoiluun rakentuu monivivahteinen ja maistuva iltapala vihanneksista, savumuikuista, paahtopaistista sekä mustaherukkavaahdosta. Ruoat voi valmistaa päivemmällä etukäteen valmiiksi. Syyssadon mutkattomien ruokaherkkujen kanssa sopii maistella erilaisia viinejä, joissa luonnikkuus, aromikkuus ja värikkyys korostuvat. Venetsialaisten perinne on lähtöisin värikkäistä syksyn karnevaaleista Italian Venetsiasta, johon nimikin viittaa.

               
Hämärtyvä alkusyksyn ilta rakentuu valon, tulen ja veden ääressä tarjotusta maukkaasta ruoasta, joka nautitaan viinien ja ystävien parissa iltaa rennosti viettäen.

               
Elokuisen illan vivahteinen menu rakentuu vihanneksista, savumuikuista, paahtopaistista ja mustaherukkavaahdosta. Maukkaan ruoan, maistuvien viinien ja ystävien seurassa hämärtyvän elokuun illan lumo on vastustamaton.

               
Caponata, vihannespata, 4 annosta:
1 munakoiso
1 pieni kesäkurpitsa
1 keltainen paprika
2 porkkanaa
rasia kirsikkatomaatteja
2 sipulia
oksat tuoretta oreganoa
1 dl oliiviöljyä
suolaa
basilikaa ruokien päälle koristeluun

Leikkaa munakoisot kiekoiksi, nosta talouspaperille ja itketä (ripottele päälle suolaa, kääntele, välillä ja anna imeytyä 10 minuuttia). Huuhtele paprika, kesäkurpitsa, munakoisot, porkkanat sekä sipuli, kuivaa, leikkaa ja paloittele 2-3 cm:n paloiksi. Huuhtele myös tomaatit ja halkaise puoliksi. Jaa öljy pieniin vuokiin, laita oreganon oksa pohjille ja laita kaikki vihannekset sekaan. Anna kypsyä kannen alla miedolla lämmöllä noin tunnin ajan, kunnes paistos on pureksittavan kypsää. Nosta kansi pois, sekoita varovasti, niin että vihannekset säilyttävät muotonsa ja neste haihtuu. Laita kansi takaisin ja anna makujen tasaantua vielä 10 minuuttia. Mausta suolalla ja koristele tuoreilla basilikan lehdillä. Maistuu myös viilennettynä.

               
Savumuikut valmistuvat nopeasti savustuspöntössä. Suolista ja huuhdo tuoreet muikut hyvin. Laita savustuslaatikkoon ohutta leppälastua/-purua, pari pientä katajanoksaa tai muutama sokeripala. Nosta kalat kypsymään ritilälle leivinpaperin päälle, näin kalat eivät tartu ritilään. Pienet muikut kypsyvät nopeasti 15─20 minuutissa. Ole tarkkana savustusajan kanssa jotta kalat eivät kuivu liikaa. Valmis kala on paahteisen kullanruskea ja rakenne pehmeän mehukas. Suolaa muikut heti savustuksen jälkeen 10 %:ssa lämpimässä vesisuolaliuoksessa (litra vettä ja 100 g karkeaa merisuolaa). Anna maustua suolavedessä muutaman minuutin. Pienet savumuikut maistuvat kätevästi sormiruokana dippaamalla niitä turkkilaisen jogurttiin, johon on lisätty mausteeksi tuoretta tillisilppua.

               
Paahtopaistia omenaisella juustotäytteellä:
1,5 – 2 kg paahtopaistia
2 rkl merisuolaa
1 rkl mustapippuria
0,5 rkl rosépippuria
0,5 rkl viherpippuria

Murskaa merisuola sekä pippurit huhmareessa ja hiero paistin pintaan. Anna paistin maustua yön yli jääkaapissa. Ota liha jääkaapista lämpiämään vähintään tunti ennen paistamista. Ruskista paistin pinta pannulla kevyesti joka puolelta. Tämä estää lihan nesteiden liiallisen valumisen paistista ja varmistaa sen pysymisen mehukkaana. Aseta vielä uuninpohjalle pelti joka kerää paistiliemen talteen. Työnnä lihalämpömittari paistiin. Nosta paahtopaisti ritilälle 150 asteisen uunin keskiosaan. Kypsennyksen kanssa kannattaa olla tarkkana. Alhaisemmalla, alle 60 asteen, sisälämpötilalla lopputuloksesta tulee roseisempi. Kypsemmän paistin ystävät antavat sisälämpötilan nousta 65 asteeseen, jolloin saadaan mehukas, kuitenkin vielä hieman punertava paistos. Ota paisti uunista, peitä foliolla ja anna vetäytyä kypsennyksen jälkeen puolisen tuntia.

Omenainen juustotäyte:
100 g ruohosipulituorejuustoa
50 g fraichea
½ suolakurkkua
1 hapokas (vihreä) omena
sitruunamehu
ruohosipulisilppua

Raasta omena ja pilko suolakurkku. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua kylmässä.

               
Mustaherukkavaahto, 6 annosta:
2 dl laimentamatonta, sokeroitua mustaherukkamehua
0,5 dl vettä
2 liivatelehteä
raikasteeksi tilkka sitruunamehua
koristeluun vispikermaa ja suklaarouhetta

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi. Purista kuiviksi ja liota 0,5 dl kuumaa vettä. Sekoita sitruunamehu mustaherukkamehuun ja lisää liivatevesi sekaan, jäähdytä ja vatkaa vaahdoksi. Koristele kermavaahdolla ja suklaahipuilla.

               


Venetsialaisten viinivalinnat
Elokuun ilta on täynnä väriä, viileyttä, hämäryyttä, haikeuttakin, ja samoja piirteitä voi hakea viinivalinnoista. Rento ja maukas yhdessäolo venetsialaisissa painottaa mutkattomuutta, jossa viinien ja ruokien eri makuyhdistelmiä kannattaa vapaasti makustella keskenään. Tervetulomaljana voidaan nauttia lasillinen australialaista Jacob’s Creek Le Petit Rosé -roséviiniä. Pääpaino on valkoisissa, hedelmäisissä sekä vivahteikkaissa viineissä. Portugalilainen valkoviini Silk & Spice White Blend maistuu tasapainoisesti kasvisten kanssa, nimensä mukaisesti viinistä löytyy pehmeyttä ja vivahteikkuutta. Alsacelaisen Gisselbrecht Riesling Organicin mineraalisuus ja vahva hapokkuus toimivat noutopöydän makujen kumppanina. Chileläinen Castillo de Molina Gran Reserva Chardonnay on klassinen ja varma valinta savumuikkujen viiniksi. Mikäli haluaa maistaa punaviinin ja savukalan yhteensopivuutta, niin chileläinen Castillo de Molina Gran Reserva Pinot Noir on silloin oikea viini. Viinin marjaisuus ja pehmeä tanniinisuus luovat pohjaa makukokeilulle, lisäksi punaviiniä on tällöin hyvä viilentää ennen tarjolle nostoa vaikka rantavedessä puolisen tuntia. Pinot Noirilla voi jatkaa myös paahtopaistin kanssa. Portugalilainen Silk & Spice Red Blend on toisena punaviininä, siitä löytyy täyteläisyyttä ja maukasta pehmeyttä niin paahtopaistin makuihin kuin punaviinin ystävälle.

Viinit:
Jacob’s Creek Le Petit Rosé. Australia, S-E Australia 2021. Pinot Noir,Grenache,Mataro. Alko 428627. Hinta 12,48.
Vaaleanpunainen, tuoksu punaherukkainen, maku kuiva (3g/l), hapokas (5,7g/l), sitruksinen, mineraalinen ja mausteinen.

Silk & Spice White Blend. Portugali 2021. Arinto, Albarino, Bical. Alko 921755. Hinta 12,98.
Vaaleankeltainen, tuoksu hennon hedelmäinen, maku kuiva (8 g/l), hapokas (6.2 g/l), vaniljainen, pirteän hedelmäinen.

Gisselbrecht Riesling Organic. Ranska. Alsace 2021. Alko 544397. Hinta 12,98.
Vaaleankeltainen, tuoksu hedelmäinen, maku kuiva (7 g/l), hapokas (9.2 g/l), sitruksinen, kukkainen ja mineraalinen.

Castillo de Molina Gran Reserva Chardonnay. Chile,Aconcagua/Casablanca 2021.Alko 576107.Hinta 11,99. Vegaani.
Oljenkeltainen, tuoksu eksoottisen hedelmäinen, maku kuiva, hapokas (6.3 g/l), yrttinen, omenainen, hennon vaniljainen.

Castillo de Molina Gran Reserva Pinot Noir. Chile, Central/Curicó Valley 2018. Alko 455377. Hinta 11,99. Vegaani.
Vaalean rubiininpunainen, tuoksu marjaisa, maku keskitäyteläinen, kirsikkainen, hennon yrttinen ja kypsän tamminen.

Silk & Spice Red Blend. Portugali 2021. Touriga National, Alicante Bouschet, Baga. Alko 934186. Hinta 12,98.
Tummanpunainen, tuoksu marjaisa, maku täyteläinen, keskitanniininen, mokkainen sekä pehmeän hedelmäinen.

Teksti ja viinikuva: Heikki Remes
Ruokakuvat: Eeva Remes
Kuva venetsialaiset: Heikki Rissanen/Markku Räisänen
Kuva ja video Tuulastus: Mikko Niemi/Aromipaja
www.viinimies.com

               
Venetsialaisten luonne, valon ja tulen leikki veden pinnalla, saa uutta eloa ja jännitettä tuulastettaessa, jossa lyhdyn valo tuo väreilyä ja elävyyttä veden pinnalle veneen lipuessa hitaasti vedessä eteenpäin.
Katso tuulastusvideo https://youtu.be/pPq0lCWHzVg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti