Kaaliohralaatikko on perusruokaa parhaasta päästä

On ruokia jotka ovat helppotekoisia ja paranevat oleutuessaan niin, että ovat parhaimmillaan juuri kun ne loppuvat. Arkinen kaaliohralaatikko toimii maukkaana makumuistutuksena, joka saa täyteläisyyttä ja mausteisuutta sen kanssa tarjottavista bratwurstmakkaroista. Hieman lisävivahteita voi hakea ruoan viinivalinnasta ja kokeilla viinikumppanina jotain uutta rypäle- ja viinivaihtoehtoa, vaikkapa Scheurebea.

          

Kaaliohralaatikko:
1 kg keräkaali
1 sipuli
1 porkkana
400 g jauhelihaa
1,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
5 dl vettä
1 dl rikottuja ohrasuurimoita
3 rkl siirappia
2 tl meiramia
hieman voita
lisukkeeksi puolukoita

Suikaloi kaali, hienonna sipuli ja leikkaa porkkana ohuiksi siivuiksi. Ruskista jauheliha kasarissa ja nosta sipuli sekaan. Anna kuullottua hetken, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää sekaan suikaloitu kaali kahdessa erässä sekä porkkanasiivut. Lisää vesi ja ohrasuurimot. Anna kiehua kannen alla 15 minuuttia. Mausta meiramilla ja siirapilla ja kaada seos univuokaan. Laita pinnalle muutama voinokare ja kypsennä uunissa 200 asteessa noin tunti. Nosta kaaliohralaatikon kanssa lautaselle bratwurtmakkaroita ja puolukoita.

Scheurebe vastaa ruoan makuhaasteeseen
Ruoan ja viinin liitto on aina ajankohtainen ja haasteellinen tehtävä. Viinivalinta hakee tasapainottavia makuelementtejä kaaliohralaatikon pehmeyteen ja täyteläisyyteen, hennon makeaan vivahteeseen sekä ruoan ja makkaran mausteisuuteen. Tasapainoinen ja mielenkiintoinen viinikumppani on Scheurebe valkoviini. Rypäle on taustoiltaan lähtöisin Rheinhessenistä, jo sadan vuoden takaa. Scheurebe on kahden eri rypäleen välinen risteytys, josta toisen tunnistetun, Rieslingin, ominaisuuden ovat tunnistettavissa. Aromaattisessa ja mustaherukkaisessa viinissä on voimaa ja raikasta hapokkuutta jotka täydentävät ruoan makumaailmaa.

Teksti ja kuva: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti