AUSTRALIALAINEN BARBEQUE - LAMMASTA LAUTASELLA JA PULLOSSA PENFOLDSIA

Australialainen rento ote ruoanlaittoon sopii hyvin suomalaiseen ruoanlaittoon ulkosalla grillin ympärillä. Varataan tuoreita vihanneksia, lihaa, mereneläviä sekä kalaa ja kokoonnutaan porukalla grillin ääreen. Grillin hehkussa valmistuvat kätevästi niin alkupalat, pääruoka kuin jälkiruokakin ja lasissa luonnollisesti Penfoldsia. Kotipihan ja puutarhan sekä kesämökin päätöstalkoot kesäkauden päätöksen merkeissä kokoavat sopivasti porukkaa yhteen, jolloin maistuva grillieväs rentoon australialaiseen tapaan palkitsee yhteisöllisen työporukan.


Barbequen runsautta: grillissä ja lisukkeina vihanneksia, lammasta, mereneläviä ja kalaa sekä juomavalintana hedelmäisiä Penfoldsin viinejä.

Australian moni-ilmeinen ruokakulttuuri
Vuosikymmenien aikana Australiaan saapuneet maahanmuuttajat ovat muuttaneet voimakkaasti maan ruokakulttuuria. Välimerellinen, aasialainen ja etninen keittiö rikastuttavat alkuperäistä englantilaispainotteista ruokaperintöä. Maan omat monipuoliset lihatuotteet ovat edelleen ruokapöydässä vahvasti esillä, mutta tuoretuotteiden, kuten vihannesten, hedelmien sekä kalojen ja merenelävien käyttö lisääntyy voimakkaasti. Näistä kaikista ennakkoluulottomat australialaiset osaavat rakentaa maittavia ruokia kokoontuessaan mutkattomalle barbeque-aterialle.


Luovuutta grillauksessa: ilmakuivattuun kinkkuun käärittyjä jättikatkaravun pyrstöjä&mangoa ja kuhaa sekä Penfoldsin valkoviinejä.

Mangotäytteiset jättikatkaravut vartaassa (4 annosta):
24 jättikatkaravun pyrstöä
1 mango
ilmakuivattua kinkkua tai pekonia
2 sitruunaa
chiliöljyä
varrastikkuja (liota vedessä 15 minuuttia)

Kuori mangot ja paloittele pieniksi kuutioiksi. Kuori jättikatkaravunpyrstöt ja pane mangopala katkaravun keskelle. Kiedo ympärille kinkkusuikale ja pujota niitä 3 kpl grillitikkuun. Puolittamalla yksittäisen pekonin ja leikkaamalla kinkun pitkittäin kahdeksi saat ne riittämään kahteen kääröön. Voitele vartaat chiliöljyllä ja grillaa minuutti molemmilta puolilta. Nosta scamppivartaat suoraan lautasille sitruunaviipaleiden ja kastikkeen kanssa.

Sitruuna-jogurttikastike:
100g maustamatonta jogurttia
3 rkl maitoa
1 rkl sitruunan mehua

Sekoita jogurtti sekä maito ja vispaa tasaisesti joukkoon puristettua sitruunanmehua.

Kuhakääryleet:
2 kokonaista ruodotonta ja nahatonta kuhafilettä
1 pkt pekonia/ilmakuivattua kinkkkua
suolaa
sitruunapippuria
sitruunan puolikas
cocktailtikkuja

Leikkaa kuhafileet neljään osaan, mausta palat suolalla ja pippurilla sekä purista niille hieman sitruunan mehua. Kieritä kalapalat rulliksi, kääri pekonisiivuihin ja kiinnitä rullat cocktailtikuilla. Lihasiivu pitää hauraan kuhan kypsennettäessä kasassa, antaa lisämakua kokonaisuuteen ja säilyttää samalla kalan mehukkaana. Grillaa kääryleitä hiiligrillissä miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia, kunnes kuhan väri on kypsän valkoinen. Poista cocktailtikut ja tarjoile kalakääryleet uusien perunoiden sekä grillattujen vihannesten kanssa.

               
Maistuvia grilliherkkuja: lampaan sisäfilettä ja mereneläviä ja sekä Penfoldsin punaviinejä.

Marinoidut lampaan sisäfileet:
150g lampaan sisäfileitä ruokailijaa kohden
valkosipulinkynsiä
rosmariinia
öljyä
suolaa
pippuria

Kuivaa lampaanfileet ja laita muovipussiin öljyn, murskatun valkosipulin sekä rosmariinin kanssa. Anna maustua kylmässä useita tunteja. Paista fileet niin, että ne jäävät sisältä kauniin roseen värisiksi ja mausta ne. Samanaikaisesti voit kypsentää grillissä aterian lisukkeiksi tomaatteja, sipulia ja herkkusieniä.

               
Punapippurilla maustettu grillattu ananas maistuu vaniljajäätelön ja Tawny-jälkiruokaviinin kanssa.

Grillattu ananas:
yksi iso ananas
roseepippuria
sokeria, hunajaa

Kuori ananas ja leikkaa siitä n. 3 cm:n paksuisia kiekkoja. Voitele kiekon pinta hunajalla tai kasta se sokeriin. Ripottele päälle hieman murskattua pippuria ja grillaa kypsäksi. Tarjoile kuuma ananas vaniljajäätelön kanssa.

               
Barbeque-viineissä on hedelmäisyyttä ja aromikkuutta
Jättikatkarapujen ja mangon makeahko liitto saa pirteyttä sitruunan sekä chilin mausteisuudesta, jonka makuyhdistelmään sitruunainen jogurttikastike tuo mukavaa pehmeyttä. Kuhakääryleet puolestaan kypsyvät grillitulen hohteessa mehukkaiksi saaden samalla intensiivisiä savun aromeja. Penfoldsin valkoviinit Penfolds Koonunga Hill Chardonnay ja Penfolds BIN 311 Chardonnay ja niiden paahteinen aromikkuus sopivat jättikatkarapujen sekä kuhakääryleiden vastaaviin makumaailmoihin täydellisesti.

Grillattujen lampaanfileiden savuiseen ja yrttiseen makuun löytyy tasavertainen kumppani Penfoldsin-punaviineistä. Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet -punaviini on tyypillinen australialainen kahden rypäleen sekoiteviini, jonka maussa hedelmäisyys ja mausteisuus ovat vahvasti läsnä. Penfolds BIN 28 Shiraz on oivallinen lammasviini, jossa viinin mausteisuus ja runsaus käyvät hyvin yhteen lampaan grillattujen savuisten fileiden aromien kanssa. Mausteisten viinien kypsät tanniinit tekevät viineistä täyteläiset ja toimivat kumppanit grillilihalle.

Penfolds BIN 23 Pinot Noir on tyylikäs punaviini, jossa Pinot Noir -rypäleen ominaisuudet ovat edustavimmillaan. Viini on hyvin monivivahteinen, voimakkaan tuoksuinen, täyteläinen ja marjaisen makuinen. Maussa löytyy leveyttä, pyöreyttä ja sopivaa hapokkuutta. BIN 23 Pinot Noir sopii vaikka venetsialaisten nimikkoviiniksi, se on tyylikäs siltään maisteltuna, mutta toimii tasapainoisesti menun kaikkien ruokien kanssa.

Penfolds Father Grand Tawny on hyvin makea jälkiruokaviini, joka palkitsee ja toimii jälkiruokana itsessään. Viini on usean eri rypälelajin sekoitus, ja tyyliltään klassisesti valmistetussa Tawnyssä on eloisuutta, hedelmäistä tasapainoa, pähkinäistä tammisuuden rakentamaa vivahteikkuutta sekä ihastuttavaa olemusta.

Viinilasillinen:
Penfolds Koonunga Hill Chardonnay. Australia, South Australia 2021. Alko 7963. Hinta 15,98.
Oljenkeltainen, tuoksu hedelmäinen, maku kuiva (1 g/l), hapokas (5.8 g/l), tamminen ja runsaan paahteinen.

Penfolds BIN 311 Chardonnay. Australia, Tasmania, Adelaine, Henty 2020. Alko 924387. Hinta 38,99.
Vaaleankeltainen, tuoksu sitruksinen, maku kuiva (1 g/l), hapokas (5.9 g/l), pähkinäinen. vivahteikas ja ryhdikäs.

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet. Australia, South Australia 2019. Alko 6386. Hinta 16,49.
Tummanpunainen, tuoksu karhunvatukkainen, maku täyteläinen, mausteinen, mokkainen ja mehevän hilloinen.

Penfolds BIN 28 Shiraz. Australia, South Australia 2019. Alko 455607. Hinta 39,98.
Tummanpunainen, tuoksu kypsän mustaherukkainen, maku erittäin täyteläinen, mokkainen, mausteinen, runsas.

Penfolds BIN 23 Pinot Noir. Australia, Tasmania, Henty, Adelaide 2020. Alko 491207. Hinta 49,98.
Karpalonpunainen, tuoksu kirsikkainen, maku täyteläinen, tanniininen, villivadelmainen, hennon yrttinen sekä,tyylikäs.

Penfolds Father Grand Tawny. Australia,SouthAustralia. Grenache,Shiraz,Mataro,Cabernet. Alko938953. Hinta 38,48.
Mahoginruskea, tuoksu hasselpähkinäinen, maku makea (180 g/l), hapokas (5.5 g/l), mokkainen ja suklainen.

Teksti ja ruokakuvat: Heikki Remes
Viinikuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti