17.8.2023

Taimenta tarjolla

Kala on suomalaisten suosikkiruokien listalla monessakin muodossa. Taimen tuo hieman vaihtelua kun suosittu uunilohi vaihdetaan toiseksi lohikalaksi. Syksyiseen kattaukseen sopivat mainiosti niin sienet kuin kotipuutarhan vihannekset. Ne tuovat ruokaan keveyttä sekä monipuolisuutta ja ovat lisäksi helppokäyttöisiä ja edullisia raaka-aineita. Tuoreet raaka-aineet ja niiden hellävarainen valmistus nostavat lautaselle puhtaita makuja, joissa vivahteet ja aromikkuus ovat hyvin esillä.

               

Taimenta uunissa, 4 annosta
1 kg kokonainen, tuore taimen
sipulia
ruohosipulia
tilliä
tuoreita herneitä
tuoreita sieniä; kantarelleja, herkkutatteja
3 rkl voita
2 tl suolaa
valkopippuria
mustapippuria rouhittuna
vähän sitruunamehua

Puhdista taimen, poista kidukset, mutta jätä pää paikoilleen. Vedä kalan sisäpuolelle selkäevän viereen viilto suolaa varten ja tee muutama viilto kalan pintaan, molempiin kylkiin. Kuivaa kala ja mausta kevyesti suolalla, valkopippurilla sekä vähäisellä määrällä sitruunamehua sisältä ja päältä. Laita ruohosipulia, tilliä ja voita kalan vatsaan, ja voinokareet sekä tilliä kalan kylkiviiltoihin. Aseta kala voideltuun uunivuokaan sipulien kanssa. Kaada taimenen päälle hieman valkoviiniä. Paista 200 asteessa valellen vuoassa olevalla nesteellä. Uunitaimen on valmista, kun se on saanut hienon ruskean pinnan ja selkäevä irtoaa helposti (noin 35 minuuttia).

               

Puhdista ja paloittele sienet. Kuumenna sieniä pannulla, kunnes niiden neste on haihtunut. Lisää pannulle voita ja hienonnettu sipuli, kuullota kevyesti. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Hernepyree:
0,5 dl keitettyjä herneitä
0,5 dl perunasosetta
1 tl sitruunamehua
suolaa, mustapippuria
Soseuta herneet, yhdistä perunasoseeseen ja mausta.

               

Uunitaimenen valtteina ovat hienostunut maku, vähäruotoisuus sekä valmistuksen helppous. Vivahteikas ja puhtaita makuja tarjoava ateria rakentuu kypsästä taimenesta, herneestä pyreenä/apposina, metsäsienistä ja sipulista sekä perunasta, muuta ei herkkuateriaan tarvita.

               

Chardonnayssa ja uunitaimenessa on hienostuneisuutta sekä makujen herkkyyttä
Uusi-seelantilaisen Church Road McDonald Series Chardonnayn olemus on runsas ja paahteinen, rakenne on ryhdikäs, raikkaan hapokas sekä vivahteikas. Viinin käyminen on tapahtunut rypäleiden pinnalla luonnostaan olevien villihiivojen avulla. Makumaailmassa on pehmeää mausteisuutta sekä tammisuutta. Chardonnay on läpikäynyt malolaktisen käymisen ja sitä on kypsytetty enimmäkseen käytetyissä ranskalaisissa tammitynnyreissä, jolloin tammi jättää viinin hienon vivahteen rypäleen hedelmäisyyttä peittämättä.

Viinilasillinen:
Church Road McDonald Series Chardonnay. Uusi-Seelanti 2021. Alko 500087. Hinta 22,98. Vegaani.
Vaaleankeltainen, tuoksu aprikoosinen, maku kuiva (0g/l), hapokas (7.1g/l), pähkinäinen, briossinen tamminen, runsas.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti