Valkosipulikeitto ja valkoviinit viettelevät


Valkosipulikeiton ja aromaattisten valkoviinien yhdistelmä kattaa aterialle mielenkiintoisen makukokonaisuuden. Keitossa valkosipulin voimakas maku pehmenee ja sen kumppanina voi maistella eri rypäleistä tehtyjä vivahteikkaita viinivaihtoehtoja. 


Valkosipuli herättää intohimoja puolesta ja vastaan. Valkosipulin voimakkuus vähenee haudutettaessa, ja jäljelle jää sipulin ainutlaatuinen aromikkuus.


Lusikallinen pehmeää ja aromaattista valkosipulikeittoa saa vannoutuneimmankin vastustajan suun hiljaiseksi - mielihyvästä.

Valkosipulikeitto (4 annosta):
1 keskikokoinen valkosipuli
1 tavallinen sipuli
puolikas kuivahtanutta ranskanleipää
8 dl kanalientä
1 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl kermaa
voita, oliiviöljyä
suolaa, pippuria
lusikallinen tuoreita yrttejä

Kuori ja silppua sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuullota ne voi-öljyseoksessa kattilassa koko ajan sekoittaen. Kaada sekaan kanaliemi sekä viini, ja anna hautua kannen alla hiljalleen puolisen tuntia. Lisää kuorettomiksi leikatut, murennetut leipäviipaleet ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna. Mausta keitto suolalla ja valkopippurilla sekä haluamallasi ripauksella tuoreita yrttejä.

Aromaattiselle ruoalle aromaattista viiniä
Valkosipulikeitossa maistuu kermainen täyteläisyys ja yrttinen lämpö. Pitkä hauduttaminen tuo esille sipulien aromikkaan ja lempeän maun. Viinikumppania kannattaa siis etsiä rypäleistä, joissa on aistittavissa aromikkuutta, yrttisyyttä sekä hentoa makeutta. Viinivaihtoehdoissa voi maistella hieman harvemmin käytettyjä rypälevaihtoehtoja, kuten Albariño, Gewürztraminer, Pinot Grigio, Torrontés ja Muscat.



Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva ja Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti