Uunikuha ja valkoviinit kuuluvat kesään

Kuha käy hanakasti uistimeen
Järvikaloista kuhan pyynti ja saaliit ovat parhaimmillaan. Nyt kuhaa saa niin kaupan matalikolta kuin järvestäkin. Niin tai näin kalan tuoreus korostuu sitä käsiteltäessä ja siitä ruokaa valmistettaessa. Siksipä kotitarvekalastaja, kalan maun ja säilyvyyden takaamiseksi, tappaa veneeseen nostetun kuhan välittömästi sekä laskee veret pois viiltämällä puukolla kiduksien alta.


Uistimella saatu kuha on taatusti tuoretta lähiruokaa.

Kuhasta saa monenlaista herkkua.
Makunsa puolesta kuhaa pidetään yhtenä hienostuneimmista kaloistamme. Valmistuksessa kannattaa huomioida sen vähärasvaisuus ja mieto maku. Tuore kala ei tarvitse paljon mausteita, useasti pelkkä suola riittää. Vähäruotoisena, kiinteälihaisena ja nopeasti kypsyvänä siitä saadaan helposti erilaisia kalaruokia.


Uunikuhan valtteina ovat hienostunut maku, vähäruotoisuus sekä valmistuksen helppous. Kypsä kuha, kasvikset ja maistuva viini, muuta ei kuhaherkkuun tarvita.

Uunikuhaa (4:lle)
1 kg kokonainen, tuore kuha
1 nippu sipulia
1 nippu tilliä
3 rkl voita
1 tl suolaa
vähän sitruunamehua
Suomusta kuha. Poista sisälmykset ja kidukset, sekä vedä selkäevän viereen viilto. Mausta suolalla ja vähäisellä määrällä sitruunamehua sisältä ja päältä. Laita tilliä sekä voita kalan vatsaan, ja loput kalan päälle. Aseta kala uunivuokaan sipulien kanssa. Paista 200 asteessa valellen vuoassa olevalla nesteellä. Kuha on valmista, kun se on saanut hienon ruskean pinnan ja selkäevä irtoaa (n. 45min.). Tarjoa vihreän salaatin ja uusien perunoiden kanssa.

Kevyehkö valkoviini sopii kuhalle
Miedonmakuisena kalana kuhalle kannattaa hakea neutraali, vähähappoinen valkoviini. Ruoan valmistustapa, sen kanssa tarjottavat lisäkkeet ja kastike sanelevat lopullisen viinivalinnan. Uunikuhaan makua antavat valmistuksessa käytetty voi ja sitruunamehu. Itävaltalaisen rieslingin raikkaus ja hedelmäisyys sekä reipas happoisuus takaavat maistuvan makunautinnon kalaherkun kanssa. Viinin hapokkuus toimii hyvin kuhan kanssa tarjottavan voikastikkeen kumppanina. Italialaisen chardonnayn hedelmäisyys ja kuivan terävä hapokkuus leikaavat hyvin myös kuhan makuja. Tammittamaton chardonnay on myös omiaan uunikuhalle, joka saa vaan hieman paahteisuutta uunissa kypsennettäessä.


Viinilasillinen:
Steininger Riesling. Itävalta, Kamptal 2011. Alko nro 521987. Hinta 11,80.
Vaaleankeltainen, sitruunan tuoksuinen ja maultaan kuiva, erittäin hapokas sekä mineraalinen maku.
Libaio Chardonnay. Italia, Toscana 2010. Alko nro 8212. Hinta 9,99.
Vaaleankeltainen, hedelmäinen tuoksu ja kuiva, omenainen sekä hennon yrttinen ja mineraalinen maku.

Teksti ja valokuvat: Heikki Remes

www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti