28.7.2012

T-luupihvi, torvisienet ja tempranillo ovat grillimestarin toiveiden täyttymys

Kesä on suomalaisille makujen juhlaa, satoi tai paistoi. Ulkosalla syöminen, niin kotipihalla kuin mökillä, on ohjelmanumero itsessään. Parhaimmillaan se nostaa esille vivahteikkaita makuja, joissa tuoreet ja yksinkertaiset raaka-aineet ovat pääosassa. Aterian valmistaminen grillillä on innostavaa sekä helppoa, ja perinteinen hiiligrilli antaa ruokiin omat savuiset arominsa.


T-luupihvi on jokaisen grillaajan haavekuva ja haaste. Isossa, usean sadan gramman painoisessa filepihvissä on grillattavaa ja syötävää yllin kyllin. Tuoreet pienet sipulit ja juuri poimitut mustat torvisienet kypsyvät grillauksen yhteydessä. Tempranillo-punaviinit tarjoavat mieluisan viinivaihtoehdon grilliruoalle. 


Valmista kermaviilistä, tuoreista yrteistä, roseepippureista ja lusikallisesta sinappia raikas kastike grilliruoalle. Tee se heti aluksi, jotta se ehtii maustua kunnolla.


T-luupihvi on naudan fileeselkää. Lihaa leikattaessa siihen on jätetty mukaan sekä sisä- että ulkofilee. Normaalisti siitä leikataan T-luupihveiksi 2 - 6 cm:n paksuisia viipaleita. Todella isoja, 7 - 10 cm:n paksuisia pihvejä kutsutaan Porterhouse-pihveiksi. Lihan kypsennys onnistuu grillissä, uunissa tai pannulla ja kypsennysaika vaihtelee pihvin paksuuden mukaan.

T-luupihvit neljälle:
2 kpl noin 3 cm:n paksuisia pihvejä
2 tl sormisuolaa tai karkeata suolaa murskattuna
hieman mustapippuria
rypsiöljyä tai voita


Nosta liha lämpiämään noin puoli tuntia ennen grillaamista. Kuivaa pihvit ja paista grillissä noin kolme minuuttia puoleltaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita vetäytymään folion alle hetkeksi.
 

Freesaa pannulla pihvin seuraksi pieniä halkaistuja sipuleita sekä mustia torvisieniä.


Valmis ruoka-annos yhdistelee grillilihan täyteläisyyteen puutarhan ja metsän tuoreita makuvivahteita.

Tempranillo on takuuvarma pihviviini
Espanjalaisesta Tempranillo-rypäleestä tehdyt punaviinit maistuvat grillipihvin kanssa. Riojalaisen tempranillon klassiset maut, kuten hedelmäisyys, nahkaisuus ja pehmeys miellyttävät makuaisteja. Riojan eri kypsytysvaihtoehdoista voi valita mieleisensä niin ruoan ainesosien kuin oman makunsa mukaan. Crianza-viinejä on ikäännytetty satovuoden jälkeen kaksi vuotta, joista vähintään vuosi tammitynnyreissä. Viineissä on hedelmäisyyttä, mausteisuutta ja hentoa vaniljaisuutta. Reserva-viinit ovat kysyneet varastossa vähintään kolme vuotta, joista vähintään vuosi tammessa. Niiden aromeissa korostuvat kypsä hedelmäisyys, tasapainoinen tanniinisuus ja vaniljainen tammisuus. Gran Reserva -viinejä varastoidaan vähintään viisi vuotta. Riojassa niitä kypsytetään tammessa minimissään kaksi vuotta. Viinien aromeissa maistuvat mausteet, nahka  ja tammi.
  

Viinilasillinen:
Montecillo Crianza. Espanja, Rioja 2008. Alko nro 5152. Hinta 11,52.
Punainen, marjaisa ja mausteinen tuoksu sekä keskitäyteläinen, pippurinen sekä hennon vaniljainen maku.

Montecillo Reserva. Espanja, Rioja 2006. Alko tilausvalikoima nro 902937. Hinta 16,75.
Syvän kirsikanpunainen, mausteinen sekä marjainen tuoksu ja tamminen, kypsä vaniljainen maku.

Montecillo Gran Reserva, Espanja, Rioja 2003. Alko tilausvalikoima nro 910737. Hinta 23,60.
Syvän tiilenpunainen, monivivahteinen, mausteinen tuoksu ja intensiivinen, nahkainen ja pitkä maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti