Tattirisotossa maku on kohdallaan

Annos kermaista, kostean täyteläistä risottoa tarjoaa nautinnollisen makuelämyksen. Risotossa maku on tärkeintä, ja hyvät raaka-aineet ovat onnistumisen lähtökohtana. Sienillä, sipuleilla ja mausteilla saadaan ruokaan vivahteikkuutta. Risoton rakenne tasapainoilee irtonaisuuden ja puuromaisuuden välillä. Oikeanlaisen risottoriisin valinta on tärkeää, ja riisi kuin riisi -periaate on hyvä unohtaa risoton valmistuksessa. Mehevän risoton yksi salaisuus on kaksinkertainen nestemäärää riisiin verrattuna.


Nyt on oikea mennä metsään poimimaan sieniä. Maaseudulla kotitalon luota ei tarvitse kovinkaan kauas mennä, kun muutama herkkutatti on korissa ja pääsee risoton tekoon.


Tuore, vuorokauden sisällä noussut herkkutatti on kaunis ja kompakti kokonaisuus, joka on kokonaan hyödynnettävissä risottoon.


Tattirisotto
2,5 dl risottoriisiä
1 laakerinlehti
4 kevätsipulia
2 valkosipulin kynttä
1 dl pannulla kuullotettuja herkkutatteja
5 dl kanalientä
25 g voita
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja valkopippuria
valkoviiniä

Puhdista ja paloittele ensin sienet, sekä kuullota ne pannulla pienessä määrässä ruokaöljyä. Kuumenna kattilassa voi sekä oliiviöljy ja kuullota silputut sipulit. Lisää sekaan riisi sekä laakerinlehti ja anna kuumentua ja kuullottua muutama minuutti. Kaada kanaliemi vähitellen kattilaan koko ajan riisiä sekoittaen Hämmennä riisiä kypsentämisen aikana, jolloin riisistä irtoava tärkkelys tekee risotosta kermaisen pehmeän ja lusikoitavan kokonaisuuden. Lisää valmiit, kevyesti voissa kuullotetut tatit valmistuksen puolivälissä ja poista samalla laakerinlehti. Valmiin risoton makua voi syventää loppuvaiheessa tilkalla kuohuviiniä ja antamalla makujen tasaantua muutaman minuutin ajan ennen tarjoilua. Halutessa risottoon voi lisätä nokareen voita tai hieman juustoa. Risoton kypsentäminen kestää noin 20 minuuttia.


Kuohuviini tekee tattirisotosta juhlavan aterian
Sienirisoton makumaailma on hienostunut ja hennon makea. Sipulit antavat makuun aromaattisuutta ja sienet, viinien todelliset makukumppanit, tuovat makuun täyteläisyyttä. Yhdessä ne täydentävät ja korostavat makujen harmoniaa. Viiniksi valitaan australialainen Jacob’s Creek kuohuviini. Se on valmistettu perinteisellä menetelmällä, jossa kuohuviinin toinen käyminen tapahtuu pulloissa. Rypäleet on poimittu yöaikaan viinin raikkauden säilyttämiseksi. Makuelämys on nautittavan hedelmäinen ja säilyy kielellä pitkään. Hedelmäisen kuohuviinin kermainen mousse korostaa risoton pehmeää olemusta ja juhlavuutta.

Viinilasillinen:
Jacob’s Creek Chardonnay Pinot Noir. Australia, South East Australia. Alko nro 581897. Hinta 10,98.
Oljenkeltainen, sitruunan tuoksuinen ja raikas, pehmeähappoinen, monipuolinen sekä leipämäinen maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti