10.8.2012

Hyytelön herkullisuus ja viinin viehätys on makujen mausteisuudessa

Vanhan ajan lihahyytelö on täyttä evästä tänäkin päivänä. Aiempi juhla- ja pitoruoka on löytänyt paikkansa arkiseen ruokapöytään.  Hyvistä raaka-aineista valmistetun hyytelön olemus on kiinteä ja lihaisa. Sen tuoksu on raikas ja maku pehmeä sekä miedon mausteinen. Valkoinen pinot gris -viini ja sen mausteisuus sekä pehmeys maistuvat erityisen hyvin lihahyytelön kanssa. Valkoviini on hyvä vaihtoehto lihaleikkeleiden kaveriksi myös niille, joille punaviini ei sovi.


Lihahyytelö sopii hyvin leikkeleeksi noutopöytään tai se maistuu hyvin kylmänä alkupalana.

Pinot Gris on mausteinen ja aromikas seuralainen
Pinot gris -viineissä on hedelmäisyyttä ja aromikkuutta, joka tekee viineistä monipuolisen kumppanin erilaisten ruokien yhteyteen. Toisaalta viineissä on voimaa sekä mausteisuutta ja toisaalta niissä maistuvat hedelmien, hunajan ja voin pehmeät aromit. Viineillä on usein korkea alkoholipitoisuus, jolloin ne sopivat voimakkaiden ruokien seuraan. Viinin aromeille tyypillinen hento savuisuus käy hyvin yhteen savustettujen kalojen kanssa. 
   Parhaimmillaan ja täyteläisimmillään pinot gris -viinien aromikkuus on Alsacen alueen viineissä. Italiassa viinit tunnetaan pinot grigion nimellä, ja niissä on enemmän keveyttä ja hapokkuutta sekä hentoa yrttisyyttä. 


Pinot Grigion mausteisuus, voima ja kevyt savuisuus käyvät hyvin yhteen kylmien lihaleikkeiden, kuten lihahyytelön kanssa.

Viinilasillinen:
Zenato Pinot Grigio. Italia, Veneto 2010. Alko nro 590387. Hinta 10,98.
Vaaleankeltainen, hedelmäinen tuoksu ja kuiva (5g/l), hapokas sekä kevyen yrttinen ja mausteinen maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti