Itsenäisyyden ilmentymät

Itsenäisyys on iloinen asia. Joillekin se on itsenäisyyspäivän iltana kaksi kynttilää ikkunanlaudalla, toisille lasillinen kuohuvaa itsenäisyyden kunniaksi, osalla nousee Suomen lippu salkoon ja osa seuraa Itsenäisyyspäivän vastaanottoa Presidentin linnassa.

Kynttilämuodostelma Suomen lipusta juhlistaa ja valaisee Suomen Itsenäisyyspäivää.

Sota-ajan miekka, kranaatin hylsyt ja Marskin Ryyppy ovat osa Suomen itsenäisyyden taivalta.

Veijo Meren Manillaköyden tapaan Suomeen kulkeutunut miekka on alkujaan venäläinen kasakan miekka huotralla. Lievästi kaareutuva miekka on peräisin vuodelta 1928, ja sen muoto tulee Kaukasiasta. Miekan kahvassa C.C.C.P.:n mukaisesti viisisakarainen tähti, vasara ja sirppi. Huotrassa on mukana irrotettava pistin.

Havelin malja on tullut tunnetuksi keskieurooppalaisen ravintolan U’Modre Kachnicky’n (Sininen Ankanpoikanen) aromilasina. Ainutlaatuinen suupuhallettu, käsin tehty lasi on noin 35 cm korkea ja painaa 680 grammaa. Lasin paksuus on 2 mm ja vetoisuus noin 2 l. Havelin maljassa juoman tuoksut ja ominaisuudet nousevat todella hyvin esille, ja laseja kilistettäessä sointi on kuin pienten kirkonkellojen.
 
                                     
Mannerheimin sodanaikaisen adjutantin Ragnar Grönvallin mukaan aidon Marskin ryypyn rakenne on;
Eau-de Vie de la table Ronde de St. Michel: 1 l Linie-Aquavit, 2 cl vermuttia, 1 cl giniä
Tarjoillaan huurteisena, lasi piripintaan täytettynä ja nautitaan läikyttämättä. Juodaan joko kahdella siemauksella tai ”pureskellen”. Kyynärpään ollessa suoraan vartalosta ulospäin, lasi tuodaan lähelle vartaloa, katsotaan vastapäätä istuvaa silmiin ja kohotetaan lasi kohti suuta.
Marskin Ryyppy. Suomi, Lignell & Piispanen. Alko nro 412. Hinta 21,00.
Väritön, pomeranssinkuorinen tuoksu ja kuiva (3 g/l), tasapainoinen, hennon yrttinen ja mausteinen maku.
Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva ja Heikki Remes
 www.viinimies.com

HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti