Kello käy ja vuosi vaihtuu

Vuodenvaihteessa juhlitaan perinteisesti vanhan vuoden vaihtumista uuteen. Kellon lähestyessä puolta yötä nostetaan uuden vuoden tinat, raketit ja samppanja esille. Niiden avulla vuosi vaihtuu juhlavasti ja samalla voidaan ennustaa tulevan vuoden tapahtumista sekä tehdä lupauksia alkavalle vuodelle.

 

Samppanjat vastaanottavat uutta vuotta
Samppanja on klassinen valinta, kun vuoden vaihteessa nautitaan laadukkaasta ja mieleenpainuvasta kuohuviinistä tervetuliaisjuomana tai erilaisten ruokien kanssa, Samppanjassa yhdistyvät tyylikkyys, raikkaus ja kupliva voima. Samppanjan nimi on varattu Ranskan Champagnen maakunnasta tuleville kuohuviineille. Sen ainutlaatuisuus koostuu monesta tekijästä. Oleellisimpia ovat rypäleiden kasvualustan kalkkinen maaperä sekä alueen viileä ilmasto. Samppanjan pitää läpäistä tiukka laatuluokitus, muun muassa valmistusmenetelmän ja käytettävien rypäleiden suhteen.
   Valmistukseen voidaan käyttää vain kolmea rypälelajiketta. Valkoinen Chardonnay tuo viiniin eleganssia. Punaisista rypäleistä Pinot Noir antaa viinisekoitukselle rungon ja Pinot Meunier hedelmäisyyden. Samppanja syntyy kahden käymisen kautta. Ensimmäisessä valmistuu normaali perusviini, kun hiivasolut muuttavat sokerin alkoholiksi. Hiivan ja sokerin lisäys viiniin saa aikaan toisen käymisen. Se tapahtuu paineen alla pullossa, jolloin käymisessä syntyvä hiilidioksidi sitoutuu viiniin muodostaen kuohuviinille tutut kuplat.
   Vuodenvaihteen viinivalinnoissa voi maistella viinirypäleiden kasvupaikan, ilmasto-olosuhteiden ja kypsyttämisen vaikutusta lopputulokseen. Isommalle porukalle useampi viinivaihtoehto tuo mukavaa vaihtelua ja valinnanvaraa. Samppanjan keveys ja vivahteikkuus sekä runsaat hedelmähapot ja leipämäinen maku sopivat hyvin vuodenvaihteen pienten ja erilaisten makualojen makuihin. Makeahko samppanja ja sen raikkaus tasapainottavat makeahkojen sekä kermaisten ruokapalojen pehmeätä makumaailmaa, ja vuosikerta samppanjan vivahteikkuus tuo erityistä juhlavuutta vuodenvaihteen juhlintaan.Viinilasillinen:
Mumm Le Demi-Sec. Ranska, Champagne. Alko nro 8751. Hinta 39,90.
Vaaleankeltainen, tuoksu makean hedelmäinen ja maku puolimakea (40 g/l), omenainen, hennon paahteinen.

Charles Heidsieck Brut Vintage. Ranska, Champagne 2005. Ravintolamyynnissä.
Kullankeltainen, tuoksu pähkinäinen ja kuiva (11 g/l), aprikoosinen, viikunainen, kermainen ja pitkä maku.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti