Jouluviineissä on vaihtoehtoja ja valinnanvaraa

Joulupöydän viinivalinnoissa on hyvä varautua useammanlaiseen viiniin, niin rypäleiden, maiden kuin valmistustavan sekä aromeiden suhteen.

Chateau de Seguin on klassinen ranskalainen punaviini, joka on jouluviini Bordeaux’n viinien ystäville. Laadukkuutensa ja aromikkuutensa ansiosta se on maukas kumppani erityisesti jälkiruoaksi tarjottujen juustojen kumppanina. Kahden eri vuosikerran väliset viinit antavat mahdollisuuden tutustua viinien ikääntymiseen ja sen ilmenemiseen niin värissä, tuoksussa kuin maussa.

Espanjalaiset punaviinit Riojasta ja Prioratosta ovat joulun ykkösviinejä suomalaisille viiniystäville. Riojalaisessa Marques de Riscalissa vallitsee Tempranillon marjaisuus sekä mausteisuus. Viineille tunnusomainen tammikypsytys tuo viinin pehmeyttä ja paahteisuutta. Prioraton Gratavinumin 2πr on intensiivinen punaviini, jossa alueen kivikkoinen ja köyhä maaperä sekä tiukat kasvuolosuhteet on aistittavissa viinissä. Vivahteikkuutensa ja mausteisuutensa puolesta se on omiaan juustopöytään tai loppuillan meditaatioviiniksi.

Chileläiset Elqui Valleyn viinit istuvat luonnikkaasti mausteiseen ja monipuoliseen joulupöytään. Punainen Mayu valmistetaan Carmenere-rypäleestä, joten hedelmäisten ja pehmeiden rypäleidensä puolesta se on ilmetty jouluviini. Viinin rypäleet tulevat 600 metrin korkeudelta Andien rinteiltä, joten niissä on vivahteikkuutta ja voimaan. Osittainen appassimento kuivaa rypäleistä. Sama appassimento antaa valkoiselle Mayulle makuun pehmeyttä. Riesling-rypäleet kypsyvät yli kilometrin korkeudella Andien rinteillä antaen viinin raikkautta ja mineraalisuutta.

Italian Tommasin viiniparissa on jouluviinejä inter pares. Ripassoa ja Amaronea yhdistää moni tekijä; alue, rypäleet ja ikivanha valmistumenetelmä (appassimento). Appasimentossa rypäleiden kuivattamisen kautta saadaan kuivia, lähes rusinoituneita rypäleitä. Niistä puristetaan aromikasta ja intensiivistä rypälemehua.
   Amarone on Valpolicellan viineistä arvostetuin ja monimuotoisin. Syys‒lokakuussa Amaroneen käsinpoimitut kypsät rypäleet siirretään muovisissa koreissa kuivaan ja hyvin ilmastoituun kuivaushuoneeseen, fruttaioon. Tammikuuhun mennessä rypäleistä on haihtunut vettä noin puolet rypäleiden painosta, ja kuivuneiden rypäleiden sokeripitoisuus on noussut 30-40 prosenttia. Samalla rypäleiden aromaattisuus ja hapot ovat tiivistyneet, kuten myös niiden fenolit sekä tanniinit. Kuivatuista rusinaisista rypäleistä puristetaan viinimehu, joka saa käydä 50 päivää suurissa avonaisissa tammitynnyreissä. Tämän jälkeen viini siirretään tammisiin tynnyreihin, joissa toinen käyminen lisää entisestään viinin väriä, aromeja, tanniinisuutta ja alkoholia. Lopullisen silauksensa viini saa kypsyessään usean vuoden ajan tammitynnyreissä. Näin viini saa vahvuutta, muhevuutta, hienostuneisuutta sekä vivahteikkuutta.
   Ripasso Valpolicellan aromikkuuden ja pyöreyden takana on kolme käymistä; normaali, ripasso (uudelleen käyminen) ja malolaktinen. Ripasson valmistukseen käytetään Amarone-viinien valmistuksesta jäänyttä rypälemäskiä. Syksyllä normaalisti valmistettu Valpolicella-viini laitetaan seuraavana keväänä käymään uudelleen kymmenen päivän ajaksi Amaronen rypälemäskiin. Tämä toinen käyminen antaa viinille erityistä täyteläisyyttä ja aromaattisuutta sekä nostaa sen alkoholipitoisuutta. Viiniä kypsytetään vielä slovenialaisessa tammessa lähes kahden vuoden ajan ennen pullottamista. 

Viinilasillinen:
Château de Sequin Cuvée Prestige. Ranska, Bordeaux 2012/1992. M, CS, PV. Alko nro 5406. Hinta 19,90/35,00.
Punainen, tuoksu maanläheinen, hedelmäinen ja maku keskitäyteläinen, pehmeän tanniininen, napakka ja yrttinen.

Mayu Riesling. Chile, Elqui Valley 2014. Alko tilausvalikoimanro 903287. Hinta 10,90.
Vaaleanvihertävä, tuoksu sitruksinen ja kuiva, kypsän omenainen, hapokas sekä mineraalinen maku.

Mayu Reserva Carmenère. Chile Elqui Valley 2013. Alko nro 401557. Hinta 13,98.
Tummanpunainen, hyvin marjaisa ja aromaattinen viini, maku on voimakas, tamminen sekä mausteinen.

Marqués de Riscal Reserva. Espanja, Rioja 2011. Tempranillo, Graciano, Mazuelo. Alko nro 7143. Hinta 19,98.
Punainen, tuoksu herukkainen, ja maku täyteläinen, viikunainen, nahkainen, tamminen sekä pitkä.

Gratavinum 2PR. Espanja, Priorato 2010. Gre., Car., CS, Syrah,. Alko tilausvalikoimanro 917157. Hinta 31,90.
Tummanpunaeinen, tuoksu marjainen ja maku täyteläinen, mausteinen ja nahkainen sekä vivahteikas.

Tommasi Ripasso Valpolicella. Italia, Valpolicella 2009. Alko nro 429567. Hinta 17,98. Sokeria 8g/l. Alkoholi 13%.
Tummanpunainen, marjaisa sekä mausteinen ja maultaan täyteläinen, luumuinen, kypsä sekä hennon tamminen.

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico. Italia, Valpolicella 2007. Alko 46477. Hinta 36,30. Alkoholi 15%. 
Syvänpunainen, kypsän marjainen ja maultaan erittäin täyteläinen, viikunainen, tamminen sekä pitkä. Sokeria 11g/l. 

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti