Extremadura vie löytöretkelle

Extremaduran itsehallintoalue sijaitsee Espanjan luoteisosassa naapureinaan Portugali lännessä ja Andalusia etelässä. Maakunnan olemassaolo tiedostetaan, silti sitä voisi kuvata hyvin säilyneeksi julkiseksi salaisuudeksi! Extremadura on matkailijan todellinen toivekohde, eräänlainen nykyajan löytöretki. Se täyttää matkamiehen toiveet tarjoten uusia sekä innostavia vaihtoehtoja, niin tavalliselle tallaajalle kuin kulttuurista tai gastronomiasta kiinnostuneille. Se on myös oiva kohde urheilijoille tai luontoihmisille.

Caceresin vanha kaupunki on yksi parhaiten säilyneistä Espanjan keskiaikaista pikkukaupungeista. Unescon maailman perintökohteeksi vuonna 1986 nimeämässä vanhassa kaupungissa voi ihastella goottilaisen, islamistisen, roomalaisen ja Italian renessanssiajan tyylin mukaisia rakennuksia. Käveleminen kapeilla kujilla, istahtaminen kahvilaan pienelle aukiolle tai kapuaminen kaupungin ikivanhoille muureille antaa historialle elävyyttä ja perspektiiviä.

Trujillo on vanhojen puolustusmuurien ympäröimä pikkukaupunki, jonka värikäs historia elää rakennuksissa, monumenteissä ja maailmanhistoriasta kuuluisissa henkilöissä. Kaupungin yläosa on vahva entisaikainen linnoitus, joka pitää sisällään osia maurilaisista rakennelmista 800 luvulta, ja jota ympäröivällä muurilla on pituutta 900 metriä. Maisema Trujillosta ja sen ympäristöstä antaa hyvän käsityksen eteläisestä Extremadurasta. Kaupungit ovat sijoittuneet harvakseltaan ja usein korkeille paikolle sekä niille rakennettujen linnoitusten ympärille. Ympäristö on tasaista ulottuen silmänkantamattomiin, jossa horisontissa siintävät vuoret. Alueen keskiosa sijaitsee noin 400 metrin korkeudella merenpinnasta. Extremadurassa voi nauttia auringonpaisteesta, jota riittää keskimäärin 3000 tuntia vuodessa.

Trujillosta ovat syntyjään konkistadorit Francisco Pizarro, Perun valloittaja ja Francisco de Orellana, Amazonjoen kartoittaja. Extremadurasta on lähtöisin useampikin maailmavalloittaja ja konkistadori, heistä tunnetuimpana Badajozissa syntynyt Hernan Cortes.

Extremaduran hallinnollinen pääkaupunkina on Merida, joka on perustettu vuonna 25 ennen ajanlaskumme alkua. Unesco on luokitellut kaupungin maailmanperintökohteeksi, jossa on Rooman vallan aikaisia rakennuksia, kuten Roomalainen teatteri, Amfiteatteri ja Roomalainen silta.

Zafra on yksi Extremaduran viehättävimmistä pienistä kaupungeista. Se sijaitsee alueen eteläosassa ja sitä kuvaa hyvin kaupungin saamat lisänimet, kuten pikku Sevilla tai valkoinen kaupunki. Historiallisesti Zafra on sijainnut strategisesti tärkeällä Hopeatiellä, ja se on ollut niin roomalaisten kuin maurien hallinnassa.

Zafran maurilaisajan vaikutteita on hyvin nähtävissä talojen rakennelmissa, kuten sisäpihoissa tai eteistiloissa.

Extremadura tarjoaa makuja etsivälle maukkaan kattauksen
Ruoka ja juoma ovat oleellinen osa matkustamista, joskus jopa sen lähtökohta ja ohjelman runko. Extremaduran taloudellisesti vähäinen tuottavuus kääntyy alueen rikkaudeksi puhuttaessa Espanjan arvostetuimmista ja maukkaimmista ruokatuotteista. Yksinkertaiset, mutta hyvin laadukkaat ruoka-aineet tarjoavat todellisia makuelämyksiä, kuten Iberian ilmakuivatut kinkut, Torta del Casar -juustot, paprikat, oliiviöljy ja viinit.

Jamon Iberico on Extremaduran ehdoton käyntikortti ja valtti, joka aromikkuudellaan ja pehmeydellään saattaa maistelijan ilmakuivatun kinkun saloihin. Iberian kinkun löytää lähes takuuvarmasti ruokapöydästä pitkin päivää, aina aamupalasta iltapalaan asti.

Ilmakuivattu kinkku ei ole mitä tahansa porsasta, vaan parhaimmillaan suussa sulavaa, erityisen hienostunutta ja vivahteikasta Jamon Ibérico de Bellotaa. Iberico kinkun leikkaaminenkin on ammattitaidon ja pitkäaikaisen kokemuksen tulos. Miguel Angel Grinonin kouluttautuminen ammattitaitoiseksi kinkunleikkaajaksi on vienyt kuusi vuotta. Aitoon espanjalaiseen tapaan leikatut kinkkusiivut ovat ohuita, lähes läpinäkyviä ja pieniä neliömuotoisia, suuhun sopivia siivuja. Ne leikataan terävällä, fileointiveitsen tapaisella leveähköllä veitsellä telineeseen kiinnitetystä potkasta kevyesti sahaten.

Mustat Iberico-porsaat liikkuvat vapaina ja syövät tammenterhoja Badajozin vehreillä laitumilla (dehesas). Olosuhteet ja luonnonmukainen ravinto takaavat porsaiden lihan erityisen mureuden ja ainutlaatuisen marmoroituneen rasvaisuuden, joka tekee lihasta terveellisen sekä nautittavan herkun.

Juustojen juhlaa
Extremaduran juustoissa on kaksi tuotetta, jotka sijoittuvat Espanjan juustomaailman huipulle. Trujillon alueen lbores on puolikova vuohenjuusto, jonka pintaan on hierottu oliivia ja paprikaa. Juuston maku on pähkinäinen, aromaattinen ja voinen. Torta del Casar ja samantyylinen Torta de la Serena ovat kiistatta Extremaduran halutuimpia ja erikoisimpia juustoja.

Torta del Casar tehdään lampaan maidosta ja erikoisuutena on juuston juoksettamisessa käytettävät takiaisen kukinnon emin kuivat osat. Näin valkohomejuusto saa makuunsa voimaa ja happamuutta.

Perinteisesti Torta del Casar -juusto avataan leikkaamalla kansi auki ja maistelemalla kermaista, paksua sisusta leipäpalalla kaapimalla.

Aromikkuus ja nautinnollisuus ovat ruokailun lähtökohtana
Extremaduran ravintolamaailmassa pöytä katetaan maistuvilla herkuilla, jotka on valmistettu, tuoreista, luonnonmukaisista ja lähellä tuotetuista raaka-aineista. Tarjolla on niin kotiruokaa kuin kansainväliseen makuun ja tapaan rakennettuja ruokakattauksia.

Javier Martin on Caceresissa toimiva ravintola, joka käy erinomaisesta ja laadukkaasta esimerkistä espanjalaisten ravintoloiden hyvyydestä. Ravintola on tunnettu korkealaatuisesta ruosta, persoonallisesta tyylistä ja esillepanosta sekä hienosta palvelusta. Javier Martinin keittiö on sekoitus perinteistä Cacerin keittiötä ja modernia uutta ruokakulttuuria. Ei ihme, että Javier Martin omaa yhden Michelin tähden, ja toisaalta Caceres on valittu vuoden 2015 Espanjan gastronomian pääkaupungiksi.

Härän sisäfileen, foie gras’n ja torta del casarin annos käy esimerkkinä Javier Martinin maistuvasta ja yksikertaisesta ruoka-annoksesta.

Almendralejossa, Badajozissa sijaitseva Restaurante Nandos on perinteinen alueen raaka-aineita hyödyntävä ja lähiruokaa kunnioittava ravintola. Perinteinen papukeitto on maistuva ja oiva näyte ravintolan laadukkaasta ja osaavasta keittotaidosta.

Yöpyminen perinteisessä hotellissa on elämys
Extremadurassa, kuten muuallakin Espanjassa, yhteiskunnan omistamat hotellit tarjoavat yöpymisen lisäksi hieman ainutlaatuisuutta, vanhanaikaista ylellisyyttä sekä keskeistä sijaintia majoitusta etsiessä. Paradores on valtion omistama hotelliketju, joiden hotellit sjaitsevat usein historiallisissa rakennuksissa. Extremaduran Pradorit ovat sijoittuneet Zafran, Méridan, Trujillon, Cáceresin, Plasencian and Jarandilla de la Veran kaupunkeihin. Extremaduran alueellisella hallinnolla on oma Hospederia-ketjunsa, joka tarjoaa Paradoresin tapaisia majoitusratkaisuja pienemmissä kaupungeissa ja kylissä.
 
 
Paradores-hotelleissa on laatua ja tyylikkyyttä aina oleskelutiloja myöten.

Vapaa-ajan ja harrastusten aktiviteeteissa on valinnanvaraa
Tämän ajan matkustajat ja reissaajat kaipaavat aktiviteetteja lomamatkallakin. Extremaduran luonto alueen pohjoisosassa ja länsirajan vuoristossa tarjoaa aktiiviselle liikkujalle tai luontoihmiselle monipuoliset harrastusmahdollisuudet vaelteluun, maastopyöräilyyn, metsästykseen ja kalastukseen. Monfraguen Kansallispuisto on lintuihmisten mekka Euroopassa. Se sijaitsee Trujillon pohjoispuolella myötäillen Tagus-joen kulkusuuntaa idästä länteen.

Cayena Kitchen Club on Caceresissa sijaitseva koulutus- ja näytöskeittiö, josta ruoka-alasta kiinnostuneet voivat hakea oppia ja kokemusta. Ajankuvan mukaisesti siellä järjestetään ruokakursseja, joilla osallistujat pääsevät keittiömestareiden ohjauksessa itse kokkaamaan perinteisiä ruokia päivitettynä tämän ajan muotivirtauksiin.

Cayena Kitchen Clubilla on oma ravintola koulutus- ja näytöskeittiön yhteydessä. Clubin asiakkaat pääsevät maistelemaan omia tuotoksiaan, josta turskasta, lehtisalaatista, valkosipulista, manteleista valmistettu annos on näyttävä esimerkki.

Omaa kehoaan ja mielenrauhaa vaaliville Extremadurasta löytyy kylpylöitä ja vapaa-ajan viettopaikkoja joissa vaalitaan kiireettömyyttä ja rauhallisuutta. Kokonaisvaltaista ja hyvän mielen/olotilan vaalimista toteutetaan El Raposo Balneario Spassa, jossa yrtit ovat oleellinen osa hoitoa ja hyvinvointia.

Viinimatkailu tarjoaa ainutlaatuisuutta ja maanläheisyyttä
Extremaduran viinihistorian juuret ulottuvat hyvin kauas historiaan, aikakauteen paljon ennen ajanlaskumme alkua. Alueen viinimaailmassa alkoi uusi ajanjakso ja murtautuminen laajempaan tietoisuuteen kun sille myönnettiin Ribera del Guadiana D.O. -oikeudet vuonna 1999. Extremaduran D.O. -alue jakaantuu kuuteen alavyöhykkeeseen, joilla jokaisella on oma vahvuutensa erityisesti maaperän ja ilmaston osalta. Uusien nuorten viinintekijöiden, uusitun teknologian, laadun parantamisen sekä omien, lähinnä alkuperäisten valkoisten rypälelajikkeiden kautta Extremaduran viinituotanto tarjoaa mielenkiintoisia viinivaihtoehtoja. Oma erikoispiirteensä on Almendralejossa tuotettava Cava. Almendralejon kaupunki on yksi Espanjan seitsemästä alueesta joissa Cavan tuotanto (D.O. Cava) on sallittu. Extremaduran viinien ainutlaatuiset rypäleet, monipuolinen maaperä ja sen viinit, sekä kasvava viinimatkailu tarjoavat hyvät mahdollisuudet kokea jotain uutta perinteisellä viinialalla.

Viinimatkailu ja osallistuminen rypäleiden poimintaan on mielenkiintoinen sekä opettava tapa päästä sisälle viinimaailmaan. Valkoisten rypäleiden poiminta menossa Bodegas Toribion tarhalla Badajozissa.

Keskustelut ja viinintekijöiltä saadut taustatiedot satokaudesta sekä viinintekemisen saloista syventävät viiniosaamista. Bodegas Romale on yksi harvoja Cavan tuottajia Almendralejossa.

Bodegas Habla on viinitila Trujillossa, jonka tastinghuoneesta aukeaa suoraan näkymä viinitarhalle.

Extremaduran viineissä on monipuolisuutta ja laatua, kuten Ribera del Guadianan Pardina valkoviini, Bodegas Romalen Privilegio de Romale Cava Brut Nature Reserva, Bodegas Toribion Golosina Eva valkoviini, Bodegas San Marcosin Campobarro Rosado roseviini ja Bodebas Hablan N:o 12 Syrah punaviini.


Matkakassa:
-lentolippu Helsinki ─ Madrid ─ Helsinki, suora 270 euroa, välilaskulla noin 220 euroa
-autonvuokraus Madrid – Extremadura, ajoa 1000 km – Madrid, 0,3 euroa/km
-linja-auto pikalinja Madrid─ Extremadura 32 euroa, ajoaika noin 4 tuntia
-hotelliyö 40-90 euroa
-kahvikuppi 1,00 euroa
-lounas viinilasilla 14,00 euroa
-illallinen 25,00 euroa
-viinilasillinen 2,25 euroa

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Extremadura Turismo ja Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti