Jouluinen makupunos

Poro ja porsas ovat pääosissa talvikauden ruokapöydässä. Niiden sisäfileistä saa mureaa ruokaa ja ne kypsyvät nopeasti. Esillepanoon saa näyttävyyttä valmistamalla lettejä, joissa poro ja possu limittyvät kauniiksi punokseksi. Punajuuripyree ja punaviinikastike syventävät kokonaisuutta niin makujen kuin väriensä puolesta.

                    

Poron ja porsaan lettipunos korostaa maanläheisiä makuja, 4 annosta
3 kpl poron sisäfileitä, noin 150g/kpl
porsaan sisäfile, noin 500 g
mustapippuria rouhittuna
merisuolaa rouhittuna
voita

Poista fileistä nahka ja sidekalvot. Leikkaa poronfileet puoliksi pituussuuntaan. Katkaise porsaanfile puoliksi ja leikkaa puolikkaista pitkittäissuuntaisia, poronfileen paksuisia suikaleita. Tee letit kolmella suikaleella ja kiinnitä päistään coktailtikuilla. Käytä punokseen molempia fileitä. Mausta letit, ja ota punoksiin hieman väriä kuumalla pannulla voissa käännellen. Nosta punokset voideltuun uunivuokaan ja anna kypsyä uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Tarjoile puikulaperunoiden, keitettyjen papujen, punajuuripyreen ja viinikastikkeen kanssa.

                    

Punajuuripyree tuo väriä ja makua ruoka-annokseen
200 g punajuuria
200 g palsternakkaa
vettä
suolaa/sokeria
noin 1 rkl creme fraichea
½ tl inkivääriä
½ tl piparjuuritahnaa

Kuori ja keitä pilkotut juurekset vähässä vedessä kypsiksi. Soseuta keitos, mausta ja ohenna creme fraichella.

                    

Punaviinikastike:
1 valkosipulinkynsi
2 salottisipulia
3 rkl oliiviöljyä
1 oksa rosmariinia
4 rkl balsamiviinietikkaa
4 dl puna-/port-/madeiraviiniä
4 dl demiglasea tai lihalientä
2 rkl voita

Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä pannulla öljyssä muutama minuutti. Lisää pannulle rosmariini. Jatka kuullottamista muutama minuutti koko ajan sekoitellen. Kaada pannulle balsamiviinietikka ja keitä, kunnes se on haihtunut. Lisää viini ja jatka keittämistä, kunnes nestettä on jäljellä reilu desi. Lisää lihaliemi ja keitä, kunnes kastiketta on jäljellä noin 3 desilitraa. Poista rosmariini. Lisää joukkoon voi ja sekoita. Jos haluat paksumpaa kastiketta, saosta se maissitärkkelyksellä.


Punaviineissä on sydäntalven taikaa
Talviset elämykset, lumi ja pakkanen, suorastaan vaativat ruokapöytään voimaa ja runsautta. Poron ja porsaan vivahteikas ja pehmeä makumaailma saa kypsistä punaviineistä täydennystä väri- ja aromimaailmaan. Oleellista viinivalinnan kannalta on lihojen paistoaste. Porsaan tullessa kypsäksi jää poro hennon roseiseksi. Paistos saa myös paahteisia makuvivahteita pannulla käydessään. Tähän makukokonaisuuteen juurespyree tuo maanläheisyyttä, ja punaviinikastike makeaa täyteläisyyttä. Viiniksi valitaan vivahteikas ja keskitanniininen punaviini, jossa on hedelmäisyyttä ja voimaa. Vaihtoehtoja voi hakea Uuden Maailman punaviineistä. Jacob’s Creek Double Barrel Shiraz on todellinen liharuokien punaviini, jossa viinin mausteisuus rakentaa tyylikkään makuelämyksen lihapunoksen kumppanina. Cabernet Sauvignon punaviinit, Santa Helena Gran Reserva Cabernet Sauvignon ja Jacob’s Creek Double Barrel Cabernet Sauvignon 4th vintage ovat yhden rypälelajikkeen viinejä. Ne osoittavat että samalla rypäleellä on monta muotoa, ja sen että viinin hyvä hinta-laatusuhde toteutuu monella tasolla. Australialaiset Double Barrel -punaviinit ovat saaneet hienot täydentävät makuvivahteet kun ne on viimeistelty käytetyissä viskitynnyreissä.

                    
Viinilasillinen:
Jacob’s Creek Double Barrel Shiraz. Australia 2019. Alko 911257. Hinta 17,98.
Karmiininpunainen, tuoksu mausteinen ja maku täyteläinen, keskitanniininen, viikunainen, mausteinen ja tamminen.

Santa Helena Gran Reserva Cabernet Sauvignon. Chile, Central Valley 2019. Alko 4992. Hinta 10,99.
Punainen, tuoksu tumman kirsikkainen, maku täyteläinen, keskitanniininen, karpaloinen, mokkainen, mehevä.

Jacob’s Creek Double Barrel Cabernet Sauvignon 4th vintage. Australia. Alko 911257. Hinta 18,99.
Tummanpunainen, tuoksu mustaherukkainen ja maku täyteläinen, mausteinen, keskitanniininen ja paahteinen.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
wwww.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti