VALIOluokan makuja lasissa ja lautasella

Herkuttelu on sallittua, jopa toivottavaakin, sillä se tarjoaa monta hyvää syytä niin makujen kuin hyvän olon sekä terveyden suhteen! Helpoimmillaan sen on pala juustoa viinilasillisen kera. Mikäli porukkaa on koolla hieman enemmän ja halutaan enemmän maisteltavaa ja vertailtavaa, niin se onnistuu hyvin kun pöydälle nostaa kaksi Valion juustoa ja kaksi Riojan punaviiniä. Siinä on elämyksiä ja haastetta kerrakseen.

Juustotarjoilu on kahden kauppa
Juustojen maistelu on antoisinta mukavassa seurassa. Nyt maistelussa on kaksi Valion juustoa, Keisarinna ja Mustaleima. Täyteläiset ja aromikkaat kolmiojuustot sopivat hyvin viinien makukumppaneiksi.
   Valio Keisarinna® on etelä-eurooppalaisesta juustokulttuurista rakentunut Valion menestysjuusto. Rakenteeltaan Keisarinna on goudamaisen kimmoisa, hieman kiteinen, ja maussa on karamellimaista vivahteikkuutta, aromikkuutta sekä suolaisuutta. Keisarinna on ylivertainen juusto erityisesti herkutteluun.
   Valio Mustaleima™ on vähintään 9 kuukautta kypsytetty itkevä emmental-juusto. Pitkässä kypsytyksessä juusto saa reikäisyytensä, jossa kypsytyksen aikana Emmentalin koloihin kertyy aromikasta nestettä. Mustaleiman voimakkaassa maussa voi erottaa pähkinäisen ja hieman sipulisenkin aromin. Voimakas ja täyteläinen juusto sopii parhaiten herkutteluun niin arkeen kuin juhlaankin.

Viinin ja juuston liitto sitoo nautinnot yhteen
Juustot ja viinit maistuvat hyvin erikseenkin, mutta yhtä aikaa nautittuna niiden harmoninen liitto tarjoaa vivahteikkaita makuelämyksiä. Mieluisin yhdistelmä juustoille ja viineille löytyy, kun niitä maistelee ristikkäin. Viinivaihtoehtoina maistelussa ovat riojalaiset Coto de Imaz Reserva ja Coto de Imaz Gran Reserva. Viinit tulevat arvostetulta El Coton viinitilalta Rioja Altan alueelta. Viinit tarjoavat mahdollisuuden maistaa ja vertailla tammitynnyri ja pullokypsytyksen tuomia eroja espanjalaisten Reserva ja Gran Reserva -viinien kohdalla.
   Perinteisesti Riojan punaviinit jaetaan kolmeen luokkaan sen mukaan, kuinka kauan viini on kypsynyt ensin tynnyrissä ja sitten pullossa: crianza, reserva ja gran reserva. El Coton crianzat kypsyvät yli vuoden tynnyrissä ja noin kahdeksan kuukautta pullossa. Reservat saavat olla tammessa lähes kaksi vuotta ja pullossa toiset kaksi vuotta. Gran reservaa kypsytetään reilut viisi vuotta tynnyrissä ja pullossa, mistä vähintään kaksi vuotta tynnyrissä.


Viinilasillinen:
Coto de Imaz Reserva. Espanja, Rioja 2017. Tempranillo. Alko 935201. Hinta 18,65.
Tummanpunainen, tuoksu kirsikkainen, maku täyteläinen, tanniininen, viikunainen, tamminen sekä vivahteikas.

Coto de Imaz Gran Reserva. Espanja, Rioja 2015. Tempranillo. Alko 454907. Hinta 26,98.
Tiilenpunainen, tuoksu karpaloinen, maku täyteläinen, kypsän tanniininen, nahkainen, tamminen, hennon vaniljainen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti