Luxemburgin ja Ranskan crémantit kilpasilla

Crémantit, nuo samppanjan varteenotettavat kilpailijat, niin kuplissa kuin hinta-laatusuhteessa, asettautuvat vastakkain Luxemburgissa kesäkuun alussa. Kyseessä on Luxemburgin ja Ranskan crémattien välinen taisto. Arvovaltainen jury pisteyttää 700 eri viininäytettä neljässä eri kategoriassa. Miten käy, siitä myöhemmin.

Crémanteissa on vaihtoehtoja maan, rypäleiden ja tekotavan mukaan.

Crémantit ovat laadukkaita kuohuviinejä, jotka tehdään perinteisellä menetelmällä samppanjan tapaan, eli kahden käymisen kautta. Siinä toinen käyminen tapahtuu perinteisesti pullossa. Crématit eroavat samppanjasta ainakin kolmessa kohdassa. Ranskassa crémantiksi kutsutaan, Alsacen, Bordeauxin, Bourgognen, Dien, Juran, Limouxin, ja Loiren alueilla tehtyjä laatuluokiteltuja kuohuviinejä erotuksena Champagnen alueen kuohuviineihin, samppanjoihin. Toinen ero johtuu viinitahojen maaperästä, sillä kullakin kasvupaikalla on oma terroir. Kolmas ero tulee viineihin käytetyistä viinirypäleistä. Samppanjaan voidaan käyttää vain kolmea eri rypälettä, nimittäin valkoista Chardonnayta ja punaisia Pinot Noiria sekä Pinot Meunieriä. Crémanteissa rypälevalikoima on vapaampi.

Parsa maistuu crémanttien kanssa
Kevään ja alkukesän perinteinen herkku parsa taipuu ruoanlaittajan toiveisiin suosiolla. Parsaa nautitaan monessa muodossa; perinteiseen tapaan keitettynä, keittona, grillattuna, ja jopa tuoreeltaan suoraan penkistä. Lounasaterialla parsan kumppaniksi lautaselle voi nostaa uppomunan ja ilmakuivattua kinkkua.
   
Parsaa pannulla kahdelle (valmistusaika 15 min):
1 l vettä
1 dl etikkaa
suolaa
2 kananmunaa
1 nippu tuoreita, ohuita parsatankoja
ilmakuivattua kinkkua
oliiviöljyä
2 paahtoleipää rapeaksi paahdettuna
Keitä vesi korkeareunaisessa kasarissa, lisää etikka ja suola. Säädä lämpö, jotta vesi poreilee vain hieman. Riko munat yksitellen, ja valuta varovasti veteen. Anna kypsyä 4‒5 minuuttia, kunnes valkuainen hyytyy. Nosta munat vedestä reikäkauhalla lautaselle syrjään.
Huuhdo parsat, poista puumainen kantaosa ja kuori tyviosien kovat pinnat pois. Paista kuumalla pannulla 1‒2 minuuttia ja nosta lautaselle paahtoleivän päälle. Parsa on parhaimmillaan al dente, sillä lähes kypsäksi paistettuna sen rakenne säilyy kiinteänä ja pureksittavana.
Nosta uppomuna parsan ja ilmakuivatun kinkun kaveriksi. Annoksen päälle voi pirskotella hieman oliiviöljyä makua antamaan. Tarjoile annoksen kanssa lasillinen hyvin viilennettyä crémanttia.


Parsa ja crémant on tyylikäs yhdistelmä.

Parsan hento maku kaipaa rinnalleen mietoja viinikumppaneita. Uppomuna tuo lounasannokseen täyteläisyyttä ja ilmakuivattu kinkku suolaista vivahteikkuutta. Crémant on tyylikäs ateriaviini, joka aromien ja hapokkuuden puolesta hyvinkin sopii parsan kaveriksi. Crémanttien pehmeissä aromeissa on häivähdys sitrushedelmää ja omenaista kirpeyttä, jotka tasapainottavat aterian viinillisiä haasteita.

Viinilasillinen:
Bernard-Massard Cuvée de l’Ecusson Brut. Luxemburg. C, PN, PB, R. Alko nro 8893. Hinta 13,59.
Vihertävänkeltainen, sitruksinen tuoksu ja erittäin kuiva (13 g/l), hapokas, hedelmäinen, mineraalinen maku.

Cuvée de l’Ecusson Brut Rose. Pinot Noir. Luxemburg. Alko tilausvalikoimanro 935347. Hinta 13,59.
Vadelmanpunainen, hedelmäinen tuoksu ja erittäin kuiva (10 g/l), hennon hapokas ja marjainen maku.

Gustave Lorentz Cremant d’Alsace Brut. Ranska, Alsace. Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir. Hinta 15.
Kullankeltainen, sitruksinen ja paahteinen tuoksu sekä kuiva (16 g/l),kermainen sekä pähkinäinen maku.

Gustave Lorentz Crémant d’Alsace Brut Rosé. Pinot Noir. Alko tilausvalikoimanro 919947. Hinta 19,98.
Vaaleanpunainen, marjainen tuoksu ja kuiva (8 g/l), keskihapokas, raikas ja pitkä maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti