Grilliribsit ovat kesäkeittiön keskiössä

Kesän esirippu repesi ja grillikansa siirtyi ulkoruokintaan sopivat grilliviinit mukanaan. Yksi kesäkauden kokonaisvaltaisista nautinnoista on ulkona syöminen ja nimenoman ruoan tekeminen sekä nauttiminen mukavalla porukalla piha- tai mökkiympäristössä. Tämän kesä must-ruokaa ovat ribsit. Pienikokoisina ja esikeitettyinä niiden valmistaminen on nopeaa ja kätevää. Hintakin on kohdallaan ja viineinä maistuvat pehmeän hedelmäiset punaviinit, joiden mausteisuus sopii hyvin grilliruoan paahteisiin aromeihin.

Suomalainen järvimaisema, hiilloksen hehku ja lasillinen punaviiniä ovat oleellinen osa kesämökin grilliateriaa.

Esikypsennys varmistaa lihan pehmeyden ja kypsyyden
Kyljysrivien onnistunut grillaaminen on oikea taidon näyte, niin että lopputulos on halutun kypsä, eikä ole sitkeä, eikä karrelle palanut. Varmin ja helpoin tapa on käyttää grillaamiseen esikypsennettyä kyljyslihaa. Lihan kypsennys keittämällä perinteisesti vedessä miedolla lämmöllä on toimiva vaihtoehto. Hienostuneempi vaihtoehto on kypsentää lihat sous vide -menetelmällä tyhjiöpakattuna vesihauteessa. Niin tai näin tehtynä välitulos on pienen vaivan väärti. Sillä lopputulos, ribsien grillaaminen, on vain savuisten makujen sekä värin ottamista grillilihaan. Onnistuminen on takuuvarmaa, maku nautinnollisen pehmeää, jolloin itse kukin pääsee loistamaan grillimestarina.

 
Mehevää ja maukasta porsaan sekä naudan grilliribseistä. Porsaan kyljyslihat esivalmistetaan keittämällä vedessä juuresten ja mausteiden kanssa. Harvemmin saatavissa olevan naudanribsit ovat valmiiksi esikypsennettyjä sous vide -menetelmällä lihaliemijauheella maustetussa vedessä.
           
Grillikylki, 3─4 annosta:
noin kilo porsaanribsejä
2 pientä sipulia
1 palsternakka
10-15 kpl kokonaisia viher- ja mustapippureita
2 laakerinlehteä
0,4 dl karkeaa merisuolaa
vettä

Hiero suola kylkilihojen pintaan, leikkaa isoiksi paloiksi ja nosta kattilaan. Täytä kattila vedellä kunnes lihat peittyvät. Lisää pilkotut juurekset ja mausteet. Kypsennä liedellä miedolla lämmöllä kaksi tuntia. Anna lihojen jäähtyä keitinliemessä ja valmista välillä barbeque-kastike. Voitele lihat kastikkeella, ja laita maustumaan kylmään tunniksi. Grillaa niihin kaunis pinta ja leikkaa annospaloiksi. Tarjoile grillattujen kasvisten, viher- tai perunasalaatin sekä vaalean leivän kanssa.

barbeque-kastike:
4 rkl hunajaa
4 rkl tomaattisosetta
1 rkl soijakastiketta
4 valkosipulinkynttä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
hieman paprikajauhetta
tuoretta minttua

Notkista hunajaa hieman kattilassa ja sekoita siihen tomaattisose, soijakastike sekä hienoksi leikatut valkosipulinkynnet. Mausta seos, keitä kasaan ja anna makujen vetäytyä hetken aikaa.

Grilliviineissä on tummaa väriä, mausteisuutta sekä pehmeyttä. Pehmeän marjaisat punaviinit sopivat kypsien ja paahteisten grilliruokien viinikumppaneiksi.

Viinilasillinen:
Bearflag Dark Red Wine Blend. Yhdysvallat,Kalifornia. Syrah,Zinf.,Tempranillo,PV. Alko nro 459527. Hinta 9,49.
Tummanpunainen, marjaisa tuoksu ja keskitäyteläinen, mustikkainen, mokkainen, mausteinen ja pehmeä maku.

Santiago 1541 Syrah Cabernet Malbec. Chile, Rapel Valley 2013. Alko nro 428147. Hinta 7,98.
Tummanpunainen, pehmeän marjaisa tuoksu ja täyteläinen, metsämarjainen, kevyen yrttinen sekä pehmeä maku.

Maisemakuva: Eeva Remes
Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti