22.7.2015

Lapinlahden juusto- ja viinijuhlien juustoissa on valikoimaa ja vivahteita

 
Lapinlahdella perinteisillä juusto- ja viinijuhlilla elokuun alussa on maisteltavana monipuolisesti Valion juustoja. Joukossa on kypsytettyjä ja puolikovia juustoja, sekä tuorejuustoja ja homejuustoja.

                        
Maalaisjuustossa, Ritarissa ja Kappelissa on pehmeyttä ja aromikkuutta.

Lapinlahden Maalaisjuusto on vahvasti paikallinen juustouutuus, joka syntyy lähitilojen maidosta pohjoissavolaisella juusto-osaamisella Valion Lapinlahden juustolassa. Pakkauksissa näkyvät Pohjois-Savon maitopitäjät, kuten Kiuruvesi, Pöljä ja Muuruvesi. Maalaisjuusto on fontal-tyyppinen, normaalirasvainen juusto jota kypsytetään seitsemän viikkoa. Puolikova juusto on maultaan aromikas sekä kermaisen pehmeä ja sopii ruokailu- sekä nautiskeluhetkiin.

Valio Ritari on pitkään kypsytetty, murukoloinen ja voimakas kermajuusto. Kellertävän juuston maku on aromikas ja raikkaan hapan. Soveltuu erikoisjuustoksi tarjottimille, mutta myös voimakkaan makuisiin kuorrutuksiin hyvän sulamisominaisuuden vuoksi.

Valio Kappeli on kermainen puolikova saint paulin -juusto on alun perin ranskalaisten trappistimunkkien kehittämä juustolajike. Juustoa kypsytetään vähintään neljä viikkoa ajan. Juuston olemus on kermaisen pehmeä ja maku täyteläinen sekä miedosti hapan. Se sopii hyvin herkutteluun kuten myös juustosalaattiin.

                        
Kreivi ja Mustaleima maistuvat voimakkaiden juustojen ystäville.

Valio Alppi Kreivi on vuoristojuusto, jonka historia juontaa keskiajalle saakka. Juustoa on kypsytetty pitkään ja sen rakenne on tiivis sekä voimakas. Maussa on hedelmäisyyttä, pähkinäisyyttä ja vivahteikkuutta. Juusto sopii hyvin vaikkapa grillaukseen, uuniruokien kuorrutukseen ja kylmiin sekä lämpimiin voileipiin.

Valio Mustaleima on vähintään 9 kuukautta kypsytetty kova emmental-juusto. Sen voimakkaassa maussa voi erottaa pähkinäisen ja hieman sipulisen aromin. Emmentalin kyyneleet ovat aromikasta nestettä, jota kertyy pitkän kypsytyksen aikana juuston koloihin. Kypsytyksessä juusto saa reikäisyytensä ja makuunsa voimaa sekä täyteläisyyttä. Juusto on laktoositon, säilöntäaineeton ja soveltuu hyvin kasvisruokavalioon.

                        
Forte Special, Viola Salaattijuusto, Aura Gold ja Brie tarjoavat monipuolisuutta ja valinnanvaraa.

Valio Forte Speciale kuuluu grana-juustoihin, joille on ominaista massan kovuus, lohkeavuus ja pienet valkeat aminohappokiteet. Juustojen suolausaika on noin kolme viikkoa ja kypsytysaika vähintään yksi vuosi. Forte-juusto valmistetaan Valion Võrun tehtaalla Virossa ja lähetetään kypsymään Italiaan Parma-juustokellareiden juustotyypille parhaiden olosuhteiden takia. Forte Specialea kypsytetään vähintään 20 kuukautta. Juuston vivahteikkuus ja suolaisuus tekevät siitä sopivan mm. risottoihin ja pastoihin ja itseoikeutetusti juustopöytään. 

Valio Viola salaattijuusto on kreikkalaistyyppistä salaattijuustoa joka valmistetaan lehmänmaidosta. Salaattijuusto maistuu suolaisen kirpeältä ja mukavan happamalta. Juusto sopii nimensä mukaisesti erilaisiin salaatteihin. Se soveltuu myös leivonnaisten ja kasvisten täytteisiin, kastikkeisiin, keittoihin, munakkaisiin ja liotettuna myös jälkiruokiin.

Valio Aura Gold on noin neljä kuukautta kypsytetty sinihomejuusto sinisessä vahakuoressaan. Massa on kermanvaalea ja sinihomeen marmoroima. Rakenteeltaan juusto on hiukan haurasta ja murenevaa. Juusto on voimakasarominen, kermaisen täyteläinen ja tasapainoinen. Maku on pehmeä, hieman hapan, herkkutattimainen ja pitkään viipyvä. Soveltuu erinomaisesti juustotarjottimille ja monipuolisesti ruoanlaittoon.

Valio brie on pehmeä, ranskalainen valkohomejuusto. Miedon makuinen juusto on kypsänä täyteläinen, ja siinä on hento pähkinäinen sekä herkkusienimäinen vivahde. Koko juusto kuorineen on syötävää. Brien sisusta on usein pehmeää, jopa valuvaa. Maku vaihtelee kypsymisen edetessä miedosta hyvinkin voimakkaaseen. Käytetään juustotarjottimilla, salaateissa, juustovartaissa ja jälkiruokina.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti