Herkkutatti, riesling ja tattirisotto ovat nyt in

Nyt ne taas nousevat, tatit, ja tarjoavat samalla vastinetta vetiselle kesäsäälle. Kesän ensimmäiset tatit saavat aina innostuneen vastaanoton. Sitä odottaa innolla että pääsee leikkaamaan ne maasta ja hiertämään ensimmäisen risoton. Tattirisotossa maku on kohdallaan, kiitos tuoreiden ja hyvien raaka-aineiden. Kesän nuoret sipulit ja yrtit antavat ruokaan lisää vivahteikkuutta. Risoton rakenne tasapainoilee irtonaisuuden ja puuromaisuuden välillä. Oikeanlaisen risottoriisin valinta on tärkeää, ja mehevän risoton yksi salaisuus on kaksinkertainen nestemäärä riisiin verrattuna.
 
Tuoreus sekä virheettömyys ovat vuorokauden vanhan herkkutatin valttikortit.

Tattirisotto:
2,5 dl risottoriisiä
1 laakerinlehti
4 kevätsipulia
2 valkosipulin kynttä
1 dl pannulla kuullotettuja herkkutatteja
5 dl kanalientä
25 g voita
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja valkopippuria
valkoviiniä

Puhdista ja paloittele ensin tatit. Tosin päivän vanhoissa sienissä ei paljon pudistettavaa ole, sienet voi leikata suoraan pannulle. Kuullota ne pannulla pienessä määrässä ruokaöljyä. Kuumenna kattilassa voi sekä oliiviöljy ja kuullota silputut sipulit. Lisää sekaan riisi sekä laakerinlehti, anna kuumentua ja kuullottua muutama minuutti. Kaada kanalientä vähitellen kattilaan koko ajan riisiä sekoittaen. Hämmennä riisiä kypsentämisen aikana, jolloin riisistä irtoava tärkkelys tekee risotosta kermaisen pehmeän ja lusikoitavan kokonaisuuden. Lisää valmiit, kevyesti kuullotetut tatit valmistuksen puolivälissä ja poista samalla laakerinlehti. Valmiin risoton makua voi syventää loppuvaiheessa tilkalla viiniä ja antamalla makujen tasaantua muutaman minuutin ajan ennen tarjoilua. Halutessa risottoon voi lisätä nokareen voita tai hieman juustoa. Risoton kypsentäminen kestää noin 20 minuuttia.

Risoton olemus on kermainen ja kostean täyteläinen.

Riesling on ruokaystävällinen viini
Riesling-rypäleen hedelmäisyys ja luontainen hapokkuus tekevät siitä loistavan kumppanin useille ruokalajeille. Vaaleat kala- ja liharuoat soveltuvat hyvin tarjottavaksi tämän runsaan viinin kanssa. Parhaimpiin makuyhdistelmiin pääsee, kun rieslingiä tarjotaan täyteläisten kerma- tai voikastikkeiden kumppanina. Mausteisten, itämaisten ruokien kanssa tarjottu astetta makeampi riesling on myös hyvä yhdistelmä. Salaatit ja kermaiset keitot sekä äyriäiset viihtyvät tämän monipuolisen viinin seurassa. Muehlforst Rieslingin hedelmäisyys, viinin pehmeä maku ja mineraalisuus täydentävät hyvin tattirisoton hienostunutta ja hennon makeaa makumaailmaa. Sienet viinien todellisina makukumppaneina tuovat makuun täyteläisyyttä. Yhdessä ne täydentävät ja korostavat makujen harmoniaa ja korostavat risoton pehmeää olemusta sekä juhlavuutta.

Valkoviini ja herkkutatti on kesäinen makupari vailla vertaa.

Viinilasillinen:
Riesling Lieu-Dit Muehlforst. Ranska, Alsace 2012. Alko nro 7291. Hinta 13,50.
Keltainen, kukkainen tuoksu ja kuiva (7 g/l), sitruksinen, viheromenainen, yrttinen ja hapokas maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti