Jauhemaksapihvit ja kahden maan makuja

 
Maku jakaa mielipiteitä, joskus voimakkaastikin. Maku on maistajan suussa, toimii käytännöllisenä periaatteena. Ruokien ja viinien kohdalla pyrkimys on makujen tasapainoon, jossa molempien ominaisuudet täydentävät toisiaan ja tarjoavat miellyttävän makuelämyksen. Jauhetusta maksasta paistettujen pihvien ja niiden viinien makumaailmassa yhteinen nimittäjä on pehmeys ja paahteisuus.

Maksa on nykyisin aliarvostettua ruoan raaka-aineena. Toiset tykkäävät maksasta ja toiset eivät. Maksan tummaan värimaailmaan yhdistyy kypsän aromikas ja maanläheinen maku. Maksa antaa ruoan rakenteeseen mureutta ja se sisältää monipuolisesti vitamiineja sekä hivenaineita. Maksaruoat ovat kevyitä, valmistuvat nopeasti ja niiden energiamäärät ovat alhaiset.

Jauhemaksapihvit:
300 g raakaa perunaa
1 sipuli
1 muna
1 tl suolaa
½ tl valko- tai mustapippuria
½ tl meiramia
300 g jauhettua maksaa
paistamiseen voita
lisukkeeksi haudutettua sipulia/sipulirenkaita
kastikkeeseen kermaa, suolaa ja pippuria

Pese ja kuori kasvikset. Raasta perunat hienoksi raasteeksi ja hienonna sipuli pieneksi silpuksi. Sekoita kasvikset, muna ja mausteet maksan joukkoon. Muotoile taikinasta pihvejä ja paista pannulla miedolla lämmöllä kypsiksi. Tarjoa keitettyjen perunoiden, puolukkasurvoksen, haudutetun sipulin ja kastikkeen kanssa. Valmista kastike pannulla paistamisen jälkeen lisäämällä kermaa ja vaikka sieniä. Mausta ja nauti.


Pehmeän sekä paahteisen ruoan ja viinin liitto
Jauhemaksasta tehdyissä pihveissä on täyteläisyyttä ja pehmeyttä sekä aromeissa paahteisuutta ja vivahteikkuutta. Viinivalinta painottuu punaviinin jossa on pehmeyttä pienen jäännössokerin kautta. Tummanpunainen viini sopii maksapihvien värimaailmaan ja viinin mausteisuus tasapainottaa ruoan aromikkuutta ja yrttisyyttä.
   Italian Apuliasta tulevat Nero Negroamaro Cabernet Sauvigon ja Nero Salice Salentino Riserva edustavat maakunnan viiniosaamista, jossa välimerellinen ilmasto ja rehevä maaperä suosivat viiniköynnösten kasvua. Kotimaisten ja ulkomaisten rypäleiden istuttaminen viinitarhoille, laadun korostaminen tuotannossa, kokeellinen viininvalmistus sekä kotoperäisten lajikkeiden vaaliminen ovat lisänneet Apulian viinien monimuotoisuutta, valikoimaa ja menestystä niin koti- kuin vientimarkkinoilla.
   Espanjan Almansan alueelta tuleva Piqueras Syrah-Monastrell tulee viinitarhoilta joka lukeutuvat La Manchan tuotantoalueeseen joka sijaitsee noin 100 km lounaaseen Valenciasta. Viiniköynnökset ovat korkeammalla olevan ylätasangon ja välimerellisen ilmaston välimaastossa. Siellä mannerilmaston kuumat ja rannikon leppeät olosuhteet kasvattavat klassisia paikallisia rypälelajikkeita kuten Garnacha , Monastrell ja kansainvälisiä kuten Syrah. Lopputuloksena on tyyliltään intensiivisiä, täyteläisiä ja meheviä punaviinejä.

Viinilasillinen:
Nero Salice Salentino Riserva. Italia, Apulia 2011. Alko nro 5155. Hinta 8,99. Sokeria 10 g/l.
Tummanpunainen, kirsikkahilloinen tuoksu, keskitäyteläinen, pehmeä, tanniininen ja mausteinen maku.

Nero Negroamaro Cabernet Sauvignon. Italia, Apulia 2012. Alko nro 432687. Hinta 8,29. Sokeria 10 g/l.
Tummanpunainen, karpaloinen tuoksu, täyteläinen, marjahilloinen, vaniljainen ja mausteinen maku.

Piqueras Syrah-Monastrell. Espanja, La Mancha 2014. Alko nro 468438. Hinta 27,90/3L. Sokeria 8 g/l.
Tummanpunainen, kirsikkainen tuoksu, keskitäyteläinen, mausteinen ja hennon savuinen maku.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti